Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (618)

RedAK 

všechny recenze uživatele

Ou em dží! Vždycky mě strašně dojímá, jak se u některých (předem docela snadno odhadnutelných) filmů všichni kolektivně rozčilují, jak někdo zase zprasil úpa božskou knižní předlohu, k čemuž bývá připojen bezpočet molekulárních analýz a srovnávacích studií, že v páté kapitole na straně 138, ve čtvrtém odstavci na osmém řádku, měl hlavní hrdina jiný, opakuji úplně JINÝ!!! odstín zelené košile než má ve filmu! Kdo to, kurva, mohl dopustit?! Všem přitom uniká zásadní fakt, že celkem přes devadesát procent kompletní kinematografie je adaptováno z méně známých knih, které vám nebyly obratnými marketingovými homouši narvány až do prdele. Že by někdo prskal třeba u Revenanta, jak to s tím Punkem dějově nesedí, to jsem si nevšiml. King je provařená fabrika na braky, asi jako když ve čtvrtý cenový zařvete „Zeman!“ a sto procent osazenstva se ihned ochotně připojí se svými léta pěstovanými světonázory. Předlohu jsem nečetl, takže nemohu fundovaně srovnávat stránky se záběry, ba ani pičovat, koho napadlo vtěsnat sedmidílnou sérii do devadesáti minut. Sračka to je, to bezesporu, ale nebylo to úplně nejhorší. Někdo se tam snažil zabít negra a když se někde někdo snaží zabít negra, musí to být zákonitě aspoň trošku zábavný. Třetí, čtvrtou a pátou hvězdu bych přidal, kdyby byl navíc teplej, slepej a na vozíčku. PS.: Svoje stylové procentuální antré jsem si vycucal z prdele a jediným zdrojem je moje chorá hlava. Nevěřte všemu, co lidi nakecaj! Ani když to říká ten sympatický tlouštík z netu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Fantasy biják zo skupiny Equilibrium či Dark City, ktoré síce zaváňajú béčkovosťou, ale sú dobre obsadené, majú funkčný fantasy rozmer a atmosféru, a hlavne pracujú so sakra zaujímavou myšlienkou. Matthewovi aj Idrisovi ich postavy sedia, klučina tiež dobrý. Za mňa OK. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Místní Jolanda Sinatra Beckettová, která to se mnou myslí dobře, mi nacpala předlohu coby doporučenou četbu. Poctivě jsem ji sehnal, naštosoval a našel si čas, abych se na to vysral. Takže jsem k filmu přistoupil ničím neovlivněn a čistý jako lilium. Tedy jsem byl ušetřen rozrušení ze zprasení Kingoviny, avšak ne z krádeže hodiny a půl mého života. Ve zkratce - nesnesitelný pubík, kterému šibe, dělá hovadiny. Elba se znechuceně ošklíbá. MekKoblabla chvílemi i hraje, což je pro snímek až škoda. Uprostřed toho všeho stojí skalka, k jejíž denudaci vše směřuje. Budou-li snaživci o nepřirozenou erozi úspěšní, může se Matthew těšit, že mu chapadýlkem vyhoní sám Cthulhu, o což vlastně jde. Nám všem, ne? ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Moc nevim, o čem to bylo. Po zhlédnutí jsem zapomněl i tvář svého otce. ___ Že filmovou adaptaci nelze nahlížet jako inkarnaci knižní předlohy jsem se naučil přijímat v okamžiku, kdy Legolas slajdoval na štítu schody Helmova žlebu. Temná věž ve filmu je generické akční tapas a nikdo mi od teď nevymluví, že je Junkie XL pseudonym Hanse Zimmera. Není důvod k tomu psát víc. Škoda. Vlastně jo. Alespoň jedno poznání jsem si z projekce odnesl: I Dánové, když se hodně snaží, umí udělat nezajímavý film. ___ Pokud bych ale přeci jen z nějakého nepochopitelného důvodu chtěl snímek soudit pro jeho vztah k předloze, zůstanu bezradný. Nenacházím, až na materiální kulisy a několik filmem vyprázdněných říkanek, v podstatě žádnou souvislost. Asi alternativní světy neboco. Dobrej casting. Ochu. Fakt škoda. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Je známo, že Stephen King hodnotí filmové adaptace svých literárních děl se stoickým klidem. Pouze v roce 1980 se neovládl a po zhlédnutí Kubrickova geniálního Shining začal prskat vzteky, jelikož se nevyrovnal se skutečností, že mistr překonal jeho knižní předlohu o několik tříd. Troufám si říci, že po dlouhých 37 letech vyprskne znovu, avšak tentokrát přesně z opačného důvodu. Kdyby tušil, že se jeho opus magnum na plátně přemění v narativně inkoherentní chaos, vyrazil by zástupce filmového studia ze dveří hned při první zmínce o možném prodeji práv. Jak by například vypadala adaptace Martinovy sedmidílné fantasy ságy Píseň ledu a ohně, kdyby se ji nějaký pološílený magor typu Nikolaje Arcela pokusil vměstnat do absolutně nedostačujících 91 minut? Který blázen dal tomuto nesmyslnému projektu zelenou? A přečetl si vůbec někdo ze zúčastněných knižní předlohu? Evidentně nikoliv. Scénář je nesourodým slepencem, který pravděpodobně vznikl náhodným okopírováním několika stránek každého dílu série. Chybí zde jakýkoliv úvod do mytologie a charaktery postav jsou jen povrchně načrtnuty, což mimo jiné přináší problém s nevěrohodností Rolandovy motivace, kterého z nepochopitelných důvodů hraje černoch Elba. Asi se opět musely naplnit kvoty. Postavy zcela postrádají srdce a divákovi bude jejich osud zcela lhostejný. Herci působí znuděně a CGI pak zaujme leda tak svou směšností. Ve výsledku kolosální omyl, který nikdy neměl spatřit světlo světa. PS: Jakožto zdejší hororový expert prosím o vyškrtnutí žánru horor z profilu filmu, jelikož toto zařazení nemá sebemenší oporu v realitě. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Tvůrci filmu i samotný autor knih Stephen King potvrdili, že se nejedná o přímou adaptaci knih, ale o jejich pokračování založené na závěru knižní série, kdy Roland (Idris Elba) vystoupí na vrcholek Temné věže a je nucen cyklicky opakovat svou životní cestu k Věži. (Beckett51)
  • Předtím než se režie filmu The Dark Tower chopil Nikolaj Arcel, tak se kolem projektu točil Ron Howard, který měl film režírovat poté, co se v roce 2010 J.J Abrams vzdal práv na tento film. Po letech odkládání produkce však Howard od režie odstoupil, ale zůstává nadále producentem. (MasterMagic)
  • Hlavní postava Roland Deschain z Gileadu (Idris Elba) je v původní knižní předloze bělochem - nikoli černochem. (P. J. D.)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama