Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to taková konspirační bondovka se sympatickými herci a scénářem. Některé scény jsou geniální např. ta s letadlem. Příběh je dobrý a ze začátku velmi poutavý a zajímavý, ale ke konci to začne naivnět a prostě mám pocit že se z toho dalo vyždímat víc. Ale to nic nemění na tom, že Hitchcock je skvělý režisér a jeho filmy buď nestárnou vůbec anebo jen trochu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Poslyšte. Já pracuji v reklamě, ne jako bílý kůň! Závisí na mě má práce, sekretářka, matka, dvě bývalé manželky a několik barmanů… A já je nehodlám zklamat tím, že se nechám zabít!“ Hitchcock přichystal dokonale neprůhlednou zápletku, která se točí okolo agentů, nepravé identity a dvojí hry tajných služeb. Výsledek baví i po několika dekádách. Když si tajné služby ztotožní (ne)jistého agenta s reklamním odborníkem, je to pro něj rána, pro diváka ale záruka neotřelé podívané, která jej udržuje v sympatické nejistotě. Snímek navíc o pár let později získal nový rozměr, když antagonismus mezi obyvateli Spojených států a jejich vládou začal být otevřený. Nápad s atentátníkem bez tváře letícím v postřikovači obilí je výborný. A nejen ten! ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ernest Lehman .. Nepravý muž XY aneb další z široké palety detektivních/špionážních thrillerů Alfred Hitchcocka s pronásledovaným mužem a ztracenou identitou.. Citující, ale hlavně mnohokráte citovaný snímek s nezaměnitelným puncem od mistra napětí. Děj má tři zásadní - dnes dosti naivní momenty a to vraždu v sídle OSN, nerovný duel a práškovacím letadlem a finále ve studiovém Mount Rushmore. Scény sice slavné, ale mě se stejně nejvíce líbily ty seznamovací ve vlaku či opilecký výstup na dražbě - vše provázané výbornými dialogy. Gary Grant je neustále cool a ta ledová blondýna nemá krásou daleko ke kouzlu současné blond krasavice Scarlett. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím nejlepší Hitchcock! Hned po prvních deseti minutách se mě zmocnil ten pocit, který dostanu vždycky při sledování výjimečného filmu. Pocit radosti, že i po takovém množství zhlédnutých snímků se ještě najde nějaký, jenž mě dokáže úplně dětinsky nadchnout. North by Northwest se to povedlo okamžitě a dění na plátně jsem sledoval téměř bez dechu až do titulků. 100% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy Alfreda Hitchcocka, i ty jeho nejslavnější, je pochopitelně nutné posuzovat v kontextu dobové tvorby, protože se na nich logicky částečně podepsal zub času. Přesto řada z nich je podle mě filmovou lahůdkou a současní tvůrci se často jejich kvalitám ani vzdáleně nepřiblíží. Jeho filmy jsou pro mě obvykle sázkou na jistotu. O to větší bylo zklamání u tohohle snímku, protože v mých očích vůbec nefungoval a měl jsem velkou práci ho vůbec dokoukat. Může za to hrozně naivní a předvídatelný scénář, který jako by byl napsán o 20 let dříve. Režie je stále spolehlivá a obsazení hvězdné, ale to nic nemění na tom, že jsem ve scénách, které měly být napínavé, stěží zadržoval smích. Hitchcock přitom určitě nechtěl napsat parodii, pouze lehce odlehčený thriller. Takových ostatně natočil víc. Shoduju se tentokrát s pohledem uživatele flanker.27. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • I v tomto filmu si režisér Alfred Hitchcock střihl tradiční cameo. Ztvárnil muže, kterému v úvodu ujede "před nosem" autobus. (džanik)
  • Alfred Hitchcock v žertu tvrdil, že vzhledem k závěru film pojmenuje "Muž v Lincolnově nose". (Kulmon)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama