Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Epizoda druhé série kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil.  Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. podmíněný trest. Štěpán Kozub u výslechu zaválel ....😮 ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný diel. Dva krát som mal husiu kožu - a to pri scéne , kde vypočúvali vraha , ten chalan to zahral fantasticky. Druhý krát mám husiu kožu, keď vidím veliteľa pátračky pod vedením herca Miroslava Hanuša. On ma naozaj fantasticky napísanú postavu, ktorú hrá tak famózne , že by som ho do riti nakopal, ako povedal v jednom filme jeden major. To ukazuje , že Miroslav Hanuš je výborný herec. Tento diel hodnotím 90%. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasistická téma sa v krimi dá spracovať aj bez prehnaného pátosu, naviac s dobre padnúcimi narážkami, ktoré nemajú uraziť, ale triafajú klinec po hlavičke. Príbeh nie je nijak komplikovaný, dôraz filmu je v tímovej práci, len tých náhod mohlo byť trochu menej. Iróniou zaváňa, že protiextrémistickému oddeleniu šéfuje Landa. –––– Tak kolik je tam vlastně pokojů? Dva baráky po pěti patrech, v každém patře 30 pokojů...? – Hele, nech to bejt. –––– V třetině vražd figurují cizinci. A to nemluvím o těch našich menšinách. Tak nám ty naše drobné předsudky nech. My díky nim objasňujeme vraždy. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U zahraničních filmů a seriálů mnohdy kritizuji obsazování černochů do rolí, v nichž jejich přítomnost odporuje veškeré logice. Přítomnost černochů ve třetí epizodě naopak kvituji s nadšením, protože jsem na naše mirečky zvyklý a protože se mohl na scénu vrátit plukovník David Landa v podání Martina Hofmanna. Horší už to bylo s obsazením postavy pachatele; když se holt mezi podezřelými objeví nějaký setsakra známý obličej, už není co vyšetřovat. Na druhou stranu zůstává pravdou, že jsem se i tak dobře bavil. Vyšetřovala se vražda a vražda ve stádiu pokusu a já jsem až překvapivě často dostával možnost vycenit chrup. Pobavil mě průběh intimních večerů kapitána Martina Pražáka, zasmál jsem se nad obavou poručíka Vítězslava Sršně z průvanu ("Promiň, táhne.") a skupina skinů s transparentem, který hlásal: "Svobodu pro Kubu", mi málem zauzlovala bránici. No, a pak zazněla i věta, která mě nerozesmála, protože se její obsah nikdy nenaplní, čehož upřímně lituji. "My jdeme všichni do Anglie." To by bylo krásné... / Poučení: Nůž a řetěz jsou fajn, ale vítězným kombem je pánvička a dalekohled. ()

mh.mail

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% - I třetí díl druhé série si drží laťku v nastavené výši. Co se mi na seriálu doposud nejvíc líbí, je podle mého názoru vysoká míra autentičnosti. Nemám sice s vyšetřováním žádné osobní zkušenosti, ale přijde mi, že by to takhle nějak mohlo ve skutečnosti vypadat, přece jenom i vyšetřovatelé jsou normální lidi, co se mezi sebou normálně baví a občas udělají špatný úsudek nebo přímo chybu. Konflikt Kozák - Korejs se vyostřuje a šéfík neváhá používat i poněkud drsnější metody. I když i to je dost autentické a navíc Korejs v podání Miroslava Hanuše je opravdu suprovej, je to téměř jediná věc, která mě na seriálu zatím trochu vadí. Uvidíme ale, kam se to celé posune, třeba budu překvapený a nakonec to všechno přehodnotím. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil. Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. dostal podmíněný trest. (sator)
  • Člen policejní složky, která za zaobírá extremismem, Landa (Martin Hofmann), je narážkou tvůrců na rasistické období muzikanta Dana Landy. (sator)
  • V různých epizodách se vyskytuje logo fiktivního pivovaru Staročeský kohout, vytvořené pravděpodobně pro účely seriálu. V této epizodě v čase 19:15 můžeme vidět z hlavního záběru na výčepu logo právě tohoto pivovaru, z vedlejšího záběru zpoza zad barmanky jsou zhasnuté reklamy skutečných pivovarů (Gambrinus a Kingswood). (jeffLebowski)

Reklama

Reklama