Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli to je plus nebo minus filmu, že jsem od prvních minut spolehlivě odhadl celý jeho děj. Film mě silně nebavil. Nejvíc mně vadilo, že se prakticky nic nedotáhlo do konce. I film má otevřený konec, což mu je (podle mě) na škodu. Asi se moc nespletu, když napíšu, že děj filmu se dá vystihnout jednou větou: buran a násilník zůstane buranem a násilníkem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO GUMA…“ /// Na TV film slušný tvůrčí duo Hřebejk – Epstein a chválím nevočuměnej casting, Veterán Martin ukazuje, že 20 let v cizinecký legii nepřežije žádnej sráč. Je tedy zpátky a musí normálně žít. Vzhledem k tomu, že netrpí žádnou úchylkou či syndromem, má k němu člověk kladnej vztah. Teda – jediná úchylka je ujetost na kafi a na fyzičce. Většinu času se to nese v lehce optimistickým duchu, takže čekáte, co že to vlastně rozčísne, aby to nějak vyvrcholilo. Vrchol není nic moc, takže je to spíš takovej příběh ze života s celkem sympatickým „veteránem“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám strach, protože mě chrání. 2.) Furt slyším písek (a nedělám v pískovcovým lomu). 3.) Chystám se domů… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík byl to nejlepší z celýho filmu. Podobně drsná postava českýmu filmu chybí a on ji zvládal s přehledem. Horší to je s Hřebejkem. Ten se podle mě dočista ztratil v alternativních realitách, které pro něj možná působí originálně a nápaditě, ale běžnýmu divákovi nedávají žádný smysl. Jakmile veterán Ondrík přišel do té vily za Pavlem Křížem, tak jsem měl pocit, soudě dle chování všech, že tam všichni strašně hulí. Takovému chování vyšší třídy prostě totálně nerozumím a přijde mi absolutně neosobní. Navíc když na tom balkóně uprostřed Brna dělali na grilu oheň, aby si jako udělali hezkou chvilku s hořlavým zákoutím, tak jsem si představoval, jak fousatej lumberjack Hřebejk jede v kostkovaný flanelce k Veverské Bítíšce, aby tam nasekal otep dříví sekerou Fiskars za sedm tisíc, a tu si odtáhl do třetího patra, kde pak do noci dělali fatru na grilu…to teda bylo něco. Navíc byl ale Veterán i dost velká nuda, takže opět od České televize krok vedle, bohužel. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk představil svůj (možný) nový režijní směr, rezignaci na artikulační schopnosti ústředního protagonisty a psychologické nuance svého díla věnoval moravské metropoli. Hlavní hrdina je veterán všemožných válečných misí, klátí zastydlou pannu a vyzývavou Alenu Antalovou vynechá, jako bonus mlátí primitivní bijce v kleci v nelegálních zápasech brněnského podsvětí. Hřebejk spojil zbytky svých režijních sil s Markem Epsteinem, scenáristou přijatelných snímků, a snad si i uvědomil, že trojitá nástavba k Pelíškům, která byla v mnohém nadbytečná, nebyl ideální směr jeho kariéry. Tenhle styl mu totiž svědčí, byť se jedná o tv film s nepříliš kompaktním vyzněním. Milan Ondrík nezvládá košaté špalky textu, však jich jeho role obsahuje jen vzácně, ovšem v pozici neohrožené mlátičky-klátičky a samorostu funguje obstojně a neokoukaně. A (decentně krvavé) bitky vypadají dobře a kontaktně, když si uvědomím, že v českém filmu je kolikrát problém i s obyčejnou fackou. Marie Poulová je pak ideální coby jeho protějšek. Vincenta Navrátila, Pavla Kříže a Alenu Antalovou scénář uchýlil víceméně do statování v honosné vile. Průběh filmu zaujal, ke konci se ovšem konfliktní pnutí vyřešilo odbytým a až přílišně uspěchaným způsobem. Hřebejk stále umí kvalitně režírovat, to v prvé řadě, i tenhle jeho počin ale ukázal, že se určitým způsobem hledá a zároveň zkouší na sobě novátorské prvky, kterým nebudou tak úplně nakloněni znalci a příznivci jeho dřívější tvorby. 7/10 ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Dostal som sa k tomu čírou náhodou, avšak kombinácia Milana Ondríka (za mňa jedného z najlepších a najvýraznejších slovenských hercov mladšej generácie), Hřebejka a vcelku zaujímavého popisku ma oslovila. Žiaľ, prevedenie "pokulhávalo" a vykľula sa z toho podpriemerná jednohubka, z ktorej mi s určitým časovým odstupom v pamäti utkvel azda iba priblbý šálik hlavného protagonistu, vyložene trápna choreografia bitiek a "vypnutie". A ozaj, ešte piesok. 35% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)
  • Tvůrci volně použili téma popálené holčičky v zapáleném domě podle skutečného případu, která se stal v roce 2009 ve Vítkově a za který dostali žháři tresty v rozmezí od 20–22 let. (sator)

Reklama

Reklama