Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jako historická rekonstrukce. Jinak nudné. 1) Polopatismus a zjednodušování jsou typické znaky scénáře, který vypadá, jako by byl psán na současnou politickou objednávku. 2) Je dobré, že nyní ti, kteří film sledovali, mají představu o tom, co to byla hilsneriáda. Je nyní na nich, aby si šablonovitý popis převedli na skutečnost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastně jediná věc, se kterou jsem měl problém, bylo to, že se mi Zločin v Polné snažil podsunout jednoznačnou Hilsnerovu nevinu a Hilsnera samotného jen jako slabomyslného troubu, který by něčeho podobného nebyl schopen. To byla trošku laciná manipulace. Ale jinak bylo vše v pořádku. Atmosféra společnosti, kterou vražda Anežky Hrůzové vybičovala k nesmyslnému a nenávistnému antisemitismu byla na televizní poměry vystižena dokonale a u samotného soudu, který vlastně jen plnil společenskou objednávku, člověk jen nevěřícně kroutí hlavou. Herecky bezproblémové a Heřmánek s Pleslem byli trefou do černého. Trochu potíž jsem měl s Rodenovým Masarykem, ale to je spíš o tom, že T.G.M: mám zaškatulkovaného jako rozvážně mluvícího člověka výhradně vypouštějícího moudra, která jsou hodna zaznamenání. A tady věčným profesorem rozhodně nebyl. Ale to je můj problém. Čistá spokojenost. 80% ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - 1. díl byl výborný. Celých 80 minut jsem pozoroval se 100% pozorností, vtáhlo mě to hned od začátku a pan Heřmánek mladší mě svým výkonem mile překvapil, doufám, že ještě dozraje a ukáže nám. Pan Plesl, o něm není třeba pochybovat, ten zahrál jako vždy skvěle. Prozatím hodnotím při zemi a pokud mě nějak zásadně nezklame pokračování, tak možná pro 5 hvězdiček nepůjdu daleko :) 80% (with J.) / (8.2.2016) ČT1 HD - 2. díl je na světě a opět spokojenost. Pan Polesný nám tu naservíroval skvělé drama ze soudního prostředí, kde dle mého skvěle hraje zejména pan Plesl, Roden a Heřmánek ml. Samotný závěr vše vypovídající a silně emotivní, Hilsnera mi bylo upřímně líto. Život měl fakt na ho**o. K naprosté spokojenosti a udělení konečných 5 hvězdiček mi přece jen ještě něco chybělo, ale je to tak zanedbatelné, že velmi silné 4 hvězdy toto drama rozhodně nemine. 84% (with J.) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nad současnou obvyklou úroveň vysoko čnící televizní film. Skvěle herecky zvládnuté role, pečlivé reálie, stálý rytmus a udržované napětí. Co mi malinko sledování komplikovalo, byla znalost reálného příběhu, kterého se scénář pokorně drží, takže jsem byl ochuzen o překvapení. Scény sledující samotný případ Hilsnera, zejména pak soudní, jsou o poznání zajímavější, než soukromá rovina, která zůstává trochu šedivá a v pozadí. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Na Tv slušná práca. Odborník na túto tému moc nie som, tak nebudem rozvádzať čo bolo tendenčné a čo nie, poviem to teda takto: Ľudia fanatizovateľní boli, sú a vždy budú. To isté platí o poverách, rasizme, xenofóbii, atď, atď. Jednostranné áno, atmosféra silne nenávistná (z presvedčenia, alebo teda viery, ak chcete), obsadenie Jozefa Cardu cez čiaru, avšak priestor pre pochybnosti film dáva a ako najväčší idiot - cez to všetko - pôsobí Hilsner. Ps: Už som videl všeličo. Ale aby sa niekto ohradzoval proti tomu, že obyvatelia českej dediny 19. storočia boli poverčiví, to je silné kafe aj na mňa. To k tomu jednému, čo sa to tu pokúšal revidovať (smiešny sektársky retard Mariiin) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)
  • Přestože se většina filmu odehrává v Polné, nenatočila se tam ani jedna scéna. (SimpanzJi)
  • Oborným poradcem filmu byl JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., český právník a historik, který byl v letech 2004–2014 soudcem Ústavního soudu. (Pitbull16)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama