Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (127)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Začiatok fakt dobrý, navodenie zápletky na jednom klobúku, ktorý požul kôň, je rovnaký úlet ako o pár rokov neskôr ošťatý koberček v The Big Lebowski. S pribúdajúcim časom sa však dej utápa a divák sleduje čoraz väčšie a väčšie absurdnosti. A popravde ho to prestáva baviť. Za pozornosť stojí plejáda známych hercov, ktorí podávajú do jedného slušné výkony. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Svižně bláznivá komedie o chaotické svatbě a žárlivých výlevech, které způsobil jeden snědený slaměný klobouk. Ženich a zadlužený proutník Maurice Fadinard (skvělý Miloš Kopecký) má náročný den: milenka, shánění klobouku, svatba, věřitelé a mnoho otázek ohledně jeho bláznivého chování, které bylo jen zoufalou snahou o záchranu své neposkvrněné cti a vyřešení svých životních problémů. Díky tomu se dostává do nejedné zapeklité situace probíhající s humorným nadhleem. Nastávající tchán Bernard Nonancourt (dobrý Vladimír Menšík) je nepřehlédnutelně hlučný zámožnější zemědělec vydávající svou nevinnou dceru Helenku (Iva Janžurová) do rukou Maurice. Ten nestačí stíhat pohyb ženichův v čele nedočkavých svatebčanů. Baronka Anais Beauperthuis (dobrá Květa Fialová), připravená v inkriminované situaci o slaměný klobouk, čeká na vysvobození. Do toho se přimíchává Anaisin žárlivý manžel Albert (dobrý Ilja Prachař) s ochotou zabíjet. Poručík Emil (dobrý Pavel Landovský), zachráněný sraženou uniformou, přechází z barončiny náruče do náruče Mauricovi milenky Lisette (půvabná Jana Šulcová). Další zajímavé postavy: žárlivý Helenčin bratranec Bobin (Jiří Hrzán), všehoschopný a oddaný Mauricův sluha Felix (dobrý Josef Kemr), hluchý Mauricův strýc Vezinet (Lubomír Lipský), vykolejení dekoratéři Briand (František Filipovský), Boufon (Josef Hlinomaz) a Dourant (Jan Libíček), nadržená baronka de Champigny (Helena Růžičková), Helenčina teta Klotylda (Stella Zázvorková), a ohrožovaný věřitel Dubois (Ota Sklenička). Příjemně rozverné, konverzačně založené, ale i běhavé, vroucí a místy tryskjící. Hravě zábavné. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Fraška - tedy přesněji situační komedie - tohoto druhu zajisté může pobavit diváka v kamenném divadle, ale zdá se mi, že přenesená na filmové plátno ztratila hodně na půvabu. Ce je platná plejáda skvělých herců a výborné výkony Kopeckého, Zázvorkové a dalších, když všechno se ztrácí v neustálém pobízání skupiny svatebčanů z bytu do bytu, z ničení bytového zařízení, bezduché střelby, s řadou zbytečných postav atd. Pro mne to byl chaos, kterému jsem se mohl pousmát jen na některých místech. K těm klasickým crazy komediím to má hodně daleko. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Takové obsazení a výpravu aby člověk v jiných filmech pohledal. Hudba jako "z Adély". Zápletka tak zapletená, že ve chvíli, kdy film začne ztrácet tempo, vstoupí na scénu někdo, na koho už bychom málem zapomněli, jenže fraška života běží jako splašená herka...excelentní skvěle vybalancovaná a zahraná záležitost. A tak dlouho mi unikala...85% ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

režijně dokonale zvládnutý chaos, objektivně tomu nelze nic vytknout, i když v druhé polovině už je to malinko předimenzované a těch zmatků už je tam příliš, přesto je to natočené perfektně. Stejně jako v případě jeho parodií tu prokázal velké porozumění pro cizí látku, kterou v tomto případě povýšil z nenáročné frivolní frašky na mistrovské dílo filmové komedie. Lipský touto verzí předčil i němou verzi Rene Claira. Je pozoruhodné, že Čech dokázal francouzskou předlohu natočit lépe, než Francouz. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)
  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)

Reklama

Reklama