Reklama

Reklama

Muzikál o radostiach a starostiach chudobného mliekara Tovjeho, ktorý žije s manželkou a piatimi dcérami v ukrajinskej židovskej komunite. Zbožný Tovje, ktorý žije v súlade s židovskými tradíciami chce najstaršie dcéry vydať "ako sa patrí",  v jeho situácii to však nie je jednoduché. Film bol nominovaný na Oscara v ôsmych kategóriách, napokon získal tri sošky. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Humorný i vážny pohľad na život malej židovskej komunity v čase známych "pogrom" , ktoré donútili Židov k hromadným exodom z Ruska a východnej Európy na prelome 19. a 20. storočia. Je to svojim spôsobom unikátne dielko, lebo nám svojim majstrovským spracovaním veľmi autenticky a zaujímavo predstavuje o.i. aj obdobie a udalosti z dejín židovského národa, ktoré nie sú mnohým súčasníkom až také známe. Vynikajúca hudba, výprava, herecké výkony, réžia - nemám čo vytknúť. Dokonca ani tú dlhú minutáž nie. Zaujímavá a nevtieravá etnografická štúdia, ktorá ma fakt bavila. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina adaptace divadelního muzikálu z prostředí židovské komunity někde v Rusku před 1.světovou válkou se na začátku zaklíná tradicemi, ovšem jako otec pěti dcer (z toho tří na vdávání) je všechny stejně nakonec poruší. Rabínská moudrost, židovský humor, skvělá muzika a písničky. A když jsou v závěru obyvatelé vesnice donuceni zpřetrhat své kořeny a vystěhovat se, divák doufá, že se některým podaří podle plánu dostat do Ameriky, protože jen tak mají šanci uniknout pozdějšímu bolševickému teroru a následujícím hrůzám holokaustu. („Hospodine, já vím, že jsme vyvolený národ, ale nemohl by sis občas vybrat taky někoho jiného?“) ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný a nezapomenutelný zážitek vás čeká, pokud zkouknete tenhle muzikál. Viděl jsem ho i v divadle v hlavni roli s Töpfrem a to bylo taky něco. Bohužel se mi k tomuto muzikálu váže jedna historka. Měl jsem Šumaře na střeše na videokazetě a někomu jsem to půjčil. Ten někdo to půjčil někomu jinému a trvalo mi sakra dlouho, než jsem tu kazetu dostal zpět. Ale jinak silný příběh se skvělým humorem a nádhernou hudbou. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Šumaře na střeše jsem prvně v životě viděla v loni jako divadelní představení ve Fidlovačce. Vůbec se mi na to jít nechtělo. Ale představení se mi natolik líbilo, že jsem musela jít ještě dvakrát. Výborní v něm byli Eliška Balzerová a Tomáš Topfer. Tak jsem byla hodně zvadavá jaké bude filmové zpracování. Musím říct, že předčilo moje očekávání. Chaim Topol byl jako Tovje skvělý. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vystrihnite tie muzikálové songy a dám za päť. Príbeh bol perfektný, herci dokonale uhrali a predniesli to, čo film stvárňoval. Ale tie židovsko- nábožensko- tradično- hospodársko- domácko- robotnícke piesne ma priam vytrhávali zo sedadla! Chorálové, ukričané, nevtipné, dlhé a totálne, fatálne zbytočné. A to musím napísať, že mám vlastne muzikály všeobecne celkom v obľube. Potom som ich začal teda pretáčať a hneď bol u mňa film na vyššej úrovni. Príbeh krásny, milý, dojemný, skutočný a scenáristicky na dosť dobrej úrovni. 75%. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se od 10. srpna 1970 do 12. února 1971. Film byl natáčen v tehdejší Jugoslávii, kde ve vesničkách Lekenik a Mala Gorica vznikla filmová Anatevka. Na pár městských záběrů si filmaři odskočili do Záhřebu. Štáb však zaskočila nečekaná nepřízeň počasí, a tak některé záběry musely být dotočeny v britských studiích Pinewood. (Cherish)
  • Normě Crane (Golda) byla během natáčení diagnostikována rakovina prsu. Tuto zprávu herečka sdělila jen režisérovi, producentovi a filmovému partnerovi. Roli zvládla dohrát, ale dva roky po uvedení filmu do kin zemřela. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama