Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý lidsky čistý příběh o tom, že i jeden člověk může změnit mnohé. Kraťas, který dokáže svou poetikou, kreslenou animací a klidným voice-overem příjemně pohladit po duši a bez zbytečného natahování předat své poselství. A ačkoli tento konkrétní příběh skutečný není, nelze si nevzpomenout na řadu skutečných nadšenců s podobným životním posláním. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Velice mocné spojení netradiční animace, beroucí si vzor ve francouzském impresionismu a jednoho jediného poselství, které doslova ubije každého cynika a nenapravitelného realistu. Dalo by se říct, že jde o formu eseje na téma kolik zmůže jeden nesobecký člověk ve světě. Pokud se chcete nechat inspirovat, nebo si pouze nechat zahřát srdce superhumanistickým námětem, či se jen tak podívat na zajímavý příběh o muži, který po své osobní tragédii odešel do ústraní a za smysl života si stanovil obnovit flóru okolní zpustlé krajiny, neváhejte a tohle rozsahem malé dílko si sežeňte. Doporučuju všema deseti... ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo? Věci, které existují, ale nemají zde žádnou funkci nakresleny nejsou, ale pak, když jsou potřebovány, se zničeho nic vyloupnou a jsou, posléze opět mizejí. Oceňuji kresbu, byla opravdu originální + postupem času a "zalesňování" barev přibývalo, to určitě také dopomohlo k výslednému obrázku. "Krásná lyrika". Navíc mi příjde, že se to celé nese v duchu naděje, což se určitě hodí vždy. Navíc jestli je to opravdu na základě pravdivých událostí, tak klobouk dolů a co nejvíce obdivu směrem k vám, pane, co sázíte stromy. Miroslav Částek to svým přednesem taky posunul někam dál. Velmi emotivní. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Nádherné, příjemné, nikam nespěchající.... překrásné animované provedení... i pouze lehkými čarami a jemnou kresbou jde vyjádřit příběh, který pomalu plyne a ukazuje nám, jak čas, trpělivost, krásu přírody, pošetilost lidí, ničení přírody lidmi, ale i to, že jen jeden člověk dokáže změnit svět. Ač se to zdá být patetické a vůbec, tak je to pravda.. jeden starý muž dokázal změnit tvar krajiny jen díky své trpělivosti, odhodlanosti a píli. Je pravda, že jsem si říkala místy, zda by to mohlo být krapet kratší, ale v závěru to na mě mělo velký vliv a musela jsem se zamyslet tak vůbec nad vším lidským bytím. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dost možná ten nejkrásnější animovaný film co jsem kdy viděl, a jeden z těch nejpůsobivějších. Celý vyzařuje zvláštní harmonickou poetiku, a pro perfektní zážitek se stačí jenom dívat na obrazy, čistě beze snahy o pochopení, a můžete se nechat unášet atmosférou všeobjímající čistoty a prostoty obyčejného života. Jedinou výhradu mám k českému komentáři. Není vyloženě špatný, ale s božsky nádhernou animací se nemůže ani měřit. Věčná škoda že ho nenamluvil Radovan Lukavský. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)

Reklama

Reklama