Reklama

Reklama

Pan Guillaume je nesmlouvavý muž, geniální podnikatel a tvrdohlavý manžel. Paní Bernadette je energická žena, neméně tvrdohlavá manželka a náruživá zahradnice. Jejich manželství je věčný souboj technického talentu a podnikatelských schopností a lásky k přírodě. Stačí jedna výhodná zakázka od Japonců a život paní Bernadette se obrátí naruby. První to "odnese" její zimní zahrada - co se dá dělat, přece svého muže miluje, ale když se obráběcí stroje dostanou i do její ložnice a ona má spánek vyměřený na minutu přesně, vyrazí do protiútoku. A pomsta zklamané manželky stojí rozhodně za to. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (212)

Havala 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale na můj vkus trochu komorní. trochu podobný oscarovi a nepodobný třeba Tetovanému. Na druhou stranu je zdehodně dobrých nápadů někdy až krutých - zmrazení zahrady atd...Hodně sem se smál u zasmogovatění města jakožto demonstraci síly sací čističky. Funes byl skvělý v roli starosty kterému jde hlavněo tu tržní ekonomiku ne o blaho občanů:-) 72% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi půvabná a zábavná komedie o krizi v manželství, která je způsobena nesmlouvavostí manžela při cestě za úspěchem. I když s tím jde v ruku v ruce i vzestup manželství. Guillaume Daubray-Lacaze (skvělý Louis de Funés) je energický muž, který pro úspěch v podnikání i místní politice neváhá omezovat ostatní. A to i svou manželku Bernadette (dobrá Annie Girardot), kterou miluje, ale obří zakázka pro Japonce má vždy přednost. Guillaume neváhá využívat svého vlivu starosty, svého přirozené respektu, který k němu cítí většina jeho poddaných a zaměstnanců. Bernadette se pod vlivem okolností, postupného přeměňování domova v továrnu, ztráty její jediné radosti a pod vlivem jejího obdivovatele doktora Landryho (Julien Guiomar), staví proti svému manželovi v komunálních volbách. Nastává neuvěřitlně rozpustilá strkanice o hlasy, rodinné neshody vyplouvají na povrch a obyvatelé se mají čím bavit. Další zajímavé postavy: sluha (Maurice Risch), který se tak často stával hromosvodem při Guillaumových problémech, prefekt (Jacques Francois) a ředitel banky (Daniel Boulanger). Zábavné, úderné, a i přes závěrečnou idylu vše směřuje do stejných kolejích v touze po seberealizování. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi se zde opět ukázal jako mistr na bláznivé gagy. Ať ať už u  gagů s technologickými stroji, kulečníkem nebo  fotoaparáty. Rovněž se mu stejně u předchozí spolupráce s Funésem povedlo napsat pro stárnoucího Louise nepatrně plastičtější a lidstější postavu než obvykle. Pan Guillaume patří na jedné straně sice k Funésovým možná úplně nejnesympatičtějším rolím svým nesmlouvaným a bezohledným jednáním, ale na jedné straně řeší také dílema mezi kariérou a udržením manželství a je tady možné v ojedinělých okamžicih vidět i trochu vážnější Funésovo herectví. Tradičně přirozená Annie Girardotova působi vedle Funése možná trochu nezvykle, ale  byla mi skvělou partnerkou a protikladem. Komentář nyní píšu pod tíhou znovupřečtení kapitoly, kterou Funésovi Girardot věnovla ve své autobiografii a tak dojemnou poctu snad Funésovi nikdo nikde nesložil. Přesto musím necitlivě podotknout, že předchozí spolupráce Zidiho a Funése Křidýlko nebo stehýnko se povedla trochu více a  ne všechny pasáže jsou tady tak skvělé, jako třeba úvod s Japonci. Navíc bych pochopil, pokud by třeba sekvence se skleníkem, byla pro citlivé povahy trochu moc... ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Skvelá komédia čerpajúca inšpiráciu v rozdielnosti pohľadu na svet partnerov v manželstve, kde pán Guillaume (Loius de Funés) je energický muž túžiaci sa s celého srdca presadiť v podnikaní bez ohľadu na životné prostredie a pani Bernadette (Annie Girardot) je žena nadovšetko milujúca svoju záhradku a skleník. Film je hereckým koncertom oboch zmienených hercov, obsahuje potrebnú dávku humoru a aj pohľad (hoci nadnesený) ako to môže vypadať ak sa budeme pachtiť za materiálnom a nebudeme si chrániť prírodné a duševné bohatstvo. Na záver si neodpustím spomenúť „ Môj program v troch bodoch, po prvé plná zamestnanosť, po druhé plná zamestnanosť a po tretie plná zamestnanosť.“ A pred spánkom si počítajte robotníkov. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musíte na tu vrtačku tak příšerně tlačit? Nedalo by se to frézovat trochuněžněji a soustružit jemněji?." Láska Guillauma s Bernadette byla vynikající, jejich nenávistný politický boj taky, ale trochu mne zklamalo, že počítání dělníků kvůli uspání na mě nefunguje. Nicméně mě hodně pobavila Guillaumova nenávist ke konci měsíce, kde musel vyplácet dělníkům šeky úměrné jejich velikosti a k tomu samozřejmě politika plné zaměstnanosti, demoliční kulečník a spousta dalších gagů vyplývajících z přítomnosti továrny v domě. Na mě zkrátka takovéto škádlení funguje. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • V roce 1979 získal snímek cenu Zlaté plátno na stejnojmenném německém festivalu. (dydy79)
  • Slova „hot“ a „čehý“ jsou hlasové povely pro koně. „Hot“ znamená „vpravo“ a „čehý“ znamená „vlevo“. (SONY_)
  • Ihned po začátku natáčení se ozval režisér Jean-Pierre Mocky, že námět filmu se velmi podobá scénáři, který on sám krátce předtím Funèsovi nabídl. Funès měl sice o námět zájem, film ale začal realizovat osvědčený tvůrce komediálního žánru Claude Zidi. Mocky se nevzdával a kvůli autorství námětu podal žalobu k soudu, probíhající proces pak ohrožoval celé natáčení. Mockymu se sice nepodařilo dosáhnout stažení filmu z distribuce, u pařížského odvolacího soudu nakonec ale dosáhl finančního odškodnění ve výši 350.000 franků. (argenson)

Reklama

Reklama