Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Akční
  • Krimi

Recenze (3 050)

plakát

Road House (1989) 

První půlka slibovala, že film bude pohodový biják o mlčenlivém profesionálním vyhazovači, který dostal za úkol vyčistit motorkářskou putyku od potížistů. Borec jako Dalton to ale zvládl během dvaceti minut. Když mu tedy zůstala ještě hodina a něco času, rozhodl se, že rovnou vyčistí celé město. U toho si najde ženu a definitivně uzavře minulost. Druhá polovina se tedy postupně překlopila do překvapivě temného thrilleru, ve kterém došlo i na vraždy. Víc se mi líbila první půlka, plná tvrdých hospodských rvaček. V dobách kdy každý první hrdina akčních filmů ovládá alespoň dvě bojová umění je návrat ke klasice osvěžující.

plakát

Troja (2004) 

Realisticky ohodnotit tenhle film je docela těžké. Přišel rok po fantastické trilogii Pán prstenů, jejíž kvalit ani omylem nedosahuje, jenže není žádný relevantní důvod, proč by se s ní měl poměřovat. Příběh je osekaný a pokroucený až to hezké není, jenže ten kdo četl Homéra, tak ví, že originál je zoufale neukotvený. Iliada nepojednává o začátku války, ani o jejích příčinách, nepopisuje prvních devět let obléhání a rozhodně se v ní nedočtete o pádu Tróje. Začíná sporem Achilea s Agamemnonem a končí Hektorovou smrtí. Natočit tohle by byla profesionální sebevražda. Wolfgang Petersen se vydal rozumnou cestou a převyprávěl klasický příběh po svém. Vcelku to byla dobrá volba. Jeho úsilí podpořili vhodně zvolení herci i James Horner, který sice nenabídl žádný ikonický hudební motiv, ale atmosféru dotváří skvěle. Bohužel akční pasáže nejsou žádná sláva. Bitevní vřava je hlavně vřava a ne bitva, takže je vidět velké prd. Dojmu to naštěstí neublížilo.

plakát

Občanská válka (2024) 

Jak poznamenal neznámý přispěvatel na youtube "Je to film o americké občanské válce a to nejmíň realistické na tom je, že by někdo sympatizoval s dnešníma novinářema". Kupodivu má jejich přítomnost opodstatnění, protože Alex Garland využil pohled objektivem fotoaparátu k naaranžování fantasticky působivých scén a úžasných momentek. Válka snad ještě nikdy nevypadala tak charismaticky. Proto vůbec nevadí, že značná část filmu je téměř komorní. Neustále gradovaná atmosféra navíc slibuje, že se divák nakonec oné v trailerech slibované akce dočká. Zabere posledních dvacet minut, ale je sakra působivá. Politickou výpověď bych ve filmu nehledal. Jak ostatně poznamenal sám režisér a scenárista "Tím že se vládě ve Washingtonu postavili ruku v ruce Texas a Kalifornie jsem chtěl říct, že proti tyranovi se spojí obě znepřátelené politické strany."

plakát

Doctor Who - Season 26 (1989) (série) 

70 % Battlefield - je to podobné jako epizoda Silver Nemesis. Něco super, něco na pěst. Doctor mi chvílemi přišel skoro mimo sebe. Nevím co tím scenáristé zamýšleli, ale nelíbí se mi, jakým směrem se jeho postava vyvíjí. Návrat Lethbridge-Stewarta mě pochopitelně potěšil. 30 % Ghost Light - kdyby se mělo hlasovat o nejhorší epizodu seriálu, tak bych možná hlasoval pro tuhle. Ta nejistota nepramení z toho, že bych si myslel že najdu i nějakou nepovedenější, ale z toho, že si z ní nepamatuju prakticky nic. Hodně jsem přetáčel - to abych se na některé pasáže podíval znovu, ale i tak jsem neustále ztrácel pozornost. Vím jen, že se nějak točila okolo Ace, která postupně získává minulost. 80 % The Curse of Fenric - tohle mi hodně sedlo, dokonce ve všech třech liniích - ve válečné, v mytologické i v té dopovídající historii Ace. Závěrečné odhalení o původu její matky mělo svou sílu a trochu té osudovosti. Řešení šachového problému je ovšem pitomé. 70 % Survival - finále celého seriálu není tím pravým zakončením, protože ho tehdy nikdo neplánoval. Doctor dostal na své naštěstí jen dočasné rozloučení mírně nadprůměrnou epizodu, která měla své silné stránky - hlavně v atmosféře a námětu, ale i své zjevné slabiny - hlavně ve vedlejších postavách a v jejich mizerném herectví. To neplatí o dvojici Hale & Pace. Čekal jsem, že je scenáristé pořádně využijí, ale bohužel.

plakát

Doctor Who - Season 25 (1988) (série) 

90 % Remembrance of the Daleks - je to jedna z těch lepších epizod sedmého Doctora a kdyby mi někdo tvrdil, že je tou nejlepší, tak bych se nehádal. Transformace Davrose je trochu ujetá, ale překvapivá a to se cení. Speciální efekty týkající se Daleků jim přidaly na zlověstnosti. 40 % The Happiness Patrol - tohle by se mohlo přejmenovat na Paradise Towers II. Akorát ten potenciál už tu není. Záporáka museli scenáristé vymyslet ve chvílích totálního tvůrčího bloku a zápletka na tom není o moc líp. Přál jsem si, aby to už rychle skončilo. Seriál má asi horší epizody - minimálně jedna ještě přijde, ale tohle je speciální úroveň zmaru. 60 % Silver Nemesis - chvílemi jsem byl spokojený, chvílemi rozčarovaný. Návrat Cybermenů měl myšlenku a přidal jim na smrtonosnosti a plastičnosti. Linie s lukostřelkyní fungovala tak napůl. Občas měla něco do sebe, občas mi přišla úplně pitomá. 60 % The Greatest Show in the Galaxy - nápad s kouzelným cirkusem mě moc neoslnil, ale z těch temných televizních devadesátkových hororů jsem měl vždycky respekt, takže atmosféra na mě hodně fungovala. Když Doctor rozpletl tajemství náročného publika, tak se bohužel okamžitě vytratila.

plakát

Doctor Who - Season 24 (1987) (série) 

60 % Time and the Rani - brakové, zmatené a zoufale upachtěné dobrodružství se starou známou nevýraznou Rani. Jestli jsem si někdy myslel že může zastínit Mastera, nebo ho alespoň doplnit, tak tady jsem se téhle iluze definitivně zbavil. 40 % Paradise Towers - nejhorší je, že já tam ten potenciál opravdu vidím. Degenerující společnost obývající utopické věžáky je do jisté míry fascinující, mrazivá a má v sobě něco z Bradburyho Marťanské kroniky. Jenže je to tak mizerně zahrané, přepálené a zoufale nelogické, že si to samo sobě podráží nohy. V lepší éře seriálu by to mohla být nezapomenutelná epizoda. 60 % Delta and the Bannermen - ale jo, tohle bylo fajn. Líbilo se mi zasazení do padesátých let - bohužel s tak děravou výpravou, že to občas vypadalo vysloveně směšně. Vedlejší postavy byly taky fajn a jednotka záporáků jakbysmet. Jenže celá zápletka byla divná, a když je epizoda jen "fajn", tak je to na standardy Doctora Who sakra málo. 50 % Dragonfire - zoufalost tvůrců byla tak hluboká, že přitáhli zpátky Sabaloma Glitze. Naštěstí se nesplnily moje noční můry a nestal se z něho nový společník. Záporák byl naštěstí zajímavější. Odchod Mel mě zamrzel. Uvidíme, jestli ji nová společnice Ace dokáže nahradit.

plakát

Doctor Who - The Trial of a Time Lord (1986) (série) 

Celou tuhle sérii spojuje linie soudu s Doctorem. Proč si Time Lordi vybrali na jeho obžalování ze "zasahování" zrovna tuhle příležitost, když už v minulosti provedl daleko horší věci, asi nikdo nevyřeší. V jádru dobrý nápad scenáristů který mohl dál vyšponovat napětí ovšem hrubě nevyšel. 70 % The Mysterious Planet - vůbec ne špatná epizoda z planety obývané dvěma kulturami úpícími pod nadvládou rozdílných, ale přesto překvapivě podobných myšlenkových totalit. Valeyard mě tedy moc neoslnil. Jako žalobce je k ničemu, protože důkazy očividně vůbec neviděl. Sabalom Glitz je variace na Harryho Mudda. Občas zábavný, občas na pěst. 70 % Mindwarp - v téhle dějově překombinované epizodě je Doctor skoro za záporáka. Colin Baker ho zahrál tak přesvědčivě, že bych mu to i věřil, přestože jsem s touhle postavou ztrávil 22 sezón. Smrt Perri je zbytečná a strašně laciná. 80 % Terror of the Vervoids - nová společnice Mel je fajn, ale její příchod je opravdu nenadálý, a po klidné ale občas nevýrazné Perri je to trochu šok. Zápletka je docela napínavá detektivka i když "vrah" je divně vymyšlený a jeho motivace opravdu nedává smysl. 50 % The Ultimate Foe - Perri nezemřela a Valeyard je Doctor. Už jen pro tyhle dvě informace má smysl epizodu vidět. Dokážu si představit, že především s tím druhým faktem měli scenáristé své plány, jenže zůstalo jen u nich. Až daleko v budoucnosti se k tomuhle konceptu seriál vrátil, když stvořil Válečného Doctora. Epizoda samotná je o ničem. Děj v Matrixu je tak zmatený, že jsem se ho ani nesnažil pochopit.

plakát

Doctor Who - Season 22 (1985) (série) 

90 %  Attack of the Cybermen - skvělá epizoda s výbornou vedlejší postavou a stále sympatičtějším Doctorem. Zdá se že zvěsti lhaly, protože jsem si k němu našel cestu překvapivě rychle. S Perri to bude složitější - i když se vzhledově mění téměř co epizodu, nedává seriálu skoro nic kromě svého vzledu. 70 % Vengeance on Varos - tohle je strašná splácanina dobrých nápadů, mizerného provedení a slušné atmosféry. Chápu že je tahle epizoda mnohými oblíbená, protože náznaky tady jsou, jenže například u halucinačních pasážích jsem skoro usínal. 60 % The Mark of the Rani - Master si našel kamarádku která mu postupně přerůstá přes hlavu. V hlavách scenáristů tenhle nápad zřejmě fungoval mnohem lépe než v reálu, protože i když má Rani potenciál, stala se z ní jednorozměná záporačka bez charakteru. 40 % The Two Doctors - můžeme se hádat jestli jsou lepší Tři Doctoři nebo Pět, ale o nejhorším crossoveru není žádných pochyb. Tohle byla zlá, přepálená, zoufale nevtipná a bůhvíproč agitační epizoda s mizerně využitým druhým Doctorem. 70 % Timelash - buď ji nenávidíte, nebo ji milujete. Já to mám tak napůl, protože námět mě moc neoslnil, jenže záporák byl super. Navíc Perri poprvé projevila svou osobnost, což se cení. 80 % Revelation of the Daleks - chtělo by se říct že je to klasická epizoda s Daleky, ale není to tak úplně pravda. Je hodně násilná, ale zároveň zvláštním způsobem bláznivá, skoro až ujetá. Účel DJ jsem vůbec nepochopil.

plakát

Doctor Who - Season 21 (1984) (série) 

80 % Warriors of the Deep - je to trochu recyklování už použité záplekty, ale Doctorův závěrečný proslov a pachuť morální kocoviny si existenci epizody obhájili. Bez nich bych byl při hodnocení mnohem kritičtější. 80 % The Awakening - zápletka mi připomněla Midsomar od Ari Astera, jen bez těch drastických scén. Naštěstí má epizoda jen dva díly, takže i když se do vyprávnění občas vkrádala nuda, zase tak moc to nevadilo. 70 % Frontios - teoreticky by mělo jít o vynikající epizodu, ale nějak si to nesedlo. Záporáci byli divní, příběh mnou jenom prošuměl a i když jsem ho viděl před pár dny, nepamatuju si z něho skoro nic. 100 % Resurrection of the Daleks - minulá epizoda s Daleky byla snad ta nejméně povedená ze všech, ale tahle se naopak řadí k těm nejlepším vůbec. Je to našlapané, soustředěné a místy téměř dravé. Téhle epizodě zkrácení na dva díly rozhodně prospělo. 80 % Planet of Fire - až tady si scenáristé uráčili vzpomnět, že v TARDIS cestuje i Kamelion. Hlavní hvězdou je ovšem Vislor Turlough, který v téhle epizodě udělal z Doctora vedlejší postavu. Nakonec jsem si ho oblíbil, takže mě bude jeho odchod mrzet. Na svůdnou Perri Brown je sice radost pohledět, ale charakterem ho nenahradí. 100 % The Caves of Androzani - až někdy uvidíte v seznamu nejlepších epizod seriálu tuhle, tak to není chyba. Tady si sedlo naprosto všechno. Fantastický záporák, hutná atmosféra, výborné vedlejší postavy, skvělé prostředí a promyšlená zápletka. Opravdu jsem měl pocit, že se dívám na živoucí svět s bohatou historií, do něhož Doctor jen na chvíli přicestoval. Jeho smrt mi ovšem přišla mírně řečeno zbytečná. 80 % The Twin Dilemma - v něčem je tahle epizoda super, v něčem je vyloženě na pěst. Stejné je to s šestým Doctorem. Občas je jeho neotesanost a přímočarost osvěžující, občas mám chuť ho zliskat mokrou hadrou. Tady je prý nejodpornější v celém seriálu, ale o moc lepší už to nebude. I tak je mi sympatičtější než ten čtvrtý, který taky uměl být dost nepříjemný a jeho charisma kterým to prý kompenzoval, na mě vůbec nefungovalo.

plakát

Doctor Who - Season 20 (1983) (série) 

80 % Arc of Infinity - Omega na mě napoprvé udělal pořádně silný dojem a taky dostal jednu z nejlepších epizod vůbec, takže jsem jeho návrat uvítal. Bohužel příběh ho pořádně nevyužil a dokonce by se bez něho snad i obešel. 80 % Snakedance - naopak Mara mě při prvním setkání moc neuchvátila a její epizoda se nevzrušila zařadila mezi průměr. Druhá návštěva už je znatelně povednější, i díky skvělé výpravě. 80 % Mawdryn Undead - třídilná minisérie s Black Guardianem má stoupající kvalitu. První díl se může pochlubit snad jen návratem zvolna stárnoucího brigadýra a slušným záporákem, z něhož se nakonec vyklubala hodně zajímavá postava. Příběh je ovšem spíš slabší a tažený temnou atmosférou. 90 % Terminus - líbilo se mi prostředí, zápletka, vzepjetí Nyssy i postupné zapracování nového společníka, který ovšem moc sympatií nepobral. Je v něm ale víc než se zdá - náznaky tu jsou vidět. 100 % Enlightenment - nádherně brakové, atmosférické a správně ošlehané dobrodružství, které se zařadilo mezi ty nejlepší epizody pátého Doctora. Kdo by si pomyslel, že vesmírné závody plachetnic můžou být tak zábavné. Závěrečné zúčtování s Black Guardianem mě potěšilo. 60 % The King's Demons - nevím co si o tom mám myslet. Epizoda má dva díly a i tak je v nich spoustu vaty. Kamelion má potenciál a mohl by se stát fantastickým společníkem a vítaným osvěžením, jenže seriál ho naprosto ignoroval.