Reklama

Reklama

Století Miroslava Zikmunda

  • angličtina Old Man and the World (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2014, 97 min (Alternativní 94 min)

Obsahy(1)

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného" kapitalismu... Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil... (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Davered 

všechny recenze uživatele

Zajimavy clovek, nezajimavy dokument. Problemem je uz to otrocky chronologicke vypraveni, ale predevsim rozhodnuti nechat herce predcitat zaznamy ze Zikmundovych deniku. Ty se vetsinou omezuji na strohy popis vseobecne znamych historickych udalosti a maji malou vypovedni hodnotu. Vrcholem je pak otresne vlezly hudebni doprovod. Ovsem na nektery z puvodnich dokumentu Z+H se ted rad podivam. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Fakt pekny dokument o Miroslavu Zikmundovi. Jeho zivot je tak pestry a dlouhy, ze jen tezko udelat dokument, ktery by odpovedel na vetsinu otazek, ktere v divakovi zustanou i po konci filmu. Je zde ale spousta zajimavych vypovedi z jeho zivota a vyprav, kterych se rovnocenne ucastnil s Jirim Hanzelkou. Bohuzel, treba pasaz kolem zlinske divadelni hry je zbytecne dlouha a vuci zivotu tohoto cestovatele dost nepodstatna, stacila zminka. Kdo ma rad tuto cestovatelskou dvojici, ten bude mit rad i tento film. Zikmund si ve svem veku drzi obdivuhodnou formu a kondici. Skoda, ze na rozdil od jinych uzivatelu jsem presvedcen, ze tato dvojice je mezi nasi mladezi temer zapomenuta. Ze ve svych petatriceti letech budu treti nejmladsi v ostravskem kine Art, toho dukazem... ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Životopisné vyprávění zachycené na dokumentární kameru, které je prostupováno archivními záběry a velice pěknou grafikou fotek, map a tak podobně. Miroslav Zikmund se dosti zeširoka rozvyprávěl o své rodině, ale je jasné, že spoustu toho o sobě záměrně neřekl. Popis expedičních cest je na celém dokumentu to nejlepší. Režisér Petr Horký svou prací spolehlivě působí jako prostředník mezi odkazem H + Z a tak pro milovníky historie, cestování, dobrodružství znamená Století Miroslava Zikmunda jako chutná návnada. Písně z produkce Radůzy také stojí za to. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Režisér Petr Horký natočil opravdu velmi povedený dokument o jedné z nejdůležitějších postav českého cestovatelství 20. století. Cestovatele Miroslava Zikmunda musí člověk obdivovat nejen pro všechna ta dobrodružství, která prožil ve světě, ale také pro jeho životní vitalitu a i díky jeho filozofickému pohledu na svět. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Petr Horký nedokázal tak úplně skrýt svůj až nekritický obdiv k pánům Hanzelkovi a Zikmundovi. Ani se mu nedivím. Mám je taky moc rád. V jejich knížkách jsem jako kluk procestoval s prstem po mapě nejednu zem... To, co člověk jen tuší, jak to vlastně měli s rudochem je v tomhle filmu málo rozebráno do hloubky. Zasloužili by si mnohem víc než jen jeden film. Sto minut je prostě na osudy legend málo... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel 3 a půl roku. (M.B)
  • Miroslav Zikmund zpočátku neměl o natáčení tohoto dokumentu zájem. Teprve když mu režisér Petr Horký vysvětlil, o co se bude jednat, souhlasil. (Terva)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno