Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já tedy rozhodně nemohu sdílet davové přesvědčení, že je tenhle díl lepší než ten první. Sice zde je k vidění několikatero poprsí, nějaké to znásilnění a dokonce i sado praktiky, což jsou velmi atraktivní témata a pro sever ve filmech dosti typická, bohužel mě ale nezaujal celkem fádní děj o záchraně agresivní feťácké kurvě. Taktéž mě příliš nebaví ústřední duo vyšetřovatelů. Naopak se mi dost líbil Pilou Asbæk, který je zkrátka vždy vynikající. Osud všech postav mi byl tak nějak lhostejný a celý můj zážitek byl naprosto chladný a bez emocí. Hvězdičky si zaslouží pouze několik fajn momentů. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Severské detektivky nejde nemilovat. Ti lidé jsou tak nějak správně narušení a filmům se daří budovat vždy hodně napínavou a přitom přesvědčivou atmosféru. Není zde žádné nadpřirozeno. Zlo prostě přichází z lidí, protože v nich JE a tečka. Zabijáci jsou o něco málo slabší než Muži, kteří nenávidí ženy, ale nic to nemění na faktu že mě se líbili. 75% ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Vyhrocenost a přepálenost peripetií, postav a zvratů překračuje hranici obyčejného žánrového braku k úrovni prvoplánově ponurých a drsňáckých komiksů pro rádoby dospěláky. A to nemluvě o exploatačně jedovatém ventilování agrese vůči zlaté mládeži a vyšším společenským kruhům, které jsou zde vykreslené jako sebranka amorálních perverzáků a sadistů, vedle jaké blednou i záporáci z kultovek Gartha Ennise. Vyprávění štváčsky kupí jejich zvrácené excesy, aby pak mohlo publiku dopřát ventilaci hněvu v náležitě plebs ukájejícím středověkém duchu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dánové opět válí! Fasandræberne je totiž žánrovou trefou do černého, která nám na stříbrném podnose servíruje přesně to, po čem naše filmová duše toužila. Režisér Mikkel Nørgaard totiž výborně skloubil hutné explicitní téma, vrstevnatý příběh a nádherně pochmurný severský styl, ze kterého příjemně mrazí. Za zmínku rovněž stojí i soundtrack, který celému snímku dodává neotřelý punc tajemna. Skvělá práce! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po napínavej Žene v klietke druhý parádny prípad oddelenia Q podľa románov Jussiho Adlera-Olsena. Zväčša bývajú filmové adaptácie slabšie ako knihy, v tomto prípade je to naopak. Oproti zbytočne rozťahanej a vnútorne rozháranej knihe je vo filme príbeh zjednodušený a výrazne sú zmenené niektoré postavy (Kimmie), vďaka čomu je to ale celé zovretejšie, logickejšie a v závere (ktorý tvorcovia zmenili úplne) vyhrotenejšie a napínavejšie. Réžia bezchybná, herecké výkony (hlavne ústrednej dvojky) úplne skvelé. To, že toto je typ kriminálky, kde páchateľov poznáme od začiatku, vôbec nevadí, aj tak nie je núdza o prekvapivé zvraty vo vývoji prípadu. Keď sa na takýto film zmôže česká alebo slovenská kinematografia (a objektívne natočeniu takéhoto filmu nič nebráni), môžeme si gratulovať. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Podobne ako vo filme, Pilou Asbæk (Ditlev) v roku 2001 naozaj absolvoval internátnu školu v Herlufsholme – veľmi konzervatívnu internátnu školu vyššej triedy. (Arsenal83)
  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama