Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že i když jsem zástupcem jedné z těch mladší generací, tak dokážu ocenit i nějaké ty starší kousky jako například 12 rozhněvaných mužů. Teď mezi ně mohu zařadit i Útěk v řetězech, který je spíš o sociální problematice než o samotném útěku. Téma rasizmu si myslím, že je velmi plodnou látkou pro tvůrce filmů a Útěk v řetězech mi to potvrdil. Být černochem v té době muselo být opravdu peklo, bohužel takto ve zpětném pohledu to působí občas trochu teatrálně. V hlavních rolích jsou dvě obrovské hvězdy téže doby. Ústřední dvojce Curtis - Poitier tedy funguje na výbornou. Jen si mohl Sidney Poitier odpustit to zpívání. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý černobílý film. Vypráví o útěku dvou vězňů, mezi kterými se během jejich cesty navzdory odlišné barvě pleti vytvoří neuvěřitelně silné pouto. Docela drsně to ukazuje tehdejší předsudky a chování k lidem tmavé pleti v Americe. Policie jim je samozřejmě v patách a proto se nemohou zastavit. Konci film trochu zvolní. Tehdy se skutečně projeví síla jejich přátelství. Samotný konec je trochu zvláštní. "Kde je ta černá huba?" ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Interracial dvojka v okovech a na útěku močálovou krajinou / skvělý film. Výborně natočený, v podstatě plný dobrých konverzačních výměn během cígopauz, propracovaných postav i těch vedlejších (pohodářský šerif, "run chicken" dobrák, sobecká mamina) a napínavý akce - divoká řeka, bahnivá jáma, vykrádačka koloniálu, závěrečný dilema, vlak a vzájemná oběť. Další klíč je samozřejmě chemie Curtis & Poitier. Za mě jedno z vůbec nej, co jsem viděl na téma bezpráví (x), sny a život na dně. Přesně takový filmy Amerika potřebovala nejen v náběhu do 60. let, ale potřebuje i dnes, namísto ideologických hrocení se proti sobě... ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Konec je na snímku rozhodně nejlepší. A ne v tom smyslu, že bych se po celou stopáž nudil, ba naopak. Tento 60 let starý černobílý escape/survival film má dodnes co říci, přesto si nemohu pomoci, že se najdou maličkosti, které doba vzniku neomlouvá. S příchodem Cary Williams a toho kluka na pás ztrácí postupně film na důvěryhodnosti, a přestože jsem do té doby autenticitě scénáře jako divák věřil, vzápětí mě přepadl dojem, že přece "Frajer" s Cullenem měli v tu chvíli kurevský štěstí. Jenže naštěstí film trvá ještě nějakou čtvrthodinku, takže to dojem nakonec zpět vytáhne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama