Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Budař úspěšně zastoupí manžela a zachrání čest dámy v televizní adaptaci slavné hry Donalda Churchilla. Příběh je prostý: Jane navštíví Marcia, rozzuřená manželka jejího milence, s nímž se Jane schází několik let za manželovými zády. Marcia jí oznámí, že až se manžel vrátí, tak mu celou nevěru neprodleně oznámí. Zoufalá Jane neví, co dělat. Jedinou pomoc jí nabídne natěrač Walter, který pracuje v jejím bytě a scénu vyslechl za dveřmi. Jane s ním domluví, že před Marciou zahraje jejího manžela, jenže netuší, že narazila na zaníceného herce amatéra, který má konečně možnost zrealizovat roli Othella, která je jeho nejmilejší. Rozjede se bláznivá série scén plných nedorozumění a mystifikací. Natěrač, naprostý společenský outsider, se dočká neuvěřitelné přízně obou dam, které si na něm potřebují dokázat, že jedna je lepší než ta druhá. (TV Nova)

(více)

Recenze (177)

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

Špatný, špatný, špatný. Češi se už nějak v tom filmování úplně ztrácí. Budaře já nesnáším, Issovou ještě víc, a Čvančarovou taky zrovna dvakrát nevyhledávám. Ale hlavně už ta hra je špatná. Možná když ji hrají Britové někde na divadle nějakým ironickým stylem, může to být třeba i docela vtipné, ale v Českém televizním provedení je to maximální trapas. Nehledě na to, že natěrač změnil za film asi čtyřikrát charakter - naprosto nepochopitelně - a těm dvěma "dámám" se během filmu vytratila barva z vlasů. No, říkejme tomu nevydařený záměr. Hráli to tak, až to vkusného diváka bolelo. Nebylo to komické, spíše vyčerpávají. Celkově to moc nedávalo smysl, navíc celý film by skončil po deseti minutách kdyby si tam ta panička zavolala do herecké agentury, a najala si herce za menší peníze, a beze všech komplikací. Plus to všechny postavy byli nesympatické, a ve výsledku je z toho špatný televizní film o tom, jak se všichni chtěli vyspat s Budařem. Jedním slovem odpad. ()

PDcz 

všechny recenze uživatele

1* bod Přiznejme si, že jednou za rok se jim něco povede, co když to mohlo být toto?? [X] Minus 1* bod Přílišná snaha o vtipnou komedii, kterou nezachrání ani spodní prádlo paní Čvančarové. [X] Minus 1* bod Zrychlování času a groteskové pobíhání s melodií je už moc. Zas tak komediálně mi to postavené nepřijde. [X] Minus 1* bod Jako divadelní hra v DIVADLE super, ale v televizním podání trochu ukecané a skutek utek. [X] Minus 1* bod (ironie)Za extra výkonné herecké projevy.(/ironie) [X] Dneska hodnotíme a ani jsme nedokoukali. Tohle není pro nedělní večer, ale sobotní dopoledne. ()

Reklama

da-a 

všechny recenze uživatele

Jan Budař můzou políbeným natěračem matlá svůj herecký part v t(h)eatrální adaptaci pod taktovkou Jaroslava Brabce. Filmy natočené dle divadelní předlohy se špatně komentují, protože pokud je dobrý děj a jeho průběh, téměř vždy se dají zásluhy připsat na vrub originálu, což i vyplývá z logiky věci (proč by taky se adaptovala špatně napsaná hra, že). A tak u filmové verze zbývá zhodnotit, jak se tvůrci popasovali s divadelností předlohy (obstojně, leč nenápaditě), jaké bylo režiserské vedení scény a herců (dostatečné), a hlavně jací byli herečtí aktéři samotní (povětšinou výborní, ačkoliv ta prkennost tam byla - možná záměrně - často zřetelná), popř. ještě kostýmy, hudba a vybrané prostředí (jediná výraznější změna oproti divadlu).Kdybych měl Natěrače hodnotit jakožto televizní promo k nalákání diváků na statickou, leč přístupnější a adekvátnější divadelní hru, tak uspěl. Jako samostatný televizní snímek má omluvenku pro svůj nelehce adaptovatelný původ, ale kvůli absenci hledištního smíchu v dobré kolektivní náladě je filmový Natěrač neúplný a nedopečený. Žádný zázrak, ale proč si stěžovat, když mou jedinnou povinností bylo jen být pohodlně uveleben do křesel a tiše sledovat? ¤ Mému pozadí určitě žádná újma nenastala. ¤ ()

hlína 

všechny recenze uživatele

Začínám na to koukat, vypadá to divadelně, klasickej Budař a roztěkaná Čvančarová, uvidíme........ tak to v obdobnym temupu dospělo až do konce, Čvančarová dost přehrávala, Budař s Issovou odvedli maximum a celkově se na to dalo koukat a párkrát sem si i dost zasmál, na to, že to byla hra o třech lidech zavřená v jednom baráku a natažená do 95 minut. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Na divadle (u mě konkrétně Slezském divadle v Opavě) je to skvost, kdy se prostě celou dobu mlátíte smíchy. Filmový háv tomu sebral veškeré kouzlo a i když je Budař tím nejlepším natěračem - hercem amatérem, nedosahuje to těch kvalit, které by si divák zasloužil. Jinak zápletka hry Donalda Churchilla je jednoduchá a krásná- jak lépe ututlat nevěru, než s dobrovolným spoluaktérem? To, že je onen týpek zapálený herec, může být na škodu. Obzvlášť když neudržíte vážnou tvář a začnete se při pečlivě připravené a nacvičené scéně chechtat... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama