Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný film a nejlepší zpracování tohoto románu. Přečetl jsem asi sedm Verneovek a 20000 mil pod mořem se mi líbila nejvíc. Nevadí ani tak, že se film striktně nedrží předlohy. Jedinečné podmořské záběry, které nejsou ani trochu kýčovité a výborné herecké výkony jsou zárukou skvělé zábavy a napětí. 75%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hm, toto je vlastne prvé filmové spracovanie tejto Verneovej knihy, ktoré som videl. A aj dnes celkom v pohode funguje. Triky stále pôsobia dobre. Interiér ponorky je pôsobivý, malý model z exteriérových záberov zase roztomilý a je tam kopa pekných scén z morského dna. Zápletka mi tak trochu pripomína Bondovské dobrodružstvá vďaka kapitánovi Nemovi, ktorý tu je prezentovaný ako klasický Bondovský zloduch s diabolským plánom ako uškodiť ľudstvu, aj keď má celkom pochopiteľnú motiváciu. Problémom je, že mu chýba adekvátny súper. Profesor Aronnax je neškodný dobrák od kosti, ktorý môže maximálne tak apelovať na Nemove svedomie. Nezachráni to ani namakaný Kirk Douglas ako akčný hrdina, pretože pôsobí jak Pepek námorník, ktorá to prehnal so špenátom a je neskutočne otravný. Takže jedinou kladnou postavou, ktorá má dostatok charizmy, je profesorov asistent v podaní skvelého Petra Lorrea. Vďaka slabším neakčným scénam má film viacero hluchých miest, ale akcia ma dostatočne bavila a ako celok to je stále solídny nadpriemer, ktorý aj dnes dostatočne zabaví. Ale nejaký súčasný remake by nebol na škodu. 6/10. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po trikové stránce není téhle verneovce co vytknout a nezbývá než uznale pokývat hlavou a napsat, že Oscar za vizuální efekty byl v roce 1954 rozhodně zasloužený. Podmořské záběry berou dech, Nautilus je perfektně a detailně zpracovaný, souboj s obří olihní nemá ani malou chybičku, je vážně napínavý a ani na vteřinu nepůsobí směšně. Na čem se doba vzniku ovšem podepsala, to je děj. Respektive nutná zla, která obsahuje, především scénu (vlastně scény) s hraním na kytaru a skopičiny v podání cvičeného lachtana (typická disneyovská příměs). Méně než čtyři ale nedám. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, že Jules Verne psal o ponorkách ještě dávno před tím, než byly vynalezeny. 20 000 mil pod mořem - je jedním z jeho nejznámějších románů a toto filmové zpracování, pod taktovkou režiséra Richarda Fleischera (Tora Tora Tora, Soylent Green, Ničitel Conan), dodnes patří k lákavé látce malých i velkých diváků. Ve filmu září James Mason, jako démony posedlý idealista, kapitán Nemo (jistá podobnost s Achabem z Bílé velryby), který ztrácí svou lidskost a stále více se pod hladinou moře odcizuje normálnímu soužití s lidmi, které už obecně zatratil. Dále je zde Kirk Douglas, jako potrhlý a věčně rebelující harpunář či Paul Lukas, coby konzervativní profesor Aronnax. Ve filmu je několik pamětihodných scén, vydařily se hlavně podmořské záběry, které vypadají jako z krásného dokumentárního filmu. Dále pak divácky vděčná bitva Nautilusu proti gigantické olihni, či Douglasův útěk z ostrova plného kanibalů. Ozdobou snímku jsou samozřejmě krásné triky - na dobu vzniku (1954) takřka neuvěřitelné, ale i dnes působivé a okouzlující. Klasika dobrodružné sci-fi. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 5/10/// +pořád se něco děje, Kirk Douglas -začínám mít dojem, že na této látce není nic co by stálo za zfilmování/// Prostě průměr. A ke všemu dost dlouhej. Sice se divím, ale vyloženě jsem se nenudil, pořád se něco dělo. Přesto to není potřeba vydět. Když už klasiku, tak jsou mnohem lepší filmy./// Celkem 51%/// ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • Jedna league je považována za 3 námořní míle na moři (námořní míle je asi 1,15 míle). Pokud by tedy procestovali 20 000 leag, procestovali by asi 68 350 mil, dost na to, aby obepluli Zemi téměř dva a půl krát. (sator)
  • První funkční replika potápěčské helmy kapitána Nema postavená Patem Reganem z Vulcania Submarine na Havaji je spolu s předměty z filmu vystavena v Muzeu historie potápění Florida Keys v Islamoradě. (sator)
  • Zahrnuto do seznamu 400 filmů nominovaných do 100 nejlepších amerických filmů institutem American Film. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama