Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (564)

silentname 

všechny recenze uživatele

Po pozitívnej odozve na film som bol zvedavý, čo sa pod filmom "Teroristka" reálne ukrýva. Trailer celkom navnadil a Iva Janžurová je proste pani herečka, takže rozhodne mal film čím zaujať. Celkovo poviem, že som s filmom spokojný. Myslím si, že ak je účel komédie nás pobaviť a ja som sa na tom smial, tak je to dobrý signál. Prvá polka filmu, kde dostávame info je pre mňa trošku pomalá. Keď sme videli trailer, tak viac chceme vidieť tie časti, kedy sa to všetko začne dávať do pohybu. Je to pochopiteľné. Ale na druhú stranu potrebujeme informácie ako to celé začalo. Len pravda je taká, že sú tu 2 skvelé scénky. Meranie hluku a vypnutie hluku. Tie časti ma pobavili. Potom však nastane zlomový moment. A naša hlavná hrdinka je rozhodnutá, že musí to celé vyriešiť, lebo nikto iný to neurobí. A inak to nepôjde. A od toho momentu to ide celé veľmi rýchlo hore. A postupne to dospeje až k záverečným momentom, ktoré nemajú chybu. Padne tu pár dobrých hlášok a najmä keď zistíme, že to musela byť robota absolútneho profesionála. To ma fakt dostalo. Čo sa hercov týka, tak Janžurová s Liškom sú absolútne vynikajúci. Martin Hofmann je v role, ktorá mu asi sedí najlepšie, takže tradične dobrý. Tatiana Vilhelmová mi však miestami príde až moc tupá na to, v akom postavení je. A miestami spôsob akým podáva svoje vety má istú dávku trápnosti. Záver je ale uspokojivý, má to vtipné momentky a rozhodne to ukazuje, že niekedy nie je treba dlho chodiť s džbánom po vodu. Lebo keď sa to ucho utrhne, tak sa pri tom môže aj strieľať. Hodnotenie: B ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Výrazně nevyrovnaná černá komedie, režírovaná spíš jako seriózní sociální drama, v němž se realistická dramatická rovina střetává s rovinou humornou v disharmonickém nesouladu a obě se navzájem potlačují, místo toho, aby spolupracovaly a doplňovaly se. Komediální nadsázka je přitom to jediné, co film zachraňuje před osočením, že oslavováním postavy bývalé učitelky, stylizované do takřka westernové bojovnice za spravedlnost, která se s ilegálně získanou brokovnicí v ruce rozhodne ochránit chatařskou osadu před zlým mafiánem, v podstatě obhajuje prosazování cílů střelnými zbraněmi. Záměrem tvůrců pochopitelně nebylo nebádat lidi, aby si vzali pušku na každého, kdo jim vadí v cestě, jakákoli nenásilná řešení však zároveň prezentují jako neúčinná, což zanechává hořkou pachuť z neexistence východiska pro všechny, kdo se kdy ocitnou pod nespravedlivým útlakem bezcitných či zkorumpovaných mocnářů. I jako od reality odtržená bláznivá komedie o mstící se důchodkyni (což vážně není tento případ) působí Teroristka dietně a neintenzivně. Mimo jiné hlavní hrdinka ani nemá svůj pokus o vraždu dost promyšlený - snímek je totiž podřízen tomu, že jde o křehkou seniorku, která zbraň v životě nedržela, ani za mák se nesnaží hlídat si záda a její plán na zabití je amatérský a lajdácký, kvůli čemuž se vyvrcholení filmu nese v duchu spíše rozvážného improvizovaného vaření z vody. Zároveň jde o film, v němž se ženy nechávají sexuálně vydírat jak na běžícím pásu, a kde dostatečným trestem za smrt psa má být kopanec do rozkroku. Většina diváků se v tom ale pravděpodobně šťourat nebude, vystačí si s tím, že Iva Janžurová dobře hraje, a bude se smát tomu, jak míří na lidi s brokovnicí, kterou tahá v nákupní tašce na kolečkách spolu s formou na bábovku. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Postava Janžurové je vynikající. Zábavně dojemná i dojemně zábavná hrdinka jako vystřižená ze světa Agathy Christie. Když si chodí stěžovat na hlasitou hudbu nočních mejdanů, je mírná, zdvořilá, ale tak neústupně spravedlivá, až se na zabití jeví spíše ona sama než únavně jednobarevný padouch. Místní kápo, podnikatel a nadsamec, který čachruje s pozemky, využívá starostku a řídí domobranu: větší klišé komunální politiky snad neexistuje. Daleko působivěji přitom vystihuje třaskavé napětí mezi vetřelci na motorkách a starousedlíky z osady zaprvé vyladěná filmová výprava, zadruhé řetězec vzájemných sousedských schválností. Vrchol podívané představuje ozbrojená konfrontace, která by se dala pojmenovat Dívka s pistolí na třetí. Najednou se rodí divadelní veselohra jako vyšitá, se situačními gagy, vtipnými slovními přestřelkami i stupňovaným černým humorem. Stačí zmínit kouzelnou etudu Janžurové s puškou a telefonem či její starosvětskou omluvu příští oběti „Neberte si to osobně“. Právě pro takový okamžik z rodu břitké konverzační frašky stojí Teroristka za investici do vstupného. Bohužel poté znovu spadne do kazatelské morality, kterou zčásti zachraňuje už jenom úsměvná rebelie zahrádkářů vůči cyklistům odkazující k Sedmi statečným. Dvě úzce související vady na kráse zkrátka Teroristka ani pod hereckou bravurou neschová. Jednak vratkou dramaturgickou stavbu, kvůli níž film zahodí takřka celou úvodní část, jednak polovičatou žánrovou stylizaci. Kdyby se posunula ostřeji k bizarní komedii, pomohla by jak omezené zlodušské postavě Martina Hofmanna, tak dírám v logice. Protože motivace veškerých mstitelů jsou na vražedné melodrama přece jen dost chabé, kdežto pro bláznivější nadsázku by stačily bohatě. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ POTKÁTE ZLO, JE VAŠÍ POVINNOSTÍ HO ZASTAVIT!.…“ /// Takovej je život… (jakože jsou fakt důchodci beztrestní?). Začalo to jako krávovina a nakonec se z toho vyklubala dost dobrá ironická a černá komedie. Já se tak smál! A přitom je to jen dobře vygradovaná historka s trochou toho divadla v závěrečný třetině, ve který vynikne i to perfektní obsazení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Proč mám mít jako pravidlo č.1 – nepodceňovat starý lidi. 2.) Mámě vždycky musím připomenou, že nemá nikoho zavraždit. A že má přijít včas domů. /// PŘÍBĚH *** HUMOR **** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Český pokus o western po dlhom čase, čiže eastern, mi celkom sadol, ale je jasné, že takýto experiment nemohol osloviť kladne všetkých, čo dobrovoľne chodia za peniaze do kina na českú tvorbu. Kým sa dostaneme k "prestrelke", prejde dosť dlhý čas a ten je vyplnený prípravou na záverečnú konfrontáciu. Pozerať sa na to rozhodne dá bez ujmy, no a tá konfrontácia zase všetko naladí do atmosféry a humoru špagetti westernov, čo zase nemusí každému sadnúť. No to pretože o skutočnú prestrelku nejde, skôr o paródiu na žáner, pričom ale postavám určite o niečo závažné ide. Všeobecný hejt je podľa mňa nezaslúžený, respektíve zbytočne k tvorcom krutý, neviem, či sa vážne čakala sociálna dráma desaťročia a útok na všetky české levy, ako zábava Teroristka podľa mňa svoj účel plní. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)
  • Tatiana Vilhelmová si do smlouvy zanesla odstavec o tom, že veškeré fotky, jež budou souviset s propagací filmu, chce nejprve vidět a odsouhlasit. V praxi to znamená, že na akci, při niž se na film přijeli podívat vybraní novináři, bez výjimky museli před opuštěním areálu ukázat herečkám všechny fotky a cokoliv se jim nelíbilo, byli nuceni přímo před nimi smazat. (Duoscop)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama