Reklama

Reklama

Lupin III: Cagliostrův hrad

  • Japonsko Lupin sansei: Cagliostro no širo (více)
Trailer 1

Mistr lupič Lupin III. hodlal zakončit svoji kariéru ve velkém stylu, ale tvrdě narazil. Z kasina si odnesl balíky peněz, ze kterých se ovšem vyklubaly dokonalé padělky. Společně se svým kumpánem Džigenem se proto vydává do zapadlého evropského hrabství Cagliostro – údajného ráje padělatelů. Cestou se setkávají s princeznou Clarisse, která se má proti svojí vůli vdávat za hraběte Cagliostra. Její záchrana ale nebude jednoduchá. Lupin se totiž spolu s Džigenem, svojí nevyzpytatelnou Fudžiko a šermířem Goemonem musí probojovat skrz chodby plné pastí, smrtících sklepení a armádu profesionálních zabijáků. Dokáže Lupin zachránit dívku v nesnázích, uniknout svému úhlavnímu nepříteli inspektoru Zenigatovi a získat tajemný poklad skrývající se v Cagliostrově hradu? (Piece of Magic Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (86)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Tak a už konečne (neviem, čo mi toľko trvalo) o sebe môžem povedať, že som videl všetky Miyazakiho celovečerné projekty - paradoxom možno je, že som to ukončil práve touto majstrovou prvotinou. Očakávania boli samozrejme obrovské (ostatne, aké iné by mali byť, keď ostatných 8 zhliadnutých filmov sa všetky umiestnili na kvalitatívnej stupnici v rámci 9-10/10) a nemôžem povedať nič iné, len že sa do bodky naplnili. Miyazaki takto na začiatku kariéry stvoril niečo, od čoho sa neskôr mimoriadne odchýlil, ale pritom išlo o nezmerne zábavné dobrodružné dielko, ktoré často dáva na prdel aj takým ostrieľaným filmovým dobrodruhom ako Indiana Jones. Lupin je charizmaticky-střeštěný zlodej-gentleman ako sa patrí, pri pohľade na Zenigatu sa proste nedá nespomenúť na inšpektora Clouseau-a a Goemon je taaak strašne cool ako len málo iných filmových či animovaných hrdinov. No, Miyazaki-san je génius, to všetci vieme... a ja mu aj tentoraz udeľujem plne zaslúžených 10 / 10. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% -Perfektní oddechovka z rané dílny Miyazakiho strhne především svou dynamikou, fantazií, vtipem, a hudbou Yujiho Ohna. Nemohu si pomoci, ale tato animovaná fikce u mě zabodovala víc, než podobně laděný, leč neanimovaný Indiana Jones, či James Bond. Zde je dokonale využit potenciál kresleného filmu. Ačkoli se bude mnoho věcí jevit naivně, divák překypuje touhou odpouštět, a nechat se unést. Lupin III: Cagliostrův hrad, to je jeden z nejzábavnějších akčních filmů co znám! ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ akčný potenciál Indianu Jonesa násobíme zjavom a štýlom Steva McQueena, vyjde nám z toho podarený vnúčik lupiča - gentlemana Arsena Lupina. Tento všetkými masťami mazaný kriminálny živel a profesionálny playboy je hlavným hrdinom Miyazakiho celovečernej prvotiny. Lupin Tretí je niečo, čo je v rámci nielen Miyazakiho tvorby, ale i celého anime veľmi ťažké zaradiť. Je to totiž absolútny žánrový mišmaš, ktorý však prekvapivo dobre funguje. Automobilovú naháňačku v štýle filmov zo sedemdesiatych rokov z úvodu ticho závidí Matrix Reloaded, japonský komisár Zenigata ,večne o krok za Lupinom zas pripomenie filmy o Fantomasovi, samurajský Lupinov priateľ predvádza veci, ktoré by mu závideli Musashi i Zatoichi a musí tu samozrejme byť aj silná ženská hrdinka a Lupinova protihráčka Fujiko, od ktorej by sa čo to naučila aj Lara Croft. Film oplýva na japonské anime až príliš európskym humorom takže o zábavu nie je núdza. Ja som sa vážne snažil byť nezaujatý a konečne nejaký Miyazakiho film skritizovať, ale ....ono to nejde. 10/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I přes vysoké tempo, které nasadil film od úplného začátku, mě to jaksi vůbec nechytilo. Moc nechápu zdejší nadšené ohlasy. Ve všech směrech se mi zdá toto anime natolik průměrné, že v celkovém součtu působí dokonce lehce podprůměrně. To, co je zpočátku svěží a zábavné, ztratí po určité době své kouzlo a najednou se to stává všední a obyčejné. Jednotlivé postavy mi nepřijdou dostatečně zajímavé. Především hlavní zloduch je totálně nudnou postavičkou. Romantická vsuvka byla maximálně otravná a opět s lehce pedofilním nádechem, jak je ostatně pro Japonsko poměrně typické. Na Mijazakiho skrytých deviacích, které se odráží v jeho tvorbě, by si takový Freud dozajista smlsnul. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Miyazaki dokázal v roce 1979 natočit film tak dynamická, akční a zábavný, že i dnešní nejmodernější filmy mohou závidět. Nejsem natolik znalý, abych věděl, jak si tenhle snímek stojí v sérii o Lupinovi, která je očividně velmi početná, ale rozhodně je to vynikající anime a nebojím se říct, že jeden z nejlepších filmů samotného Miyazakiho. Možná není tak technicky precizní jako ty pozdější, ale zato má jiné přednosti. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první film žánru anime, který byl promítán na filmovém festivalu v Cannes, byť v nesoutěžní kategorii. Dalším byl až o čtvrt století mladší Ghost in the Shell 2: Innocence (2004). (novoten)
  • Lupin sansei: Cagliostro no shiro je režijně Mijazakiho první celovečerní film. (Innuendo1987)
  • Postava Lupina III je podle jejího tvůrce Kazuhiko Katōa vnuk Arsène Lupina, fiktivní postavy stvořené spisovatelem Mauricem Leblancem. Lupin sansei: Cagliostro no shiro se volně inspiruje Leblancovým dobrodružným románem „La Comtesse de Cagliostro“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama