Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl několikrát a v kontextu americké produkce z této kategorie je řekněme komornější.Neříkám průměrný, spíše mírně nad.Je to obvyklé schéma formálních a neformálních vztahů v bojové jednotce, které se tu a tam dostávají do konfliktu.Je tu také poukaz na obvyklé a přece tak zvrácené projevy nacismu.Dobře zachycená jedna z posledních akcí obrany říše, jedna z řady akcí Američanů při cestě za vítězstvím.Lidské ZOO jak na americké, tak na německé straně je výborně prokreslené.Není tu ani stopa po klišé.Vše promícháno tlakem americké armády a zmatky wehrmachtu, které ústí do popravy Vaughnovy postavy jako symbolu konce zla války, která však nepostrádá lidskost a racionální uvažování. Bohužel, či bohudík pozdě.Lidsky vlídné typy Hartmana a jeho kamarádů v dresu jsou dobrým protipólem na druhé straně barikády.Jak už to ironie někdy určí, pár dnů po osvobození se most zřítil sám do Rýna.No a exteriéry v Davli a ve starém Mostu, které dobře posloužily a vešly ve filmových obrazech do dějin jsou jen okrajovým mementem.Slušný film. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě udělal velice dobrý dojem. Osobně ho řadím mezi pomyslnou plejádu nejlepších válečných filmů všech dob. Každého fandu válečných filmů Most u Remagenu určitě zaujme velice dobrým scénářem, ve kterém se střídají akční scény se scénami komornějšími (na válečný film...), které jsou ale zase důležité pro děj. Také je zde výstižně ukázáno, co všechno dokáže špatné velení, rovněž je tu ale i ukázána zoufalá situace Německa na konci války a jeho předsmrtná křeč, kdy "kopalo kolem sebe"... Film měl i velmi dobrou režii, která se postarala o spád i mírné napětí v celém filmu. Herci hráli všichni více než dobře, ale netroufám si je nějakým způsobem seřazovat. Snad jedině Robert Vaughn by si zasloužil za svůj výkon mimořádnou pochvalu (hlavně za dokonalý výkon na konci filmu...). Most u Remagenu je jednoduše filmem, který by, podle mého, měl vidět každý, koho válečné filmy zajímají, ale vřele ho doporučuji i těm, kteří se mezi fandy válečných filmů neřadí. A ještě něco na závěr: To že se film natáčel u nás ví mnoho lidí. To, že tam hráli čeští herci také, ale nejsem si jistý, jestli víte, že o většinu komparzu (např. vlak se zraněnými něm. vojáky na začátku filmu) se postarali čeští studenti (vím to od táty...)! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Skutečné obsazení jediného zachovaného mostu přes Rýn bylo neskonale jednodušší a střízlivější. Němečtí vojáci jednoduše zdrhli. Most u Remagenu využívá téhle události jen k rozehrání silného příběhu o vojenské cti, odvaze a o tom, jak ji mocní někdy odměňují. Na svou dobu slušný žánrový nadprůměr, který je zajímavý pohledem z druhé, nepřátelské strany.Celkový dojem 80 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani sa nechce veriť, že sa jedná o americký film. Pri bližšom pohľade však áno, odstup od historickej udalosti umožňuje objektívnejšie zhodnotenie situácie. Paralelný pohľad z oboch strán fronty na jednu situáciu uprostred bojov. Zbúrať, alebo nezbúrať most a čo z toho vyplynie, riešia obe strany a na každej dochádza k zmenám a konfliktom názorov. Počúvať rozkazy, alebo vlastný rozum, to ďalšia schizofrénna dilema, do ktorej vás niečo tak absurdné, ako vojna, dostane. Obe strany sú zobrazené morálne rovnostranne, čiže ani spojenci pri bombardovaní civilistov z toho nevychádzajú ako pozitívne opozitum Nemcov. Každý proste plní rozkazy a rieši veci, ako najlepšie vie. Za akú ideológiu, v tomto filme nie je až tak podstatné. Netreba písať, že je to iba pre dobro veci a zvyšuje to umeleckú hodnotu diela. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Když pominu špetku vlastence v mé duši (účast Čechoslováků ve filmu, most v Davli, ...), tak jde o průměrný válečný film. V mém případě tomu neprospěl ani dabing (já vím, já vím!), ale postavy, které mi byly po většinu děje naprosto ukradené. Větší vazba na diváka by jim slušela, stejně jako menší pocit určité hry na jistotu bez špetky odvahy se odvázat, což dokládá nedostatek 5* hodnocení. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Skutočný Remagenský most bol krátko po dobytí spojeneckými vojskami značne poškodený a nakoniec nevydržal nápor neustále prechádzajúcich vozidiel. K zrúteniu mostu prišlo 17. marca 1945 a most sa zrútil práve v momente, kedy na ňom pracovali americkí ženisti. Celkom 28 z nich zahynulo. (Jello Biafra)
  • Most, který je vyhozen do povětří v úvodu filmu, je železniční most u Skochovic, který se nachází jen pár kilometrů po proudu Vltavy od Davelské mostu, který posloužil jako most Remagenský. Město Meckenheim je ve skutečnosti Jílové u Prahy, které se nachází rovněž nedaleko Davle. (Cheeter)
  • Na většině amerických Jeepů je vidět na přední části přidělaná svislá tyč. Ta sloužila k přetrhávání Němci nastražených strun přes cestu, které byly za jízdy špatně viditelné. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama