Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To snad není možný, jak rychle mi ten film uběhl:) Měla jsem dojem, že když se ostřílení profíci dostali k sudům, v nichž byly výbušniny, a začali je zneškodňovat, uplynula tak maximálně hodinka a najednou bylo brzy po všem a já si říkala "To už je asi konec, že?" Ohrožení Britannicu vyniká svým obsazením, kde se "na jedné lodi" spolu vezli Albus Brumbál, Hannibal Lecter a Bilbo Pytlík:) "Dnešní maškarní bál bude zahájen přesně podle programu, jako by se vůbec nic nedělo." ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lester v expozici skvěle pracuje s filmovou zkratkou, stačí mu za sebe nastříhat sled krátkých epizod z paluby lodi, aby bez dlouhého okecávání představil všechny postavy a vystihl jejich charakter. Poté se jede podle řemeslné rutiny, kterou ozvláštňuje hlavně Richard Harris, jenž by bombu dokázal deaktivovat jenom díky svému charismatu. Není to perla žánru, ale ta typicky britská odměřenost dává filmu správnou porci napětí. ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

Podobně jako PŘEJEZD KASANDRA se jedná o vyvážený snímek a ač stejné pojetí (uvězněná skupina lidí, které hrozí záhuba), nesklouzla do klišovité podoby. Především mistrně vypjaté scény - když vyděrač diktuje své požadavky a obrazem vidíme, jak posádka dělá preventivní kroky, scéna prvního cvakání drátků (ne ono závěrečné, ale vlastně rozběh, který však dokáže stejně naponout) i onen emotivní konflikt mezi Fallonem (R. Harris) a kapitánem (O. Sharif), který končí hozenou lahví a památnou větou: "Všude, kam přijdu, zanechávám za sebou stopy". Sluší se poznamenat, že vedle Harrise a Sharifa si tu skvěle zahrál i "zvětšeninový" David Hemmings, a roli Anthony Hopkinse bych rozhodně neviděl jako menší. Za zmínku stojí i fakt, že právě Hopkinsův inspektor McCleod měl důvod ke spěchu, protože na lodi měl svou manželku Susan (Caroline Mortimer) a dvě děti. A proč měl film originální titul Juggernaut? Takovým jménem se vyděrač představoval rejdaři. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, kde zmizel ten nervy drásající napínavý film, u kterého jsme si jako puberťáci okusovali nehty. Zub času se teda vyřádil na max. Po 30 letech senilní nuda k uzoufání. Spousta zbytečných keců, scény které by měly být natahované, jsou odflákle podané a to, co by naopak mělo odsejpat, se vleče. Závěrečné usvědčení padoucha na úkor dokumentů o Britaniku taktéž natočené nemastně neslaně. Zkrátka dramaturgie jedna velká tragédie a film, který potřebuje remake jak sůl, protože tohle opravdu v dnešní době nefunguje. Spolu s Nekonečným příběhem jedno z největších "po letech shlédnuto" zklamání. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,CHOĎTE PREČ CHLAPCI. STRETNEME SA, AŽ NÁJDEM TAJOMSTVO VESMÍRU." __ Volím priemerné hodnotenie, ale tie 3* sú veľmi poctivé, dokonca sú možno ešte na úrovni o pol bodu vyššie. ,,Ohrozenie Britannicu" som nevidel prvý krát, ale od jeho prvého pozretia ma delia už takmer dve dekády a dej som si odvtedy pamätal iba veľmi slabo a spomínam si, že vtedy som bol s filmom spokojný. Áno, ide o slušný film, avšak pre divákov vtedajšej ČST musel byť väčšou ,,bombou", než pre súčasných divákov, kde okrem jeho zostarnutia spočívajúcej v slabšej atraktívnosti akčných scén, vidím jeho výraznejšiu slabinu v častej haprujúcej logike a v istom nedotiahnutí, či prípadne zbytočnosti niektorých línii. Britský vklad do katastrofického žánru, veľmi obľúbeného v období 70-tych rokov, je badateľný v zbavení sa niektorých zaužívaných klišé známych z hollywoodskych produkcií, konkrétne napr. slabá zaangažovanosť detských predstaviteľov do deja. Herecké obsadenie bolo bezpochyby jedno z najväčších lákadiel. Ku dobre odvedeným výkonom mám akurát pripomienku ku Sharifovi, ktorý je ku koncu absolútne zbytočný a vrcholne nesympatickým mi prišiel lodný zabávač snažiaci sa zakaždým odľahčovať napätú situáciu. (1580. hodnotenie, 90. komentár k filmu) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Komparzisti boli lákaní na palubu bezplatnou cestou, avšak nesmelo im vadiť, že filmári s loďou zámerne vyhľadávajú zlé počasie, preto sa nakrúcalo v Severnom mori. Z paluby bola taktiež odstránená časť záchranných člnov, aby sa na ňu vošlo viac ľudí. (classic)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)
  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)

Reklama

Reklama