Reklama

Reklama

Když se pod noční oblohou narodila Jupiter Jones (Kunis), znamení napovídala, že je předurčena k velkým činům. Nyní již dospělá Jupiter sní o hvězdách, ale probouzí se do chladné reality uklízečky toalet a nekonečného sledu neúspěchů. Až když na Zemi dorazí Caine (Tatum), geneticky upravený bývalý armádní lovec, jehož úkolem je Jupiter sledovat, začne si uvědomovat naplnění svého osudu - její genetická výbava ji předurčuje jako dědičnou následnici královny vesmíru. Toto neobvyklé následnictví by však mohlo ovlivnit rovnováhu ve vesmíru. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 234)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jupiter možná vychází, hvězda sourozenců Wachowskich ale dál kolísavě padá. Máme tu epickou Giacchinovu hudbu, hravou digitální akci, rádoby vtipné vysvětlení kruhů v obilí, no a ještě okamžitě potřebuju ty parádní Tatumovy adidasky. Jinak ovšem nic, vůbec nic. Milina kukadla už mě holt moc neberou, x-tá přepálená kopírka Hvězdnejch válek jakbysmet. Chci se probudit zpátky do té alternativní reality, v níž tato režisérská dvojka natočila akční sci-fi století... prosím! ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Kritizovat Jupiter vychází zrovna za významové přesahy (sugerování mladým holkám, že práce uklízečky je fajn) mi nepřipadá šťastné, když právě v tomto ohledu je film nejsilnější. V záplavě narcistní young adult fikce, která této cílovce vštěpuje, že mohou zachraňovat svět a být díky tomu slavní (např. Hunger Games), se poslední film Wachowských jeví jako odvážné dílo, které narcismus úzce spojený s konzumním kapitalismem důsledně odmítá. Jupiter je sice velmi dlouho pasivní figurou, která se nechává vláčet okolnostmi a opakovaně zachraňovat, ale tady to chápu spíš jako uvědomělou práci s pohádkovou konvencí "dámy v nesnázích", která se ostatně váže k celému popelkovskému narativu. Důležité je to jediné velké gesto, které je řízené ochotou obětovat se pro ostatní, tzn. upozadit svoje vlastní zájmy pro větší dobro. Jakkoli nejde o nijak objevné poselství, je podstatný kontext, ve kterém se uskutečňuje, a že se tohle všechno zřetelně váže k problematice současného globálního kapitalismu (nezřízené vytěžování zdrojů pro výdobytky, které ve skutečnosti nejsou potřeba). Na druhou stranu jde ale bohužel o nezáživně odvyprávěný film, který poněkud nepochopitelně buduje ohromně komplexní univerzum a jeho budování věnuje spoustu času, ale přitom je evidentní, že už jej nikdy dál nezužitkuje. Pokud mě paměť neklame, sourozenci Wachowští tohle původně plánovali jako první díl své další trilogie, jenže zatímco Matrix byl ucelené zjevení, na které bylo nutné navázat, tady jde o evidentní propadák, který tak trochu předběhl sám sebe. Všem těm bizarnostem, co tu jsou, by prospělo, pokud by se staly součástí nějakého většího transmediálně vyprávěného světa, díky kterému by divákům pak přišly povědomé. Jenže nic takového se nestalo a studio poté, co zřejmě vidělo výsledek, se rozhodlo místo podpory snímek evidentně sabotovat - jak např. nepochopitelným uvedením na Sundance, tak přeřazením na neatraktivní místo v distribuci (začátek roku) a slabou propagací filmu. Chápu to od Warnerů jako strategický obchodní tah, na který budou moct kdykoli ukázat prstem a použít proti Wachowským jako argument, proč už od nich nedostanou peníze na žádný další film. Nezbývá než doufat, že přesun do skromnějších podmínek režisérskému duu prospěje, takže možná jejich následující tvorba nebude tak nákladná, ale snad o poznání invenčnější a méně podřízená nutnosti vydělat. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velkorysost záměru a zvládání triků mají ve filmovém umění své nesporné místo, nejsou však rozhodující pro jeho vyznění. Vedle osobnosti režiséra (někdy i hereckých protagonistů) to scénárista a fabulátor, kdo rozhodují o kvalitě díla. Autoři JUPITERA se nesporně chtěli rozkročit; uspěli v případě jedné nohy, zatímco u té druhé si nechtěli připustit ani sebemenší kulhání. Výsledkem je soubor banalit a mnohokrát obehraných obehrávek. Americká kinematografie má i svá velká díla a tvůrce; tady se jich jaksi nedostávalo. Docela dost. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chemie mezi hlavními postavama 0, ale na druhou stranu má tohle i přes tento zjevný nedostatek u mě velikou šanci na reparát. Dějově to není totiž zase tak veliká bída. Wachowští se s tím vůbec nemazlí a rovnou do diváka naperou od první minuty vesmír, ve stylu Star Wars, který nějakým způsobem funguje a divák přestože o něm vlastně vůbec nic neví se s tím musí poprat. Druhou projekci vidím jako povinnost, ale více než 70% z toho asi naprodruhé stejně nedostanu. Dvojice Tatum/Kunis mě tady totiž vůbec nepasuje. 55% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Před východem Jupitera (Jupitery?) pouštěli teaser na sedmé star wars a spolusledujícícmu kolegovi jsem zdělil, že to nejlepší máme za sebou. Bohužel, měl jsem pravdu a to byl ten teaser v češtině, kurva! Nechápu, co donutilo sourozence Wachowské takhle prodělat scénář, upřímně, to jediné, co se tu povedlo bylo nadesignování světa, hvězdolodí, či planet, to je super, ale to co se v tomhle univerzu odehrává, to je jednoduše dementní, Tatum má sice relativně stylovou bradku, ale pokud je jeho postava tupá jako obstarožní hadr na vytírání schodů a jeho hlavní úlohou je létat na botách s odhaleným hrudníkem, stává se nekonečně otravným. A ostatní postavy jsou na tom bohužel podobně, ploché, hloupé a bez jakéhokoliv náznaku inteligence, kdy jsou jakékoliv plány na úrovni záměru rozbití pískových báboviček vrchního rváče I.B ze školy v nové pace. Kurnik, nic takhle blbě napsaného a bez jakékoliv zajímavosti v ději jsem už dlouho neviděl a jestli mají někdy Wachowští zas natočit dobrej fim, potřebujou k tomu mnohem menší rozpočet, aby nemohli spoléhat jen na digitální akci, která je tady mimochodem dost nudná a bezpohlavní, což by je mohlo vybičovat k něčemu trošku kvalitnímu, nejlépe v kombinaci s předlohou, jako u Atlasu mraků. Jen ty nové metrixy ne, prosím. PS: humory na téma "přežívání Seana Beana" opravdu nepomohou ()

Galerie (133)

Zajímavosti (17)

  • Po natáčení z vrtulníku na střeše chicagského mrakodrapu Willis Tower (dříve Sears Tower) se následně zjistilo, že obsluha kamery zapomněla zapnout tlačítko nahrávání. Omyl vyšel filmaře poměrně draho. (Hawaj)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 176 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Sean Bean bude pomáhat Marťanovi

Sean Bean bude pomáhat Marťanovi

21.10.2014

Už jste si určitě všimli, že se filmové postavy Seana Beana je málokdy dožijí závěrečných titulků. Pětapadesátiletý Angličan si toho je dobře vědom a nedávno se dokonce rozpovídal o svých… (více)

Na sci-fi od Wachowských si počkáme do zimy

Na sci-fi od Wachowských si počkáme do zimy

06.06.2014

V roce 2012 to byl G. I. Joe 2: Odveta, loni 300: Vzestup říše a letos Jupiter vychází. O co přesně jde? O velké blockbustery, které byly na poslední chvíli odsunuty z nabitého léta. Rockova parta… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama