Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balón nabízí dvě napínavé hodiny, během nichž se divák dostává zpátky o čtyřicet let do dob, kdy svoboda nebyla rozhodně samozřejmostí a bylo nutné za ni bojovat. Důkazem je tento příběh dvou rodin, jejichž odhodlání a statečnost jim dovolila se vzepřít systému a bojovat právě za onu kýženou svobodu. Film má již od samotného začátku akční spád, přičemž děj postupně graduje až k nervyrvoucímu k finále, u kterého jsem byl napnutý jak struna. Člověk z mé generace si jen těžko dokáže představit, jaké to bylo v tehdejší době žít, ale tento snímek (a i jemu podobné) autentickým způsobem tuto dobu přibližuje a důvěrně zobrazuje nelehké minulé časy. Co se hereckého obsazení týká, nemám výtek, stejně jako v případě rekonstrukce sklonku 70. let. Michael Bully Herbig dokázal, že vedle komického ducha má i smysl pro dramatické příběhy. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi silny skutocny pribeh o odvaznej rodine, ktora chcela lepsiu buducnost. Krasny film. Od zaciatku az do konca napinave. Och, tak som im drzala prsty! Cely film posobil tak realne, clovek mal pocit, ze sa naozaj pozera na rok 1979 (akurat hlavny hrdina mal dost moderny vzhlad - uces, brada). Nevidela som to sice v kine, ale bol to pre mna zazitok a film vrelo odporucam. Dokonca si dovolim tvrdit, ze Balon by si zasluzil aj nominaciu na Oscara! 85% ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Výsledek zachraňují dětské role. Strach vystavit potomky riziku, že po zatčení rodičů půjdou do dětského domova, nebo že ve školce bezelstně plácnou něco, co ohrozí všechny jejich blízké. Nebo strach, že budou rodiči pohrdat za zbabělost. Realita v pozadí proto účinkuje daleko silněji než sám snímek. Určitý půvab pak Balónu dodává titulní rekvizita, podomácky vyrobený balón. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama