Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

mm13 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom má všetko (vrátane v záporných rolách typického prehrávania Willema Dafoea), každý detail (vrátane dejiska), v každom ohľade (napríklad osemdesiatkové postupy), svoje pevné miesto. Toto si Friedkin uhnietol výhradne podľa seba a je to poznať a je to radosť sledovať. Plnokrvný, diabolsky rafinovaný... diabolský výkon! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Rázné. Stejně jako se legendární znělka Wang Chung při úvodních titulcích pomalu noří s vycházejícím sluncem nad L.A., aby pak agresivními beaty udeřila na divákovy smysly, i celý Friedkinův snímek neustále přináší do pomalu plynoucího neo-noir příběhu překvapivé zvraty a návaly estetické brutality, aby nakonec došel do naprosto nihilistického finále. Tedy vše, co mám rád. Žít a zemřít v L. A. znamená ryzí osmdesátky a zároveň pamětihodný thriller se stylem jako žádný jiný. Můj nejoblíbenější Friedkin. A film, který bych si rád někdy dal na velkém plátně s pokud možno nejkvalitnějším zvukem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zločin a jeho vyšetřování je hra chyb. Kdo jich udělá míň, vyhraje.. Dvojice nepříliš bystrých agentů na stopě zručného padělatele bankovek s prezidentem Andrew Jacksonem. Postavy škemrající o ambivalenci, střelba, honičky v autech, sex, násilí a genius loci políbený hudební stopou britské kapely Wang Chung. Friedkinův stylový neo-noir mi svou neučesaností, divokostí a dějovou roztříštěností lehce připomněl jistý seriál o kníratém komisaři z německého Duisburgu. Akorát u Schimiho nikoho nestříleli brokovnicí do ksichtu.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Aláh buď pochválen!!!........ Zajímavě řešené úvodní titulky. Červená se zelenou a povedený hudební doprovod, to vše evokuje pocit nebezpečí a zároveň klidu. CITÁT - Jsi na špatném místě a ve špatnou dobu.......... Akční kriminální příběh s několika dobrými hláškami a trochou krve. CITÁT - Vesmírný bláboly nesnáším............ Město, které je od sklepa až po půdu prohnilé jako spadaná rajská jablka. Základem příběhu je padělání peněz a snaha dopadnout jejich "výrobce". CITÁT - Ukradnem pravý prachy a koupíme za ně falešný?.............. Automobilová honička okolo 75 minuty je povedená a napínavá. CITÁT - Hvězdy jsou prý oči Bohů.......... Nadprůměrný snímek u kterého jsem se rozhodně nenudil. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Preco som na ten film pocuval cely zivot vacsinou iba hate? Je to paradna kriminalka s cool atmosferou, vynikajuciu nahanackou a smerovanim deja, ktory dokaze zlozit sanku na podlahu. Nebyt strasne nudnych a necharizmatickych hlavnych predstavitelov (s vynimkou skveleho Dafoa), tak je to vlastne uplna pecka. Silnych 8/10 ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • William Friedkin trval na tom, aby bol každý element filmu čo najvernejší a zobrazený s extrémnou presnosťou. Pre scény súvisiace s falšovaním najal ako technických konzultantov dvoch falšovateľov, pre scény súvisiace s policajnými procedúrami zase agentov Tajnej služby, taktiež špeciálnych agentov z ministerstva financií a tiež veterána s 30 ročnou praxou, legendu LAPD Jacka Hoara. (Real Tom Hardy)
  • Legendárna automobilová naháňačka bola "inšpirovaná" situáciou, ktorá sa Friedkinovi stala v roku 1963. Keď sa vracal zo svadobnej oslavy, počas jazdy zaspal a o pár sekúnd sa prebudil v opačnom pruhu s prichádzajúcou premávkou oproti nemu. V poslednej chvíli strhol volant a zaradil sa do svojho pruhu. 20 rokov rozmýšľal, ako by toto mohol použiť vo filme. Keď sa pripravovali na jej natáčanie v tomto filme, Friedkin povedal Buddy Joe Hookerovi, ktorý bol koordinátor trikov, že ak z toho nakoniec bude lepšie naháňačka ako v jeho filme Francúzska spojka (1971), tak ju použijú a ak nebude, tak nie. Niektoré zdroje zase tvrdia, že Friedkin toto nepovedal. Údajne nechcel tú naháňačku prekonať, ale urobiť ju inak. Väčšinu času Petersen skutočne šoféroval a Pankowe panické reakcie boli reálne. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin uviedol, že jedným z hlavných dôvodov, prečo chcel, aby hudbu zložil Wang Chung, bol ten, že značne vyčnievali spomedzi ostatnej dobovej hudby. Podľa jeho slov ich hudba nielenže vylepšila a rozšírila film, ale dala mu hlbšiu a viac silnejšiu dimenziu. Taktiež chcel, aby zložili hudbu, po vypočutí ich albumu Points on the Curve. Zamiloval sa do skladby "Wait", ktorú použil v záverečných titulkoch. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama