Reklama

Reklama

Bakaláři 1997


Dobrá zpráva (E17)

(epizoda)
  • angličtina Good News (festivalový název)
Komedie / Krátkometrážní
Česko, 1997, 35 min

Obsahy(1)

Dobrá zpráva je bakalářská povídka, která se odehrává na vesnici mezi rekreanty. Miroslav Donutil v hlavní roli znamenitě hraje muže, který si chvíli dělá plané naděje, že se změní politický vývoj, jenž se mu nelíbí. Tato povídka získala v roce 1997 cenu Trilobit za přínos původní televizní a filmové tvorbě. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nadšení mi vydrželo asi deset minut. Poté mi došlo, že tady se brilantních slovních výměn opravdu nedočkám. Hřebejkova povídka z doby Klausovy mobilisace proti levici vystihuje náladu ve společnosti, respektivu obavu její části z možného zvrácení vývoje po Sametové revoluci, ovšem to je její jediný přínos. Donutil svého komunistu zahrál znamenitě, bohužel jeho blábolení nedává žádný smysl. Dobrá zpráva není o souboji myšlenek - pádnou argumentací ostatně neoplývá ani zbytek osazenstva hospody, ale je přehlídkou charakterů a starých křivd. S tímhle námětem však mohla být mnohem víc. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Naprosto excelentni Mirek Donutil!!! V jedne veci bych s nim nakonec i souhlasil. A sice v otazce kvality piva "driv" a dneska. V predrevolucni dobe jsem pochopitelne tomuto bozskemu napoji jeste neholdoval, takze cerpam jen z odposlechu zaslouzilych stamgastu v mem oblibenem hostinci (ani jeden z nich neni komunista). Co se tyce soucasnosti, musim jen s povzdechem konstatovat, ze pocet lokalu, kde bych si na tocenym vylozene pochutnal (coz by mela byt samozrejmost a otazka cti provozovatele), se limitne blizi nule! Celkove bych se ale nedivil, kdyby pani Marie a jeji chot za dalsich 22 let ponekud nevystrizliveli. Jestlipak jsou jeste furt takovi "demograti"? :-) ()

Reklama

standsiller 

všechny recenze uživatele

Konverzačný film s politickým podtónom postavený na dobrom a čerstvom období pre vykresľovanie protipólnych charakterov. Kedy sa začali lámať vrecia s verziami a pohľadmi na všetko čo sa počas uplynulých rokov stalo , rôznili sa proti sebe stojace tábory skladajúce sa z tých ktorým je za systémom ľúto a na druhej strane boli tí, čo si konečne mohli otvoriť ústa. Je dobré vedieť, že tento film predchádzal sérii filmových úspechov Jana Hřebejka . V krátkom filme je totiž naznačená korenistá paleta slov a situácií , ktoré sa stali pre Hřebejka príznačné. ()

bosonoh 

všechny recenze uživatele

Je snad nemožné na tomhle mistrovském kousku pánů Hřebejka a Jarchovského najít něco slabého. Já však největší úctu cítím před scénaristou. Tak skvěle podanou rétoriku všech těch "skalních" komunistů asi nenajdete. Ta nemožnost rozpoznat kde u nich hloupost začíná přerůstat v ubohou a lživou hru na překrucování těch nejjednoznačnějších faktů mi připomíná naše "třešničkáře" od lůzy až po "elitu" (bez ohledu na vzdělání a tituly). Kolik jste jich pane Jarchovský v životě musel potkat, aby jste to tak pečlivě odpozoroval? Dokonalosti by nebylo dosaženo samozřejmě díky skvělým výkonům všech herců. Mirosav Donutil je tak přesvědčivý, že mě dokonce přinutil k myšlence jestli tam někde uvnitř něho není také kousek "rudocha". Vím ale že je to "pouze" projev jeho herecké geniality. Povídka patří jednozančně k tomu nejlepšímu co u nás bylo kdy natočeno. Bez nejmenších pochybností: hodnocení nejvyšší. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Sdílím názor většiny diskutujících, že se jedná o vrchol bakalářské tvorby. M. Donutil zde vskutku předvádí mimořádný herecký koncert, až má kolikrát divák pocit, že ten herec to snad ani nehraje, ale skutečně tou postavou je.Tu postavu zarytého komunisty ztvárnil opravdu bravurně a není divu, že je tato povídka v kontextu televizní tvorby tak vysoce ceněna. Myslím si, že společně s panem Humblem byla tato role nejlepší v Donutilově kariéře v rámci televizní tvorby. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama