Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš rád emočně silné, symbolismy přetékající filmy, ale Dokonalý svět je mezi nimi výjimkou. Nedovedu si to vysvětlit, ale nejspíš to bude neuvěřitelně propracovaným a do dokonalosti dovedeným vztahem mezi oběma ústředními hrdiny, dvěma vyhnanci, životem nepřiliš hýčkanými "chlapci", kteří sami dobře nerozumí tomu, co a proč dělají, ale což je hlavní, dokáží porozumět sobě navzájem. Costner i Eastwood jsou pro mě spíše postavami ze dna filmového světa, ale tady se oba nadchli k vynikajícímu, ať hereckému či režijnímu, výkonu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zase jeden ceněný Eastwood a zase nevím za co. Je to sice zločinec, ale působí kladně, no jasně, jsou rádi, že ho maj. to mě napadá k postavě Kevčy Kosti. Aby bylo jasno, že se někdo pokouší klasické téma zpracovat netradičně mi vůbec nevadí, naopak. Ale o co se vlastně film pokouší, mi zůstává utajeno. Je to trochu jako když se snažej chápat ty pitomce, co se z Thajska pokoušeli pašovat drogy. P. S. Jo, je to navíc nuda. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Ak by sme boli v dokonalom svete, tak by sme už dávno všetko prečesávali". "Ak by sme boli v dokonalom svete, tak by sa niečo také vôbec nestalo". Ale čoby. Iba v dokonalom svete predsa existujú zločinci s charakterom silnejším, ako majú bežní "bezúhonní" občania. V dokonalom svete, ktorý sa nazýva film a ktorý pre jeho dokonalosť tak milujeme. Silná sociálna kritika sa vynie filmom ako had, ktorý dokáže poriadne poštípať občas nejakou fackou, občas ranou päsťou, alebo hneď streľbou. Možno by nemusela byť tak doslovná, možno by agent FBI v kvádre nemusel byť taký prvoplánový idiot, ale je to už 20 rokov staré a vtedy sme ešte neboli takí cynici, ako dnes a radi sme si poplakali. Vplyv výchovy dieťaťa je ale stále rovnako smerodatný pre jeho život. Bolo a bude to tak vždy. Takže to výročie oslávime plným zásahom. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu už pro mnohé asi trochu pomalé vyprávění o sblížení malého kluka a jeho únosce, ale mně se to líbilo. Citlivá road movie, ve které na útěku před zákonem výborný Kevin Costner učí osmiletého jehovistu, jak si užít dětství jako správný kluk a v patách přitom mají ostřílenýho Eastwooda. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V podstatě je A Perfect World docela obyčejným snímkem, který v závěru prvoplánově hraje na divákovi city. Normálně takové filmy hodnotím maximálně čtyřmi hvězdami, ale tentokrát prostě nějak cítím, že pětihvězdí je plně adekvátní. Nevím jak vysvětlit, proč se tak stalo, ale už dlouho jsem se u filmu takhle nebavil. Možná se mi líbilo, že se zde de facto říká, že i někteří kriminálníci a vrahové jsou uvědomělejší, než náboženští fanatici. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Většina aut ve filmu byla vypůjčena z muzea. (don corleone)

Reklama

Reklama