Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (163)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se přenést přes tu nudu na začátku. Třeba u Nic nás nerozdělí bylo super, že se šlo do akce o něco rychleji, se San Andreas v tomhle směru srovnávat nebudu. Ale akce je vážně slušně zvládnutá a zničené město na konci taky, dokonce ten film nepůsobí trapným dojmem, což často katastrofické filmy dovedou a má slušné herecké výkony. V žánru katastrof však není nijak objevný, možná jen místem, kde se odehrává a vyjde to hezky na průměr. Teď abych se bál i k Vltavě... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Žeby nórska odpoveď na katastrofický film Rolanda Emmericha, Deň potom z roku 2004 ? Aj áno, aj nie, síce Uthaug nie je tak okázalý, pompézny, velikánsky, ako skúsený devastačný matador Emmerich, ktorý má tento vzrušujúci žáner v malíčku, keď sa matka príroda nekontroluje a napácha nekonečné materiálne a ľudské škody. Až by som povedal, že diváci sú bažiaci po takýchto filmov, ktoré predznamenávajú rútiacu sa APOKALYPSU, kedy ľudský život visí na vlásku. Viac - menej, podobný je aj scenár, keď skúsený vedec zisťuje, že čoskoro dôjde ku katastrofe, pričom ostatní kolegovia ho ignorujú, neberú do úvahy, vážne, až keď sa niečo stane, potom zvyčajne býva už neskoro. Predtým, ako k tomu dôjde, režisér obstojne buduje dusnú atmosféru, kedy zaznamenáva, že hlavná postava má naštrbené vzťahy v rodine, pričom pred ním sa ponúka nové zamestnanie, za ktorým treba vycestovať, ešte varuje tvrdohlavých kolegov, že k niečomu príde, či jeho žena pracuje vo vychytenom hoteli, ktorý zasiahne zdrvujúca vlna... Žena je so synom v tomto ohrozenom hoteli, muž je s malou dcérkou na ceste preč z tejto krajiny, ale nestihnú to, lebo VLNA sa strašne rýchlo rúti smerom k nim. Zasiahne ich. Niektorí to, bohužiaľ, ako zvyčajne, neprežijú, iní, áno, práve odhodlaný muž chce ísť na pomoc svojej žene, ktorá uviazla v hoteli. Najlepšie je snímok sledovať vo fáze, keď sa blíži čosi extrémne nebezpečné, čo dokáže všetko navôkol seba zničiť, spustošiť, zlikvidovať, odstrániť... Potom, keď už to mám za sebou, film sa strhne klasickým hollywoodskym klišé, vtedy som ostal voči filmu totálne zaujatý, lebo prináša to, čo som už X Y - krát videl. Preto nakoniec zvolím, zlatý stred, ak by som si mal vybrať znovu, volil by som Emmericha, ktorého vízie bývajú oveľa, ale oveľa mohutnejšie + vizuálne efekty sú taktiež na inej, vyššej úrovni. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Minimalističtější verze Emmerichových katastrofických blockbusterů z norské produkce, která až na relativně neokoukané prostředí fjordů nenabízí v rámci žánru nic extra nového a vesměs zobrazuje již dávno viděné. Osobně jsem měl chvílemi celkem problém s některými postavami, které mi přišly nadmíru nesympatické, takže jim bylo v tomto nelítostném souboji s přírodou těžké fandit. Na druhou stranu ale musím zmínit a pochválit několik solidně napínavých scén, které zapůsobily - zejména ty s evakuací a příchodem ničivé vlny. ()

Pugo 

všechny recenze uživatele

Hollywoodska zábava na nórsky spôsob. Hoci hlavná premisa o tsunami vo fjorde môže znieť blbo a nerealizovateľne na stopáž celovečerného kinofilmu, opak je pravdou. Všetky klišé (celý film je jedno veľké) sú ale tak sympaticky spracované a predané, že mi vôbec nevadili a absolútne nekazia zážitok z filmu. Veľké plus za prvú polovičku a pomaly budované tempo ktoré vrcholí neskutočne napínavou naháňačkou s vlnou na ceste (bez irónie) a vlnou v budove (s iróniou), za dve netypické scény (autobus, panika), nádhernú scenériu a celkovo technické prevedenie na vysokej úrovni. Myslím, že pánovi režisérovi už prišli nejaké pozvánky do Los Angeles (zistil som, že to vyšlo teda na reboot Tomb Raidera; cool). P.S: Na Bolgen a tematicky blízkom San Andreas vidno, aký digitálny trend žijeme a že nie vždy viac CGI znamená automaticky hneď aj lepší filmový zážitok... ()

higuain 

všechny recenze uživatele

I když se to ve druhý polovině nevyhne nějakým logickým lapsům a žánrovým klišé, tak se pořád jedná o nadprůměrný katastrofický film, který hravě strčí do kapsy většinu americký (a mnohem dražší) produkce. Uthaug má talent (Tomb Raider to loni jen potvrdil) a na jeho další projekty si určitě dám pozor. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Nyní je údajně v Norsku 300 nestabilních hor. (ČSFD)
  • Film je založen na situaci, která může nastat. Skalní masiv Åkerneset je v neustálém pohybu a sledují ho geologové. Jedna z trhlin se rozšiřuje o 15 centimetrů za rok. Na jaře roku 2013 byla zaznamenána prasklina, která se rozšiřovala o 0,2 až 0,4 milimetru za den. Pokud by došlo k sesuvu, vyvolal by vlnu tsunami vysokou několik desítek až stovek metrů, která by zasáhla několik měst a vesnic ve fjordu. (Cheeker)
  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama