Reklama

Reklama

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalý snímok ( a to nielen vo svojej dobe ). Avšak Hughes nechal všetko svoje megalomanstvo práve v stránke vizuálnej. Ako režisér nevie príbeh posúvať ďalej a z hercov vytláča maximálne ´´edwoodovské´´ herecké výkony. Som však rád, že aj napriek neuveriteľne náročnému nakrúcaniu ( viď snímok LETEC ), sa režisérovi film nerozpadol pod rukami. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I po těch letech překvapivě příjemný zážitek, byť se na filmu znatelně projevují těžkosti provázející jeho vznik, takže je poněkud nekonzistentní ve svých výrazových prostředcích, z nichž jsou občas cítit silné závany němé éry. Na druhou stranu scéna bombardování je naprosto strhující i dnes (ano, pouštěl jsem si ji několikrát) a letecké souboje, které ji následují, za ní nejsou příliš pozadu. Je také zajímavé porovnat, kam vyústí konflikt dvou povahově rozdílných bratrů / přátel točících se kolem jedné ženy (o nichž bych si osobně neopřel ani rozhrkaný dolnoplošník) tady, a kam v Bayově Pearl Harboru či Svěrákově Tmavomodrém světě. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po těch letech od Scorseseho Letce bych čekala větší zájem o původní Pekelné anděly i tady, ale nějakých 350 hodnocení je zřejmě strop i v tomto případě. Howard Hughes překonal sám sebe a představil všechny myslitelné atrakce té doby v jediném filmu. Filmu, který je černobílý, tónovaný i ve dvou pásovém Technicoloru, zvukový i opatřený mezititulky. Film, který stál život několik lidí a Jean Harlow vystřelil mezi souhvězdí hollywoodského nebe. Výborný zážitek. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vyše 40-minútový predstavovací úvod, ktorý viac pripomína komédiu než vojnovú drámu, neoslní až takmer odrádza - vidím, že klasické hollywoodske klišé (a nielen hollywoodske) je staré už vyše 90 rokov. Po nabehnutí vojny sa veci menia k lepšiemu a príbeh dostáva šťavu. Spracovanie síce občas pripomína časy nemého filmu, ktoré skončili iba nedávno, ale vcelku ide o Hughesovu brisknú akčno-vojnovú epopej s niektorými na svoju dobu úžasnými zábermi. Hneď prvá vojnová scéna, keď sa v mrakoch s modrým filtrom objavuje pomaličky a potichúčky nemecká vzducholoď, je jednoducho fantastická. A podobne sa pokračuje aj v ďalších vojnových scénach, či už točených vo vzduchu alebo takto trikovo uspôsobených. Jednotlivé letecké súboje sú síce zbytočne naťahované, ale na svoju dobu výborne technicky zvládnuté. Film by potreboval už len výraznejšie prestrihať. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že to byl rok 1930, ve kterém byly natočené ty úžasné scény ve vzduchu... Občas jsem se přistihla, že koukám s otevřenou pusou - vážně :-) Jako první mě absolutně dostal výbuch vzducholodi a pak už to šlo jako po másle - bombardování, pády, či pouhé plachtění letadýlek... Nádhera! Asi si pořídím nějaké modely a začnu lepit :-)) To ostatní také nebylo až tak marné a postradatelné, jak by se na první pohled mohlo zdát - milostná linie nesoucí poselství "Všechny ženy jsou stejné..", sexy olizování uší... :-)) a motiv strach vs. povinnost, čest a vlastenectví byl vygradován opravdu slušně. Motory letadel mi v uších budou zřejmě hučet ještě hodně dlouho, každopádně vidět tuhle pěknou věcičku, se kterou si Martin Scorsese tak šikovně pohrává v Letci, rozhodně stojí za to. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Při premiéře se před kinem v Hollywoodu sešel dav 50ti tisíc lidí. (jenik71)
  • Hughes do filmu angažoval 137 pilotů. [Zdroj: Reflex.cz] (Duoscop)
  • Film se začal natáčet jako němý, ale později byl přetočen znovu se zvukem. (duklak2)

Reklama

Reklama