Reklama

Reklama

Modrý tygr

  • Slovensko Modrý tiger (více)
Trailer
Rodinný / Komedie
Česko / Slovensko / Německo, 2012, 87 min

Co se stane, když se ve městě objeví modrý tygr? Dobrodružný, magický a humorný rodinný film vtáhne děti i jejich rodiče do světa fantazie. Středobodem všeho dění je trochu zapomenutá, ale stále kouzelná botanická zahrada, ukrytá uprostřed hlučícího města. Dva kamarádi Johanka a Matyáš žijí bezstarostně mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svými svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Když se ambiciózní starosta Rýp rozhodne zbourat zahradu, aby na jejím místě mohl postavit úplně novou čtvrť, přímo na křižovatce se objeví tajemný modrý tygr. Ten se s dětmi vydá na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (113)

honajz 

všechny recenze uživatele

Z průběžných poznámek během sledování: Slušná režie, která zvládá i dětské herce, což bývá hodně těžké, velmi dobrá kamera. Naprosto nijaký úvod do filmu, jenž člověka nijak nenaladí. Mizerná animace už od začátku. Otázky: Proč se každá malůvka musí rozpohybovat, často zbytečně (V Kdopak by se vlka bál to bylo taky často zbytečně)? Proč by starosta měl prezentovat těžkou 3D vizi dětem na nějaké základce, a ne spíš investorům? Zbourat několik starých čtvrtí by narazilo v dnešní době na těžký odpor památkářů. Na současné škole by si školnice dovolila fackovat děcko? ---- Po půlhodině nudná sterilita, opakování scén, nijaký vývoj postav (starosta je furt přehnaně karikovaný blbec, děti jsou přehnaně chytroučké), vadí mi uřvané a přepjaté scény u Negrelliho viaduktu, a konec mi přijde, že řešení vidí tvůrci v hromadném požívání drog. Atmosféra města je super, takhle bych chtěl vidět natočené Ajvazovy Prázdné ulice, ale ve filmu se nic neděje, co se děje, je jen náhodné, motivace postav k neuvěření... Proč se třeba zjevil modrý tygr? Proč z něho měl starosta strach? Proč, když byl starosta odhalen, se musí rodina stěhovat? Představuje tygr fantazii, pohádku, lásku, dobro, kouzlo nebo co? Jakou má významnější funkci pro příběh? Jak skončila zlá školnice? Co se stalo s babi Havelkovou? A dalšími kamarády? Nic není dořečeno, máloco naznačeno, a jestli nad tím musí přemýšlet dospělý divák, tak to asi nebude jasné ani dětem, které kladou často i záludnější otázky. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Kladně hodnotím originalitu a výtvarné zpracování. Dětská fantazie, modrý tygr a nádherná botanická zahrada byly kouzelné. B. Hrzánovou vždy ráda vidím v divadle nebo na plátně. Děj je ovšem nedotažený, pomalý, uspávající. Opravdová ukolébavka. Ani herecké výkony nejsou oslňující, pan Hartl opět hraje mimoně a jeho filmový syn jenom stále na něco zírá a téměř nehraje. Postava starosty se typově do příběhu vůbec nehodila a herec je zbytečně afektovaný. Škoda. Ráda už bych byla někdy českou pohádkou zase po letech mile překvapena. ()

Reklama

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Koukatelný český film pro děti, který si však myslí, že k pobavení stačí jedno pěkné zvířátko a několik povahově vyhraněných charakterů. Celou stopáž to bohužel neutáhne, občas jsem se nudil. Několikrát jsem zapochyboval, v jaké době se to mělo odehrávat. Retro atmosféra kombinovaná s plány na moderní velkoměsto působila místy směšně. Slabší tři hvězdy. *** Ve zkratce: Jé, hele, tygr. A je modrej! ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Začnu tím pozitivním - animované pasáže s tygrem a ožívající dětské kreslené představy jsou skvělé, mají nápad i zajímavé provedení. Trochu slabší už je to ale s dějem. Film se rozjíždí pomalu a i přes zdánlivě velký problém, který musí hlavní postavy řešit, se tam vlastně nic moc neděje. Kromě toho mi vadily některé postavy. Chápu, že v dětském snímku musí být jasný záporák, ale zdejší starosta je hrozná karikatura. Naopak se mi líbilo nečekané vykreslení města, v němž se příběh odehrával - na dětský film netradičně ošklivé, ale působivé. Suma sumárum solidní tři hvězdy, není to ostuda, ale ani žádný zázrak české kinematografie. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Jelikož v dnešní době, vzniká rodinných filmů po skromnu, tak jsem tento počin uvítal. Navíc, lze postřehnout, jistou šablonovitost s klasickými dětskými filmy z dávných let. To je strašně potěšující fakt. Neméně potěšující je účast skvělého a opomíjeného Jana Hartla. Moc rád, jsem jej opět viděl v celovečerním filmu. Modrý tygr má určitě šanci vyhrát, nějaké ceny pro rodinné filmy. Opravdu to není špatný kousek. Menší děti si přijdou na své. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Knížka, kterou Johanka (Linda Votrubová) čte, se jmenuje "Trosečníci z vlaštovky" od Arthura Ransoma. Není bez zajímavosti, že jedna z postav zmíněné knihy, Titty Walkerová, se povahově Johance velmi podobá. (dvd-L)
  • Velký skleník, který vznikl jako dekorace pro potřeby natáčení, byl inspirován podobnou stavbou až z Budapeště. Ve skutečnosti se pak filmovalo v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, v botanické zahradě v Praze - Troji a v Liberci. (Listeroman)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Terezy Horváthové. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama