Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (126)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zdařile zdramatizovaný televizní počin, zasazený do věrohodných dobových kulis. Nabízí neotřelý pohled na přelomovou etapu historie naší země prostřednictvím postojů a ČINŮ dvou mužů, kteří ji pomáhali utvářet. Velice ráda bych věděla, zdali by se našli i dnes ... alespoň DVA - z nekonečného zástupu těch, kteří se pravidelně (a horlivě) účastní rozdělování politických funkcí v naší zemi ... kdyby museli hrát o budoucnost národa a vlasti v TAK vypjaté době ... zdali by hráli POCTIVĚ - obzvláště pokud by byly jejich aktivity spojené s vysokou mírou rizika ... pro ně i pro jejich blízké. Jsou uvyklí hrát, to je pravda ... sleduju je skoro každý den, jenomže jejich karty jsou dle mého soudu vesměs falešné a jejich motivace vesměs prospěchářské. Ale nechci být zbytečně pesimistická ani jízlivá, takže hlubokomyslné úvahy ohledně jejich charakterů ráda přenechám jiným. P.S.: Drobnější vadu na kráse zpracování nacházím v obou hlavních představitelích. Nemůžu si pomoct, ale primárně nevidím Karla Kramáře a Aloise Rašína, ale Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila, a nějak si nejsem jistá, jestli je to moje chyba nebo jejich. Slabší 4* ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Abych užil slova klasika: "Jsou tam chyby, které odborníka trápí, ale vy jsi ani nevšimnete." A je to pravda. Například řada míst byla použita špatně. I některé události jsou dost zjednodušené. Líbilo se, že tvůrci vzali jen kus Rašínova života. Ale v tom případě měli i vysvětlit, proč na něj byl spáchán atentát. Ten jsme viděli myslím třikrát a zůstal viset ve vzduchoprázdnu. Když už ho tam tvůrci dali, tak měli vysvětlit, proč to tam je. A co se týče výběru herců, mohl být lepší. Je mi jasné, že přesnou kopii politiků neudělají, ale aspoň toho ježka Donutilovi udělat mohli. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nejprve filmařsky - na TV film vynikající výprava, nijak přeplácaná jako v Prvním století, uvěřitelně uměřená, herci se rovněž snaží a kamera mne příjemně překvapila. Profesionalita na úrovni. Díky tomu dávám o jednu hvězdu víc, protože dějově aby si člověk během sledování filmu googlil, kdo je kdo, třeba jsem až z Wikipedie zjistil, že Kramářova žena je Ruska - ve filmu mi to nijak moc nepřišlo, jen jsem se divili ruským tanečnicím, jestli snad nešlo o cílenou provokaci Němců a a Rakušáků. Postavy jsou. Tak nějak existují. Rašín mi připomíná supermana, zvláště když Vetchý ukáže své svalstvo, a i ostatní ,ilují své manželky, nikdo nemá snad zápornou vlastnost.... Divné. Líbí se mi, že příběh se soustředí na zajímavé zápletky a jednu celkovou, konspirační zápletku (jen netuším, proč se neřekne, že její název byl Maffie), a ve druhém dílu čekám postupné rozuzlování, jak se bude měnit politická situace. Nu a celkově se mi líbí několik věcí - za prvé je vidět, že politika je svinstvo už léta, za druhé, že namyšlenost politika může být rychle sražena, za třetí, že politici se někdy mohou chovat jako naprosto neschopní amatéři, a nakonec to, že sice všem tehdy šlo o slovanské ideje (ti by dnes koukali!), ale i tak se našli lidé, kteří pěstovali řiťolezectví směrem k vládnoucí mocnosti, že mám pocit, že mnozí současní politici si z toho vzali mustr. Uvidíme, co druhý díl, pak samozřejmě upravím hodnocení i komentář. Jo, jinak zvukaři opět mizerní (nevěřím, že herci zapomněli mluvit), a kdo dělal titulky pro neslyšící, měl by se vrátit do školy a doučit se český pravopis. --- EDIT po 2. díle: Nakonec dám raději silné tři, než slabé čtyři hvězdy. Rašínově působení po konci 1. sv. války po atentát na něho bylo věnováno málo prostoru, chtělo by to třetí díl. Ale i tak seriál počítá s tím, že spoustu věcí divák prostě VÍ, takže pro ty, kdo neví, což myslím bude většina včetně mne, je děj tápáním ve vztazích, kdo je kdo, proč, co, kde, co se děje, proč se střílí u pekařství... Jinak solidní filmařské řemeslo, režie, výprava, to platí, i herecké výkony, jednotlivé scény mají skvělou gradaci a pointu, ale celkově na sebe navazují velmi volně nebo vůbec. Skvělý komentář má Mile nebo Dobrý člověk.. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava a skvělí herci, scény mezi Vetchým a Stivínovou mě až dojímaly. Velice povedený návrat do doby před vznikem samostatného Československa. O Rašínovi jsem si ze školy pamatovala jenom jeho ministerský post, jsem tedy moc ráda, že Česká televize tímto nenásilným způsobem vzdělává své diváky. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Film, který bohužel není tolik záživný. Je to v podstatě dějepisné převyprávění historických faktů. Mě osobně to nevadí, protože mám historii rád a čím je film věrnější skutečnosti, tím jsem šťastnější. Ovšem musí mít i tak hlavu a patu. Vykreslení Maffie jako spolku, který byl vedený úzkou skupinou lidí a zatčením Rašína v podstatě končí (jak to ve filmu vyznělo) je amatérské a historicky nepřesné. Ondřej Vetchý je skvělý herec (stejně jako Miroslav Donutil), ale co je to platné, když místo emoční vazby k jeho osobě se film orientuje hlavně směrem převyprávět další fakta z dané doby a o postavy se starat až ve druhé rovině. Atmosféra života za Rakouska-Uherska v dobách Velké války je přitom napjatá tak, až mi to připomíná snímky z Protektorátu. Takže palec nahoru za Vetchého, Donutila a Töpfera (výborná role přímo na jeho tělo), snahu o historickou věrnost a atmosféru. Palec dolu za preferování historie před budováním vazeb na hlavní charaktery, málo života Rašína za dob prvních let samostatného Československa a přílišná orientace a dávání prostoru většímu množství zbytečných vedlejších charakterů. 65% ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)
  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)

Reklama

Reklama