Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (993)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně husté, dějově věrohodoné, herecky dobře sehrané. Že to nebude idylka, to se dalo čekat od chvíle, kdy na everestovské obloze vysvitlo sluníčko a počasí vypadalo spíše jako u moře v Karibiku. Jake Gyllenhaal při krocení této hory ale dostal trochu méně hereckého vzduchu k dýchání, než jsem čekal, hlavní role si ukousli zejména Jason Clarke a Josh Brolin (což jsou btw. skoro vrstevníci, ale ve filmu vypadali od sebe věkově tak 10 let vzdáleně...). ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Každý, ku komu si vytvoríte sympatie, sa dostane do veľkého prúseru. To je jediná dramaturgická ambícia Everestu. IMAXový marketingový produkt, ktorý s širokoúhlym formátom využíva sotva polovicu IMAXového plátna. Načisto priemerný scenár bez jediného pamätihodného dialógu, momentu alebo postavy. Výborné medzinárodné obsadenie prakticky nemá čo hrať, a Gyllenhaalova postava, na ktorú sme sa tešili najviac, dostáva 3x viacej priestoru než v trailery. Vizuál pekný, prostredie Everestu autentické. Efektné zábery zhora na exponované traverzovanie pod Hillaryho schodom. Kľúčovou zbraňou filmu je intenzita výchrice, ktorá vás v kvalitne ozvučenom kine zarazí do sedadla (Dolby Atmos positive). Film chválihodne neprekrucuje realitu, nepatosuje a nezhadzuje sa vlastnou blbosťou (Vertical Limit). Ale tým všetkým sa pýši aj Nordwand, ktorý nezaváňa odbitou štúdiovou zakázkou a naopak s rozprávačským nadšením a záujmom o postavy popisuje historicky významnejší a v dianí dramatickejší výstup na švajčiarsky Eiger (ktorý je čo do náročnosti úplne iný level horolezectva než "choďák" na Everest). ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Zejména po atmosférické stránce nakonec dost slušná zábava, a to navzdory zmatku v postavách (po celou dobu jsem se s nikým pořádně nesžil), podivnému střihu a přehnaně uplakanému konci. Několik adrenalinových scén doslova vyráží dech, a pokud navštívíte sál s agresivnější klimatizací, je to kolikrát, jako byste byli s týmem herců přímo na místě. Výborná je také práce se zvukovými efekty, o což více zamrzí přehršel dialogů na úkor "akce": tvůrci si občas klidně mohli něco přikrášlit. Takže hlavně prosimvás neudělejte stejnou chybu jako já, a nechoďte na to jako na nepřiznaný pokračování Vertical Limitu. Everest je totiž Drama každým coulem, a klidně bych jej vedle IMAXů vozil i po komornějších filmových festivalech. Spíš po těch komornějších festivalech. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $33,311,810Tržby Celosvetovo $137,443,644Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tešil som sa na 3D skalnaté hory ale ostal som sklamaný, v tomto ohľade to moc perspektívy neprinieslo, veľmi málo záberov ktoré by pripomenulo hĺbku, veľkoleposť, rozpínavosť, prírodnú "desivú" krásu, tobôž aby ráznejšie vyrazili dych, to už dokument Príbehy tatranských štítov od Barabáša bol ďaleko viac dych vyrážajúci, tam som mal skutočný pocit nevôle z tých výšok štítov, k tomu tu máme mdlí dej vedení v tuctovej nevýraznej réžii Baltasara Kormákura, ten sa začína dosť zle formovať v rutinného režiséra bez nápadu a k tomu tak nabité herecké obsadenie a fakt moc nevyužité, nikto nejak zvlášť neohúri, taká popcorňovka ako Vertical Limit či Cliffhanger ďaleko viac ohúri, nehovoriac už o takom Páde do ticha ktorý toto hravo schová, šedý priemer /videl v kine 3D verziu: 60%/ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mal som veľké očakávania, pretože mám rád hory i dobrodružné filmy. V čase premiéry som dokonca zvažoval návštevu kina, ale nakoniec dostal prednosť Terminátor Genesys, čo tiež nebola žiadna výhra. Everest je prekvapivo o ničom... Áno, vždy je tu nejaká partia, obsadenie som bližšie neskúmal a tak som objavoval ďalšie a ďalšie známe herecké tváre. Utešoval som sa, že sa asi mám na čo tešiť. Keď sa film dostal do svojej druhej polovice a stále sa nič nestalo, začal som pochybovať. Vo filme hrá množstvo postáv a neustále skáčeme od jednej k druhej, ale k žiadnej si nevybudujeme silný vzťah a to je problém. Po nekonečnej hodine a pol sa odhodlali zdolať Everest, ale išlo im to celkom hladko a tak si hovorím, že problémy budú asi cestou späť. Nejaké prišli, ale nič extra , čo by sme v podobných filmoch nevideli v oveľa lepšom prevedení. Vertical limit je popri tomto oscarový film. Dosť veľké sklamanie, čakal som dobrodružnú bombu a dostal som 2 hodiny nudných kecov. 60%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Letiště ve městě Lukla v roce 1996 stále nemělo pořádnou přistávací dráhu, jak bylo ve snímku ukázáno. Vyasfaltována byla až v roce 2000. Do scén z letiště se vloudila i další chyba: můžete zde v pozadí vidět muže, který si moderním mobilním telefonem pořizuje selfie, což by zde v této době také nebylo možné. (hansel97)
  • Natáčení bylo velmi náročné. Někdy museli členové štábu vstávat ve 4 hodiny ráno a tři hodiny někam lézt, aby se dostali na plac ve výšce 4200m n.m., před východem slunce. (hippyman)
  • V rámci prípravy pre film vyšli herci Jason Clarke (Rob Hall) a Martin Henderson (Andy "Harold" Harris) na škótsky Ben Nevis a novozélandský Tasman Glacier. (Astonko)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama