Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

closed.eye 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju knižní předlohu, klasika, kult, je mojí oblíbenou prázdninovou četbou, i sranda může být inteligentní, mám moc ráda suchej anglickej humor :-). Havelku pro jeho až chorobnou zabředlost ve dvacátých letech minulýho století nemusím, lehce mě z jeho ulíznuté osoby mrazí, nicméně, role v tomto seriálu mu sedla výborně. Ovšem Vízner a Synková jsou nepřekonatelní, "host-do-do-mu... Bůůůh do-do-mu!" :-D Zkrátka se povedlo knížečku zpracovat velmi na úrovni. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -4* Sice píšu komentář jen ze vzpomínek, ale ty jsou hezké a proto nemám problém dát 4 hvězdy. Je to hlavně kvůli jemnému britskému humoru a slušnému hereckému obsazení. Saturnin mi trochu připomíná legendárního Enšpígla. Jednou se k němu určitě vrátím a posoudím znovu ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování nesahá knižní předlože ani po paty. Havelka je poněkud prkený, Zedníčková rovněž není přesvědčivá (jako slečnu Barboru bych si dnes dokázal představit Martu Issovou, tehdy by možná nebyla špatná volba na B. Kodetovou), Lasice je až příliš snaživý. Kdo celý seriál zachraňuje, je Vízner, Lipský, Synková a Vacek. Zejména Synková hraje pruďu par excellance. Když teď v prosinci 2008 jde seriál znovu v televizi, měním hodnocení ze 3 na 4 právě za tu jmenovanou čtveřici. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trocha literální klasiky neuškodí...Ovšem knihu jsem zatím ještě nečetl, Toto seriálové zpracování bylo tedy mé první seznámení s legendárním Saturninem. I samotné zpracování bylo trochu víc knižní než filmové, ale docela jsem si to užil. Od tak opěvované klasiky bych možná čekal nějaký výraznější humor (tady hlavně někdo řekl sem tam nějaký bonmot), ale bylo to milé, Ondřeje Havelku je radost sledovat snad kdekoliv a ten noblesní nádech je osvěžující.   K tomu legendární Teta Kateřina. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Teta Kateřina je živou upomínkou přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Naštěstí také platí host do domu, hůl do ruky a to v případě svérázného sluhy Saturnina. Ten totiž svému pánovi pomůže dostat se z řady svízelných situacích - které by ovšem bez jeho přičinění těžko vznikly. Výtečné filmové zpracování humoristického románu Zdeńka Jirotky, nemohu hodnotit jinak než plným počtem. ()

Zajímavosti (6)

  • Ondřej Havelka a Oldřich Vízner si celé natáčení vykali, až teprve na konci nabídl jako starší Vízner Havelkovi tykání. Vízner tykání až na konci nabídl z toho důvodu, aby si od „svého pána“ udržel patřičný odstup a lépe se mu tak hrálo podřízeného. (sator)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Jsou tu scény z Bubovických vodopádů. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Kostel na konci je kostel sv. Matěje v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama