Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

To je fór. Tahle cigánská píčovina má 7 českých lvů? Vrchol... Bylo to trapné od začátku dokonce. Ti co hráli cigány, byli ve skutečnosti vybraní, takoví ti slušní. Ani z daleka nenapodobovali tu správnou smradlavou cigánskou mluvu. A není divu vlastně. Protože se skutečnými degeši by to těžko šlo zkonstruovat. Tvůrci by měli navštívit aspoň na týden sídliště Janov a poučit se, jak to vypadá doopravdy. Tohle bylo dost ubohé. Navíc dělat z cigánu chudáčky, kteří se snaží sehnat si práci, jen naše úřady jim to neumožňují, je tak ubohý a chabý pokus o hození špíny na nás, Čechy. Celý tento film je jedno velké divadlo. Jedna z věcí, kterou přesně tento liberální žido - kapitalistický stát potřebuje, před očima Evropské unie. Takže vlastně to vysvětluje, proč to má takové ocenění, když je to vlastně celé trapné, lživé a nás Čechy, Moravany a Slezany špinící. Nemám víc co dodat, protože je mi tady z některých komentářů, jak je to realistické a jací jsme zmrdi, že jim nedáváme možnost vzdělaní a práce, na blití. Jste jen banda debilů, co ví úplný hovno o tom,jaké to je žít vedle skutečných cigánů, kteří vás mají úplně v prdeli i vašimi snahami o začleněním do společnosti. Doporučuji vám, alespoň 14 denní pobyt na nějakém sídlišti, aby jste si přivezli bohaté zkušenosti, šváby a štěnice. Pak se vraťte a napište znova vaše dojmy z dovolené. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Asi bych to více ocenil jako dokumentární snímek, který asi poměrně trefně (nemohu úplně posoudit, nežiju v tom) vykresluje romské prostředí a začarovaný kruh, z kterého není lehké najít cestu ven. Žaneta řeší problémy, s kterými se potýká velká část populace (nedostatek práce, chudoba), ale to, že je Romka, ji v tom ještě přitěžuje. Najít práci je ještě těžší a společnost, ve které se pohybuje, ji pouze stahuje dolů. Cesta ven je ale dle mého názoru jasná (je totiž pro všechny stejná, pro Čechy i pro Romy) a také jediná legální – udržet si jakoukoliv práci a časem zkusit najít lepší, omezit zbytečné výdaje (kouření, alkohol), poskytnout dětem alespoň nějaké vzdělání a dát jim tak lepší šanci do života. Je to spíše o vůli jít za tím, i když je potřeba vidět i ty nesnáze a překážky, kterých není málo. Režijně je Cesta ven dobře zvládnutá, neherci působí přirozeně (Klaudia Dudová se jednou podívala do kamery, kdy neměla) a jejich výběr byl dobrý. Drama je to ovšem z mého pohledu pouze průměrné, těží ze všeho nejvíc právě ze specifického prostředí (jako dělaného pro dokumentární snímek) než z nějakého mimořádného námětu. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborné sociální drama chytře a působivě pojednávající o jednom z nejzávažnějších dlouhodobých problémů české společnosti. Spolu s Hořícím keřem asi nejdůležitější český hraný počin za poslední roky. A i když se mi moc líbilo jak Fair Play, tak Pojedeme k moři (to obzvlášť, i přes jeho chyby), Českého lva za nejlepší film si podle mě nejvíce zaslouží právě Václavova evropsky vyspělá a velice empatická sonda do života rómské komunity... 85 % ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Cesta ven nabízí poměrně realistický pohled na cikánskou komunitu a chování bílých k nim. O cikánech, nebo bílých se neříká, že je ti lepší a že ti ostatní jsou svině. Všude je nějaký badass. Ať už ze strany cikánů, kteří hážou cihly na autobus, nebo bílých, kteří odmítají vydesinfikovat ubytovnu pro cikány a ohání se tím: ,,Že je tady nidko nedrží". Ovšem najdou se i takové první vlaštovky, kteří jsou trošku rozumní. Narážím na Žanetu, která byla účelně napsána jako ta hrdlička. Vcelku dobře ji hraje neherečka Dudová. Na to, že tuhle práci nikdy nedělala, tak se toho chopila dobře. A tím narážím na větším problémem a to zvolení neherců. Někdy to není úplně špatné, hlavně když chcete dobře udělat atmosféru filmu. To se mu podařilo dobře. Ovšem neherce bych volil do nějaké tragikomedie. Podobně jako to dělal Forman jeho prvních českých filmech (Hoří má pananeko, Lásky jedné plavovlásky). Sice se tam našel někdy i herec z povolání, ale převažovali neherci. No tak se z filmu stává černá komedie se smutnými prvky. Což ASI TAK BÝT NEMĚLO. Mělo to být sociální drama. Nechci to dávat za vinu nehercům, kteří opravdu nikdy nestáli před kamerou a chovali se jako postavy, které hráli. Ti prostě nedokáží zahrát něco vážného. Na druhou stranu, kdo by z cikánských herců zahrál něco vážného? A máme vůbec cikánské herce? Možná Radoslav Banga, ale to by taky nebylo ono. No je to těžké. Tohle si měl režisér pořádně rozmyslet, jestli opravdu chce točit takové drama, Kdyby ovšem zamýšlel udělat černou komedii (to co natočil), tak bych mu dal i čtvrtou hvězdičku. Takhle je to 60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na první pohled možná až moc roztříštěný sled okatě depresivních obrázků. Na ten druhý je to o dost lepší a baví mě tam plno fikaně přehrocených scén. Na třetí jsem naplno pohlcen a cítím, že si mě romské drama z Ostravy omotalo kolem prstu. Něco tak strašně smutnýho bych klidně dokázal sledovat hodiny. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Klaudia Dudová padla režiséru Petru Václavovi do oka na romské zábavě. Herecké ambice původně neměla. Pracovala jako pokladní v obchodě se smíšeným zbožím. (Zdroj: Cestaven.cz)
  • Zdeněk Godla získal roli ve filmu tak, že v Chomutově prováděl veřejně prospěšné práce a všiml si, že na dvoře pošty probíhá filmový casting právě pro tento film. Přihlásil se a roli získal. [Zdroj: e15.cz] (Scalex)
  • Mária Ferencová-Zajacová přišla na pražský casting, na němž byla angažována jako asistentka castingu. Postupem času ji režisér obsadil do role Andrey. Má syna, po dlouhá leta pracovala jako číšnice. Dálkově studuje Střední školu sociálně-právní se zaměřením na etnikum. (Zdroj: Cestaven.cz)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama