Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film odehrávající se na zámku Orlík (ve filmu Ronov), kde byla spáchána dvojnásobná vražda související s odcizením vzácného obrazu Nahé pastýřky. Jako první oběť byla zavražděna J. Petrovická v roli správkyně zámku, jež byla namočena do nelegálního prodeje obrazů. Poté se vrah zaměřil na autora obrazů vydávaných za originály starých holandských mistrů, věčně opilého malíře Oskara Maudra v podání M. Růžka. Skupinu vyšetřovatelů tvořil J. Skopeček, O. Velen a Z. Řehoř, kterým vydatně pomáhal kapitán veřejné bezpečnosti Tronda (V. Menšík), na základě jehož triku došlo k usvědčení a dopadení pravého pachatele. Mezi podezřelými se objevil bývalý herec a průvodce na zámku Zounar (L. Munzar), bývalý vězeň odsouzený za podvodný prodej obrazů Felix Pacínek (B. Šmída), odborníci na malířství profesor M. Nedbal a K. Höger coby doktor Laburda. Okruh podezřelých doplňoval Jaroslav Mareš, bratr zavražděné Petrovické, živící se rovněž pochybnými obchody. Do vedlejších ženských rolí byly obsazení málo známé E. Jandáčková jako Maudrova dcera Judita a hospodská Květuška v podání K. Klumparové. Vydařený snímek Jaroslava Macha těží z atraktivního zámeckého prostředí, pátrání po starém obrazu, kvalitnímu hereckému obsazení a v neposlední řadě zajímavého příběhu s překvapivým zakončením. Shledávám, že Nahou pastýřku budu hodnotit zcela určitě nadprůměrně a mohu ji z výše uvedených důvodů řadit k nejlepším československým kriminálním filmům. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Mám tento filmeček už od dětství rád. Kromě Bohumila Šmídy a Vladimíra Menšíka by stálo za to zmínit ještě Martina Růžka a jeho sympatického kumštýře - ožralu. Zde pak civilní herectví končí a následuje divadelně přepjaté představení divadelnických bardů Luďka Munzara a tentokrát i Karla Högera. To ale nic nemění na tom, že jsem tento kousek viděl už mockrát a pořád mě ještě dokáže pobavit. 75%. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pacínek se netáže, Pacínek vykoná!" Šedesátá léta byly vrcholem české kinematografie, období nejen tzv. nové vlny, ale i velice kvalitních filmů "brakového žánru", jakým je například detektivní komedie. Originální příběh s celou řadou zločinů a ne zrovna nevinných postaviček v historickém prostředí uvnitř zámku (žeby inspirace německým Zeleným lučištníkem?) a tajemství kolem historie záhadného obrazu. Pro milovníky kumštu lahůdka, navíc v doprovodu našich hereckých mistrů (Höger, Munzar, Nedbal, Menšík, fantastický Martin Růžek jako opilý fanatický malíř), mezi nimiž pak vyčníval zejména Bohumil Šmída v roli dnes již legendární komické postavičce bývalého vězně a věčného podezřelého Pacínka. Popularita jeho postavy a hlášek (,,To je prosím, dovolíte, Jeho veličenstvo císař František Josef I., za jehož panování jsem měl tu čest se narodit.") si vyžádala i volné pokračování Rakev ve snu viděti..., sice od stejného režiséra, s příběhem ze stejného prostředí i s několika stejnými postavami, ale původní detektivní zábava se jaksi neštastně proměnila v černou absurdní grotesku, která mě neoslovila. Ovšem první díl v podobě NAHÉ PASTÝŘKY zůstává pro mne klasikou. Dokonalost filmu (podpořenou mj. zajímavou, neustále pohybující se kamerou) sráží jenom tradičně nevzládnutý detail telefonického rozhovoru slyšeného jenom z jedné strany (už vidím, jak policajt /Jan Skopeček/ při telefonování všechny věty, které slyší z druhé strany, opakuje v podobě zpětné otázky :o)) 95% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než solidní detektivka britského střihu s dobře vymyšlenou vraždou, působivou finální konfrontací a s atmosférou rozumně odlehčenou nerušivým humorem. Navíc senzačně obsazená - obzvlášť tedy Martin Růžek je v roli malíře alkoholika přímo fantastický, Vladimír Menšík je... je zkrátka Vladimír Menšík a bez bývalého kriminálníka Pacínka v podání Bohumila Šmídy by Nahá pastýřka byla poloviční. ()

Canniosh 

všechny recenze uživatele

Jeden z legendárních českých kriminálních filmů v černobílém hávu. Snaha kriminalistů odhalit vraha ve spojitosti se snahou o objasnění záhady obrazu Nahá pastýřka v zámeckém prostředí jsou tím pravým nábojem a díky výbornému scénáři udrží divákovu pozornost a napětí po celou dobu filmu. Filmu vévodí vynikající herecké výkony Vladimíra Menšíka a hlavně pak Bohumila Šmídy, v té době hodně obsazovaného do různých podobných kriminálek právě do role Pacínka. Vzhledem k atmosféře, která by se dala krájet, výbornému hereckému obsazení a ruku v ruce s ním k parádním hereckým výkonům nelze hodnoti jinak než plným počtem bodů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • V závěru filmu, kdy vidíme obraz „Nahé pastýřky“ v plné velikosti, je zřejmé, že se nemohl do důmyslného skrývacího zařízení pro svou velikost vejít. (sator)
  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)
  • Vývozní podnik Artex, zmiňovaný ve filmu, je fiktivní. (Robbi)

Reklama

Reklama