Reklama

Reklama

Kličkující rychlá auta, šílení taxikáři a osm miliónů potrhlých chodců patří ke každodenní práci Wileeho (Joseph Gordon-Levitt), jednoho z nejlepších poslíčků na kole v New Yorku. Vyžaduje to zvláštní povahu, jezdit na speciálním lehkém jednorychlostním kole bez brzd. Takoví jezdci musí být výbornými cyklisty, ale stejně tak jsou to sebevražední cvoci, kteří riskují, že se rozmáznou na zemi kdykoliv vyrazí do provozu. Ale chlapík, který je zvyklý hodně riskovat, tentokrát zažije daleko víc než kdy dřív. Rutinní zakázka se změní v závod o život ulicemi Manhattanu. Když Wilee vyzvedne poslední expresní zásilku toho dne, zjistí, že věci nejsou jako obvykle. Tentokrát se ho někdo doopravdy snaží zabít. (HBO GO)

(více)

Videa (21)

Trailer 2

Recenze (541)

Matty 

všechny recenze uživatele

Našlapaná akční jízda, jež se řítí vpřed tempem tak sebevražedným, že její konec přichází dříve, než Road Runner stačí dokončit svou oblíbenou větu „Meep Meep“. Stereotypizoavné postavy (zkorumpovaný polda-psychopat, zoufalý polda-poctivec, fyzicky namakaný sok v lásce) vážně připomínají figurky z animovaných grotesek. Premium Rush od nás ostatně ani nevyžaduje jiný (serióznější) typ sledování. Všechno je béčkové přestřelené a zjednodušené a i když jde zrovna o život, jako kdyby o moc nešlo. Vůbec to neznamená, že by šlo o hloupý nebo špatný film. Jednoduchost zápletky a plochost postav nám umožňuje plně si vychutnat jízdu, jejíž plynulosti jsou veškeré vyprávěcí komponenty podřízené. ___ Koepp s učebnicovou úsporností využívá pár postav, jejichž cesty se několikrát překříží a z nichž každá je plně zužitkována, někdy na více úrovních zároveň (Wilee s Mannym soutěží nejen o to, kdo bude rychlejší, a tedy přispěje k vyřešení zápletky, ale také o to, kdo je větší frajer a získá dívku). Kondenzace vyprávění, strukturovaného do několika aktů s vlastním deadlinem, flashbackem a klimaxem, se projevuje v charakterizaci postav za běhu (protože není čas se zastavit) i v sebevědomém nakládání s časem jako velmi pružnou veličinou (zastavení, přetočení, překrývání). Dlouho jsem neviděl akci natolik důslednou ve využití každé minuty stopáže. ___ Film sice nese zřetelné eko-poselství (v odosobněném velkoměstě při sobě drží jen cyklisti, zatímco padouši v autech žijí i umírají), ale ve vztahu k moderním komunikačním technologiím je hodně „trendy“. Wilee používá chytrý telefon, který ho nasměruje na místo určení po vzoru mapy ve videohrách typu GTA, kde je většinou rovněž třeba vejít se do určitého časového limitu. Videoherně lze číst také vizualizaci protagonistových možných rozhodnutí, kudy pokračovat v jízdě. Stejně jako ve hrách, umožňujících po neúspěchu návrat k výchozí pozici, vidíme následky špatných rozhodnutí. Tyto scény současně pomáhají dokreslit povahu hrdiny, který zásadně nepoužívá brzdy a sám se nezastavuje – zastavit se musí čas. Jasně, je to šílenec, ale díky Gordon-Levittovi šílenec sympatický, v jehož případě nepochybujete, že ho „morální kompas“ vždy na poslední chvíli nasměruje správným směrem. Velmi požitek nabízejí akční scény točené povětšinou bez CGI, naživo přímo v ulicích New Yorku. Díky snazší zranitelnosti cyklisty oproti automobilistovi pociťujeme sváděný boj s časem takřka fyzicky. ___ Premium Rush není jenom akcí neskutečně rychlou, ale hlavně akcí, která je rychlá tak promyšleným způsobem, že v ní ještě zbývá dost prostoru pro vtipkování, ekologickou agitaci, romantiku, rodinné melodrama a důkladné topografické zmapování New Yorku. 80% Zajímavé komentáře: Traffic, mcb, Madsbender ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pana Gordon-Levitta v lásce moc nemám, ale tady rozhodně nebyl nejslabším článkem, ba dokonce mu zběsilý pedálník i sednul. Klacek do špic filmu vráží bezduchá zápletka a místy vzhled reklamy na Mazdu. Abych ale jen nehanil, snímek je to originální a než začne nudit prázdnotou scénáře, tak i velmi zábavný. Michaelu Shannonovi role záporáka sluší (jak jinak s jeho xichtem), co mi ovšem, ač se za rasistu nepovažuju, trochu vadilo, bylo, že každá malinká role byla obsazena absolutně jiným zjevem. No prostě každej v Améru jezdí jako poslíček na kole......Jak nejsem cyklofanoušek, tak jsem čekal, že to bude horší. 65% ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Ulicemi New Yorku jedině na kole!:o) David Koepp překvapil svižným tempem a velmi dobrou kamerou, i když zápletka filmu není zrovna nějak převratná. Jedná se sice o jednoduchou akční zábavu, ale kvůli dobrým hercům, zajímavému prostředí (no spíš povolání) a krátké stopáži spadá snímek do nadprůměrného hodnocení. Mezi 3/4 hvězdami. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

O rafinované zápletce se nebudeme vůbec bavit, případ hostiny s vypiplaným menu to fakt není, spíš švédský stůl, který jste nuceni přelétnout jen očima a v rychlosti uhýbat ostatním stolovníkům, abyste urvali alespoň okoralý obložený chlebíček a kelímek s malinovkou - a ještě dávat pozor, aby vám ten poklad někdo nevyrazil z ruky. Hlad vyloženě nezaženete, ale zahřeje vás ten adrenalin, co jste pro ten bezvýznamný kus žvance vyplavili... Ekologický sprint New Yorkem se zábavným Gordon-Levittem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hoci za scenárom stojí jeden z najlepších, najoriginálnejších a tým pádom mojich najobľúbenejších hollywoodskych scenáristov, výsledok tomu ale neodpovedá (David si to zároveň aj pekne krásne odrežíroval, no nesiaha to ani po členky jeho predchádzajúcim režisérskych počinom, ako boli Ozveny mŕtvych a hlavne kingovka Tajomné okno). Je to dosť štandardná, neoriginálna záležitosť plná prevarených klišé. Niečo "viac" tomu dáva až (skvelá, viac bicyklov vo filmoch!) bajková problematika, občas čertovsky originálna vizuálna hračička, sympaťák Joseph Gordon-Levitt, sympaťáčka Jamie Chung a sympaťáčka Dania Ramirez. Naopak, Michael Shannon je ako záporák nezáživný. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Při honičce Wileeho (Joseph Gordon-Levitt) s příslušníkem NYPD nabourá policista do otevřených dveří vozu taxi a přeletí je. Vozem je Ford Crown Victoria, který ale nikdy nebyl vyráběn s bezrámovými okny. Pro účel filmu proto museli filmaři horní část dveří uříznout. (Baldic)
  • Kolo, na kterém Wilee (Joseph Gordon-Levitt) jezdí, je model Affinity Metropolitan. V době uvedení filmu výrobce prodal speciální edici kola obsahující i sadu filmových samolepek. Autorská firma se zavázala, že divákům nabídne stejný frame set v bílé barvě s stejnými polepy jako měl Wilee, a to za pouhých 475 amerických dolarů. (Adrai)
  • Wilee (Joseph Gordon-Levitt) v 77. minutě jezdí na přestříkaném trialovém kole značky Inspired Skye Bike, tedy na stejném, na kterém jezdí kaskadér zastupující Levitta, světově uznávaný trialový mág Danny MacAskill. (widlisch)

Související novinky

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

22.10.2013

Studio Lionsgate oficiálně oznámilo, že v pondělí bylo v Londýně zahájeno natáčení akční dobrodružné komedie Mortdecai. Název je zároveň jménem hlavní postavy, štramáckého a trochu snobského… (více)

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

10.01.2013

Joseph Gordon-Levitt sice letos neuspěl s Expresní zásilkou (přinejmenším komerčně), ale Looper a hlavně Temný rytíř povstal byly velké hity. Není divu, že se jej mnozí snaží získat do svých projektů… (více)

Reklama

Reklama