Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (107)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Natočit hraný film jen o matematice by asi nešlo – absolventů Matfyzu není tolik, aby pokryli náklady (i kdyby do kina vzali kamarády z ČVUT). Takže o čem je snímek popisující život jednoho neuvěřitelně nadaného chlapíka snědé pleti, podivného náboženství a ze vzdáleného konce světa? O tom, jak to měl v Anglii těžké, jak se na něj dívali skrz prsty jen kvůli původu, jak se střetly dvě rozlišné kultury a hodnoty, a pak také o nezřetelném přátelství mezi ním a odtažitě přísným britským vědcem. Jinými slovy, nic nového pod sluncem. Ale je to velmi vkusně natočené s dobrými herci. Mimochodem, jeho milostný mikropříběh s manželkou by dnes už asi neprošel, proto je upravený. Dle wiki měla jeho manželka v době svatby 10 let….. SHRNUTÍ: Tohle není k filmu, ale k matematice: pokud jste holka, nenechte si nikdy nikým nakecat, že holky prostě na matiku nemaj hlavu! ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Názorná ukážka toho, ako sa dá nevyužiť potenciál námetu a obsadenia... Vačšina filmov natočená podľa skutočných príbehov má u mňa automaticky hviezdu navyše, tu to ale neplatí. To, čo by malo preniknúť hlbšie ostalo visieť niekde vo vesmíre, neviem či kvoli réžii alebo mojej neschopnosti to pobrať.. Je to však škoda, do cca polovice som to videla na vyššie hodnotenie. Príbeh sa niekde zasekol a už sa nedokázal vrátiť do povodne dobre rozbehnutej drámy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže sa poväčšinu stopáže nachádzame na akademickej pôde, tak čisto akademicky zobrali tvorcovia aj spracovanie. Témy, ako predsudky, rasizmus a nedôvera k faktu, že by niekto inej ako bielej pleti mohol prísť s niečím skutočne objavným, sú vo filme zobrazené príliš prvoplánovo. Vojaci si do mladého muža kopnú radi len tak pre zábavu, ale na druhej strane, ak mal Srinivasa podobný zážitok odžitý, tak prečo ho nezobraziť. Všetci zhruba tušíme, k akému rozuzleniu film speje a asi aj akú bude mať bodku, ale wikipediu si aj tak vopred nečítajte. Takže som rád, že som sa dozvedel, kto to bol Srinivasa Ramanujan a potešili samozrejme aj spoľahliví herci. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Protože jsem se právě vrátila z dovolené v Indii,tak mi ten film strašně sednul.Připomněl mi právě zažité věci,protože Indie se lety tak rychle nemění.Způsob myšlení, kastovní systém a lidé jsou stejní.Film se sice zaměřuje hlavně na pobyt v Anglii,přesto mi udělal radost.V Indii si Srinivasa Ramanujana váží a je možné jej spatřit na indické známce. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film. Krásně se na něj dívá, vyzařuje z něho neznámá síla. Autoři se bohužel zmocnili příběhu spíše popisným způsobem, kdy mapují události, ale nezachází do hloubky. A to by možná bylo ještě zajímavější, protože Ramanujanovo nitro toho skrývá jistě více, než vystavoval veřejnosti. Jen několik základních věcí ohledně rozdílnosti kultur je letmo naznačeno, ale tím to všechno končí. Do jeho hlavy se asi nikdo nedostal a nedostane, zřejmě by ani neporozuměl. 3+ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama