Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Princ Bajaja nepatří k těm nejlepším českým pohádkám ale rozhodně mezi klasikami má své místo. Magda Vašáryová je rozhodně jedna z nejkrásnějších princezen vůbec (ne jako ty tuctovky dneska) a František Velecký opravdu démonicky charismatický záporák jak má být, jen škoda, že tak charismatický nebyl ani klaďas Ivan Palúch. Film má příjemně strašidelnou atmosféru, moc se mi líbil hrad a prostředí. Nejlepší je scéna, kdy princezna v černém kočáře přijíždí za drakem a drak samotný na vás v dospělosti sice působí trochu amatérsky vyrobený, každopádně je to lepší než dnešní počítačový draci a přece jenom má v sobě nějaké kouzlo a pořád působí děsivě. Ale scéna, kdy jsou záporáci vyházeni ze skály mi připadala ještě děsivější. ()

retrix 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatá pohádka, která vybočuje ze zaběhlých klíšé,kde hloupý Honza vyráží do světa, aby se stal králem. Je vedena pochmurně nejen dějem ale i prostředím /natáčelo se na Hruboskalsku a na zámku Hrubá skála mimojiné/,počasí je stále zatažené a sluníčko vysvitne snad jen při procházce Bajaji na zámecké zahradě se zahradníkem, ale to nemění nic na umělecky perfektním ztvárnění předlohy od Boženy Němcové. Už jako malému, jsem se při této pohádce bál a mému malému skřítkovi se ta pohádka také obzvlášt líbila a museli jsme ji pouštět snad 30 krát /rovněž se bála při očekávání draka/ a snad to je i smyslem pohádky,aby nebyla jen pro pobavení. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Pohádka, pro kterou pan Kachlík vybíral hlavní představitele se vkusem a citem pro krásu. Princezna Magda Vášáryová, samozřejmě nádherná ! Princ Bajaja Ivan Palúch, fešák, vysoký jak má být. Nic mě v pohádce nerušilo ! Drak, jako loutka, byla na tu dobu dobře vymyšlená a je třeba si v "BONUSU" na DVD poslechnout režiséra Kachlíka, co o tom říká. Jedinou výhradu (ale to je maličkost) bych měla k paruce Bajaji, kdy dělal zahradníka. Proč musela být tak pitomá a ještě zrzavá ? Lepší by bylo na hlavě slámové roští. Ale to je opravdu moucha. Výborně byl vybrán rovněž loupeživý rytíř. Typ jak vyšitý. (nevím, bohužel jak se jmenoval). Celkově lze říci, že pohádka patří mezi ty oblíbené pro dětské i dospělé diváky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princ Bajaja je sice klasika, vím, ostatně Božka Němcová pohádky uměla, ale tenhle film se příliš nepovedl. Jen samotný boj s drakem je tak příšerně zdlouhavý až začíná mírně fraškovatět. Přitom drak ani pořádně nechrlí oheň a je vlastně s podivem, že s ním má princ problémy. I když se pohádka natáčela roku sedmdesát jedna, přesto drak vypadá příšerně a tím nemyslím, že drak má vypadat příšerně, ale jsou vidět jen dlouhé hlavy a krky, celého draka v podstatě nezahlédneme. Zvláštnost filmového zpracování je pak i v tom, že Černý rytíř je bez milosti zabit, tedy shozen ze skály, což není u pohádek příliš obvyklé. V dětství jsem tuto pohádku nikdy nesledoval a asi jsem podvědomě tušil proč. O letošních Vánocích jsem to napravil, ale pohádka mě zoufale nebavila. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Princ Bajaja ve filmovém zpracování Antonína Kachlíka si dokázal uchovat strašidelnou děsivost syrovosti starodávných příběhů, kde pohádkové bytosti s nadpřirozenými schopnostmi vládnou osudům, myšlenkám i činům. Díky zachovalému duchu archetypálního způsobu vyprávění se podařilo vytvořit poetické obrazy. Dětem ponurá nálada přinese záchvěvy strachu. Humorný nadhled se zde nenajde, přesto má tato filmová pohádka své osobité kouzlo a vznešenými tahy maluje smutnou rytířskou píseň s pochopitelně šťastným koncem. Hlavní mužskou postavou je princ Bajaja (zajímavý Ivan Palúch s hlasem Petra Štěpánka), dobromyslný člověk se skrytou identitou na své životní pouti k opravdové dospělosti spravedlivého a moudrého vladaře. Hlavní ženskou postavou je princezna Slavěna (půvabná Magda Vášáryová), nedozrálé kvítko uprostřed nesmiřitelnosti nadpřirozené síly pohádkového světa. A osud si občas krutě a zvráceně zahrává s lidmi. Hlavním padouchem je Černý princ (velmi zajímavý František Velecký s hlasem Petra Čepka), všehoschopný a vynalézavý vůdce loupeživé bandy. Není zvyklý na odmítání a násilně si bere vše, co se mu zalíbí. Důležitou postavou je mluvící kůň (hlas Petra Štěpánka), který si vybral svého pána, aby bděl nad jeho správným směrem životního poslání. Každou pochybnost nekompromisně zahání a udržuje hrdinu ve skromnosti, ostražitosti a lidskosti. Z dalších rolí: smutný král a trudnomyslný otec Slavěny (příjemný Gustav Opočenský), poslušní pohůnci Černého prince (Jiří Krampol, Josef Kubíček s hlasem Josefa Hlinomaze a Karel Hábl), snaživý princ a vystrašený nápadník (Jiří Ptáčník s hlasem Jaroslava Satoranského), bezelstný starý zámecký zahradník (Vladimír Hlavatý), moudře radící stařenka (sympatická Vlasta Jelínková), či vystrašený hostinský (Miroslav Vlček). Zdůrazňovaná skromnost a pokora učí trpělivosti na počátku i v průběhu svízelné cesty k určenému cíli. Díky děsuplné strašidelnosti má filmová pohádka osobitou podobu. Nekonejší, znejišťuje a poeticky rozpráví. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Na zámku Hrubá Skála se točila hostina a rytířské klání, posléze i bitva s družinou Černého prince. Odjezd princezny Slavěny do dračí sluje byl realizován na mostu u hradu Valdštejn. (Robbi)
  • Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení. (Maja238)
  • Film získal cenu na MFF dětského filmu v Benátkách. (M.B)

Reklama

Reklama