Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tvůrci seriálového megahitu Most mají na svědomí i další policejní sérii, tentokrát z důlního městečka na severu Švédska. S první brutální vraždou se odkrývá špička ledovce tajemného příběhu pro docela nesourodou dvojici vyšetřovatelů....a po posledním díle vyslovuji kacířskou myšlenku, že to bylo dokonce o chloupek lepší než Most. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v době Insomnie, šlo o zjevení, severské detektivky nikdo neznal. Ale i ty tehdejší měly kromě exotického prostředí, snového prostředí a pomalého tempa alespoň reálné postavy a normální zločiny. Čím větší byl o severské detektivky zájem, tím větší přicházela inflace tohoto žánru, až se dnes dá občas mluvit o sebeparodii, kdy všechny ty atributy už jsou tak přehnané, že je to celé prostě blbé. Co nejbizarnější vraždy, tajuplná hudba, vnitřně rozervaní jedinci, sociální problémy, a více exotiky, více rozeklaných skla na pobřeží, více zatažené oblohy, více deprese... Jen ten příběh už není jaksi podstatný. A tady se to táhlo jak já před cílem, kdybych šel pěšky 200 kilometrů na jeden zátah, a když jsem viděl ty přemoudřelé a starostmi strhané obličeje, přišlo mi to spíš k smíchu. ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem se hlavně kvůli prostředí ... Laponsko mě láká, a ač jsem tam zatím nebyl, určitě to v následujících letech napravím. Případ slušně zamotaný, navíc spojený se sámskou mytologií, takže i poučný ... Co mě ale od začátku štvalo, bylo zmatení jazyků. Všichni mluvili česky (v originále zřejmě anglicky), ale občas do toho vletěly titulky, když se přešlo na sámštinu. A když mluvila francouzská vyšetřovatelka se svým francouzským šéfem, opět se konverzace odbývala v češtině - což mi přijde hodně na hlavu. Tohle fakt nemám rád a seriál to shodilo o třídu dolů - například v nedávno uvedené podobné sérii V pasti vše bylo v pořádku - islanďané mezi sebou mluvili česky (islandsky) a pokud se objevil nějaký jiný jazyk byl s titulky. Na druhou stranu výborné bylo vyvrcholení beze slov, pouze s hudbou - trochu inspirace Requiem za sen, ale i tak super ... ()

boni 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Plusy jsou tradičně kvalitní zápletka a pozvolně budované napětí s precizní gradací, tedy prvky typické pro mé oblíbené nordic noir dílka, a dále opravdu nádherné scenérie. Mínusy můžeme hledat a také nalézt v době vzniku. Bohužel tady je ta snaha nacpat tam vše moderní tak strašně křečovitá, že to působí jako velký rušivý element po celou dobu seriálu. Ještě bych bral Alžířanku, Sámy a občasné narážky na tohle téma, kdyby to nebylo tak jednostranné a často fakticky lživé. Vzhledem k roku vzniku, kdy vrcholila uprchlická krize, je tahle křeč ve stylu "všichni Francouzi a Švédové, vy zasraný rasisti, podělte se s neandrtálci o svoji těžce vydřenou civilizaci, protože vlastně ani vy tady nejste doma", poslední platí hlavně pro Švédy, dosti nechutná. Abych se oslím můstkem vrátil, tak nacpat tam ještě do hlavních postav utajeného gaye, utajeného bisexuála, starého Švéda, jenž si nechá přivézt manželku z Thajska, jež ho samozřejmě ihned bezpodmínečně miluje až na věky, a další, to už je komické na stejné úrovni jako smutné. Velká škoda, neb jinak to je kvalitní podívaná. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Mohla to být zajímavá exkurze do severní Skandinávie s napínavým pátráním navíc. Když ale odečtu mínusy: mizerná role francouzské policistky, přehnaný počet šokujících vražd, něco permanentně rušivého snad ve všech záběrech, pak se dostávám na průměr 55% (zatím 884 hodnotících se mnou většinou moc nesouhlasí, průměr je 81%). ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama