Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poslední poctivý policajt na světě proti všem těm zkorumpovaným všivákům....kolikrát to tu už bylo. Ale tohle je francouzský film, takže to nejede podle amerických hrdinských eposů. Tady je to doopravdy. Takže šance na vítězství jsou minimální, přesto se Ventura té krakatici postaví. Konec je typicky francouzský, a to na filmu obdivuju nejvíc. 85% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka osmdesátých let s neústupným Lino Venturou v hlavní roli policejního komisaře, který nehodlá při řešení zločinu ustupovat politickým zájmům. Film je natočen podle literární předlohy Rafa Valleta (pseoudonym Jeana Laborda) - Sbohem, pane komisaři. Režisér na plátno velmi dobře přenesl provazování politiky do státních aparátů a tím snižování akceschopnosti, v tomto případě policie. Na druhou stranu jsem byl překvapen, jak málo se příběh v knize a filmu potkává. Řekl bych, že film je natočen velmi volně na motivy této knihy :-) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Někdy mám pocit, že české distribuční názvy poměrně často vymýšlejí šílenci, nejspíš takoví ti z P.R. a z bulváru, kteří vymýšlejí titulky pro klikbajty. Pchá, tady nejde o žádný nelítostný souboj (a celkově nejde ani o kriminálku), ale o vztah mezi stárnoucím poldou bez ideálů a mladým poldou bez skrupulí, ale přitom uvažujícího celkově přes svou pojašenost čestně. Oba řeší případ vraždy policisty a jednoho lepiče volebních plakátů, hledají souvislosti, podezírají kandidujícího politika, seženou důkazy... ale celou dobu mají pocit a posléze jistotu, že to vlastně nikoho nezajímá, že nikomu nejde o to něco odhalit, někoho potrestat - a o to víc mne pobavil konec. Sbohem, kuře, jak zní název filmu, jsem pochopil právě ohledně tohoto vztahu, kdy mladý polda dá sbohem svým ideálům a (pravděpodobně) raději odjede se stárnoucím poldou do Montpelliere. Dobré je, že film nikoho neobviňuje, nevnáší soudy, nechává diváka přemýšlet si nad tématem po svém. Dává slovo oběma stranám. Jen se to chvílemi poněkud táhne a akce zde mnoho není, ale vzhledem k tématu se jí ani moc čekat nedalo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna ze skvělých francouzských kriminálek zlaté éry, i když není úplně typická. Samo pátrání po pachateli je pouze prostředkem, jak poukázat na propojení politiky a zločinu. Hlavním protivníkem tak není sám pachatel, ale místní starosta se slizkým úsměvem pro kamery, který by nejraději celou záležitost zametl pod koberec. Ventura s obvyklou dávkou charismatu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura v další z mnoha rolí osamocenejch bojovníků proti zločinu. Já mam pro tyhle klasický oldskool krimi docela slabost, ale čekal jsem od toho trochu víc. Né, že by to byl špatnej film, ale děj mi připadal chvílema dost zmatenej a plnej nějakejch odboček. Taky jsou tam občas pokusy o vtip, který do filmu moc nepasovaly. Celkově průměr. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)

Reklama

Reklama