Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě nakonec chytil celkový dějový oblouk, jak se Trpaslík dostával od jedné (zdánlivě nevýznamné) postavy ke druhé, a ty svými přáními formovaly konání ústřední maloměšťácké rodinky. Protože samotný humor se zdaleka nedařil vždy (nicméně mnoho výborných hlodů mě i hlasitě rozesmálo, hlavně ty se skvělým Suchánkem) a zvláště dětské / teenagerské linky i jejich herecké výkony šustily velkou toporností. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to ptákovina bez větších ambicí. Co chtěli autoři říct? Že jsou lidi, zde na maloměstě, rasisti, hajzlové, podvodníci a lháři, a že jediným čistým tvorem je ještě nevinné dítě? OK, a co dál? Použít pohádkový atribut zázračného trpaslíka přímo vybízí k totální ujetině, jenomže kromě zmizelého domova důchodců a jednoho kokotí.o nosu, je všechno naruby obrácená moralita, kdy se lidé nepolepší, ale naopak zůstanou stejní, jako byli. Tedy příšerní. Otravný seriál s protivnými postavami. Ale aspoň je hrají neokoukaní herci, byť někteří mají dost co dělat, aby se jejich výkon hraní aspoň trošku podobal. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Asi u žádného seriálu z poslední doby jsem neměl díky reklamním spotům takové předsudky a nebýt svého kamaráda, nikdy bych se na něj nekouknul. Což uznávám by asi byla škoda. Paradoxně právě téma předsudků je jedním z těch, co se seriál snaží postihnout. Celkově je to dost slušná společenská satira o lidském sobectví. Ovšem jinak to můj šálek kávy není. Vadil mi hlavně dost přehnaný rozsah vulgarit. Podle mě to daný seriál v očích minimálně některých lidí degraduje. Sám jsem se musel dost prát, aby ve finále v mém hodnocení převládly zmiňovaná pozitiva nad tímto pro mě dost podstatným negativem. Zvláště když dnešní díl se Zombie mě přišel už fakt poněkud silná káva. Takže ty tři hvězdičky jsou ve finále za mě hodně s odřenýma ušima.... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštní věc, tenhle Trpaslík. Od téhle dvojice scénáristů jsem, koukám, viděl Čtvrtou hvězdu a Kdyby byly ryby a od Prušinovského ještě něco málo k tomu, a všechno to nestálo za moc, někdy dokonce i podstatně za méně. Tenhle nápad a jeho zpracování bylo ale natolik trhlé, v tom dobrém smyslu, že mě to až překvapilo, a to dokonce i, na Českou televizi, určitou mírou nekorektnosti. Suchánek, Procházková, Hofman, Taliánová, Nárožný... se do svých rolí hodili a jejich etudy prostě stálo za to sledovat. Prostě to bylo fajn. Asi ne úplně celé díly, mělo to svoje slabší i silnější chvilky, ale celkově je to pro mě překvapením, jaké jsem z české televize i České televize skutečně nečekal. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Vyšlete mezi lidi sádrového trpaslíčka plnícího přání a začnou se dít podivné věci, zpočátku nehumorné, leč s přibývajícím časem stále vtipnější. Celkově je to poměrně slušný úlet, který je tvořen pestrou změtí originálních nápadů, i když s trochu proměnlivou úrovní, těží z velice zajímavé myšlenky, je kvalitně zahraný a má docela překvapivou pointu. 65 % ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Do role dědečka si Jan Prušinovský vyhlédl Josefa Abrháma, ale Prušinovského známí z filmového prostředí ho varovali, že získat do role Abrháma je dost složité, jelikož si role vybírá, není vždy na příjmu mobilu apod. Prušinovský tedy poslal Abrhámovi scénář s tím, ať si jej jen přečte. Za pár dnů sám Abrhám kontaktoval Prušinovského, že by si rád zahrál dědečka. (Šéfik)
  • Trpaslík byl původně napsán pro TV Nova, ale po průtazích Novy ohledně nasazení Okresního přeboru (od r. 2010) do vysílání oba tvůrci, Jan Prušinovský a Petr Kolečko, chtěli Trpaslíka realizovat raději v České televizi. Ta jim po velkém divackém ohlasu seriálu Čtvrtá hvězda (od r. 2014), rovněž vycházející z per Prušinovského a Kolečka, vyšla vstříc a Trpaslíka od TV Nova vykoupila. (Šéfik)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama