Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Hismael 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý námět, ve kterém dojde ke spoustě zbytečných incidentů, které nejsou příliš věrohodné. Na nich je bohužel celý film postavený. Zatím co by si kdokoliv mohl myslet, že to vlastně bude taková dovolená v izolaci s několika pravidly, v některých lidech se probudí podivné šílenství, pravidla se i přes výhružku ukončení experimentu nedodržují a tak ho nestačí ani dokončit. Hlavní problém je hlavně v tom, že jednání postav nepůsobí moc přirozeně, ale spíš tak, aby vzniklo co nejvíc problémů. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh o hraniciach ľudských schopností a možností s jednou obeťou na živote. Svojím spôsobom išlo o podobenstvo ľudských hodnôt a ich obhajobu v mimoriadne sťažených podmienkach, a to pre obe strany experimentu. Herecké výkony zaslúžia uznanie. Hodnotenie tu podľa mňa absolútne nezodpovedá skutočnosti. Film je ďaleko lepší a stopercentne stojí za pozretie. A výkon Foresta Whitakera je oscarový, v pôvodnom znení je to ešte väčší zážitok. Ako sa z ľudí môžu stať hovädá ľahko a rýchlo. Povedal by som, že sa to presne triafa do dnešnej doby, kedy prachy sú nadovšetko. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Uplně zbytečný remake..vlastne to není ani remake je to jenom horší kopie dobrého filmu. Adrian Brody který v první polovině filmu vypadal jak ježíš kristus mi do role vubec nesedl a Forest Whitaker to samý. Myslel jsem, že to konec spraví, ale spíš to konec zhoršil. Horší dvě hvězdy.. A vy co jste hodnotily pozitivně tohle a neviděly original radím vám, zkouknete original, at víte, co je to pravý ořechový. Tohle je jen kopie... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neviděl originál, nedokážu soudit. Když to ale budu brát z pohledu tohodle filmu, moc se mně to líbilo. Adrien Brody a Forest Whitaker byla výborná volba, protože toho prvního jsem hrozně dlouho někde neviděl, a toho druhého naopak vídám často a rád. Škoda jenom, že nápad nebyl originálnější, a že tvůrci klasicky a zbaběle využili nápad německého scénáristy a výsledného německého filmu se stejným názvem. Rád bych ho viděl, protože tak zajímavý nápad jsem dlouho neviděl. Spolu s výbornými dialogy tento film nemá chybu a výsledná scéna mě okamžitě zarazila, nedonutila mě přemýšlet, pouze mi vyjasnila fakt, který dávno vím. Tenhle film za to stojí, ale pokud bych mohl, radši bych viděl originál. I když tady mi dost ve výsledném hodnocení dopomohla samotná dvojka herců. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama