Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

KACHNÍ POLÉVKA se oproti mému očekávání nestala nejlepším filmem bratří Marxů – sice je suverénně nejlépe režírovaná (Leo McCarey), ale tím, že ořezala všechny zdánlivé slabiny standarního marxovského filmu [hudební čísla, sóla na harfu a klavír, další tradiční "tiky" jednotlivých bratří, fádní romantické zápletky, mdlé herecké přihrávače, staticky inscenované dialogy, občas až mechanické Grouchovo glosování], stala se příliš krátkou a příliš absurdní – bez výraznějšího kontrapunktu v podobě přízemní normálnosti, která by film obohatila ideově a hlavně dramaticky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-Má dobré srdce -Srdce možná, ale co ten ksicht? Orgie inspirativního šílenství. Podávat se bude leccos, jen ne kachní polévka (v Česku nepoužívaný idiom, odpovídající zhruba našemu "je to hračka"). Marxové ze své podstaty nejsou slučitelní s žádným systémem. Podle toho vypadá jejich protiválečná satira. Jediným principem, který uznávají, je chaos. Střílí si ze všeho a pálí do všech. Do nekompetentních diktátorů, vládních ministrů i nebohé Margaret Dumont. Kdyby války vedli lidé jako Firefly, možná by utrpěl majetek a dobré mravy, ale o život by nikdo nepřišel. Ve vrcholné formě není jen Groucho, povznesený nad pravidla toho, co by se ve slušné společnosti mělo říkat víc než jindy, tempo s ním drží také z řetězů utržený Harpo, vyzbrojený nabroušenými nůžkami. Jen Chico tentokrát zůstává tím třetím vzadu. Film obsahuje některé z nejbizarnějších (animovaný psík na Harpově hrudi) i nejpropracovanějších marxovských gagů (tři Grouchové a "zrcadlo") a přes pár zpomalení (povinná, ale vcelku bezvýznamná a do prázdna vyznívající příběhová kostra s lidmi, jejichž jednání narozdíl od jednání Marxů má nějaký účel) se nikdy nezastaví a patří díky tomu k nejrychlejším zvukovým groteskám, jaké kdy vznikly. 90% Zajímavé komentáře: Oskar, betelgeuse, Iggy ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s bratry Marxovými. Kachní polévku jsem si vybrala proto, že by měla být vrcholem jejich tvorby a já tak nějak cítím, že tvorbu těchto pánů nemůžu míjet. Bohužel, jejich humor šel jaksi mimo mě. Komedie bez hlavy a paty by mi až tak nevadila, ono to někdy právě vystihne to, co chcete říct, ale prostě jsem se nijak královsky nebavila. Čekala jsem asi něco jiného. Nezavírám před bratry definitivně dveře, ale do dívání se na další jejich filmy už nemám takovou chuť... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

"Do sněmovny. Jeď jako o závod, spěchám. Když ti dojde benzín, nalej tam chlast. Když ti dojde chlast, dej tam Mabel. A teď na to šlápni.".... Alebo....... Čo sa stane, keď si bratia Marxovi zmyslia potupiť politickú mašinériu a zosmiešniť jej predstieranú dôležitosť jednou úžasne vtipnou hláškou za druhou. Toto je presne ten typ humoru, aký mám najradšej - množstvo skrytého významu medzi riadkami, jednoznačný výsmech politickým velikánom korunovaný skvelými hercami. Veľmi som chcela dať 5*, no chvíľami ma vyrušovali vedľajšie línie, škoda, že nebol celý dej sústredený len na pána Firefly, ten totiž boduje jedna radosť, aj keď zrkadlová scéna či tri identity Fireflya tiež nemali chybu :-) Zbožňujem, keď sa tvorcovia inteligentným a sarkastickým spôsobom vysmievajú politickým systémom a toto mi veľmi pripomínalo geniálneho Wildera v snímke Raz, dva, tri. Proste lahôdka. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Na obdobie len krátko po vzniku zvukového filmu je Duck Soup vskutku fenomenálna žánrová koláž. Vo svojej nespútanej živelnosti a vtipnosti zahŕňa širokú škálu slapstick humoru, premyslených gagov, muzikálových čísel, geniálnych slovných hračiek a hlášok, ktoré najlepšie vystihuje slangové pomenovanie "odfajč". To všetko však drží pokope skôr tá idea zosmiešňovania (ne)obmedzených vládcov a nezmyselných vojen, než samotná, pomerne bledá, zápletka. Marxovci sú "mŕtvym" dôkazom toho, že absurdný humor bol cool už aj tridsaťšesť rokov pred Monty Pythonmi. A je doteraz. (7/10) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Film vydělal 1500 000 dolarů. (M.B)
  • Trik se zrcadlem se poprvé objevil ve filmu Chaplin obchodním příručím (1916). (Kulmon)
  • Malé město Fredonia ve státu New York si stěžovalo na zneužití svého názvu i po přidání "e". Odpověď od bratří Marxů zněla: "Změňte si název města, uráží náš film." (Witta)

Reklama

Reklama