Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (335)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodinářův účeň je nejlepší fantasy pohádkou letošních vánočních premiér na České televizi. Originální nápad, perfektně zvolení herci a neméně dobrá hudba, která mi svojí atmosférou připomínala, pro mě velice oblíbeného, Třetího prince. Navíc si tu herecky neskutečně vyhrála Jana Plodková. Mám jí už dlouho rád, ale tady ta její role sudičky, to je asi to nejlepší, co jsem od ní zatím viděl. Byla hrozná radost na ní koukat...navíc z ní šel i strach a to je přesně podle mě to, co bylo potřeba, aby Hodinářův učeň byl tak zajímavý. Aby z této pohádky šel taky tak trošku strach. Tady se to prostě jednoznačně povedlo. Michal Balcar, pro mě neznámá tvář, také výborná volba. Další dvě sudičky v podobě Jardy Plesla a Václava Neužila také na výbornou. Nejlepší momenty asi v hospodě s Mirkem Krobotem, tam jsem nechtěl, aby to končilo, protože přesně tyhle mezipříběhy dělají dobré fantasy. Tuto pohádku si příští Vánoce určitě moc rád zopakuji….2021: tak na podruhé shlédnutí přidávám pátou hvězdu! A děkuji za skvělý film! ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Česká pohádka HODINÁŘŮV UČEŇ (2019) je vskutku pozoruhodný film už tím, že dokázal dovést do extrému antické schéma, kdy všechny hlavní lidské postavy nejenže neprojdou vývojem, ale zůstávají až na plnění konkrétních úkolů nebývale pasivní - zatímco jejich kroky víceméně plně řídí hra/sázka postav nadpřirozených, případně pes! (Jedinou výjimkou je hrdinčina hladovka, ale i to je vlastně způsob řešení zadaného úkolu... pro změnu víceméně tím psem. :)) ___ To není coby východisko neobvyklé schéma, viz PRINC A VEČERNICE, S ČERTY NEJSOU ŽERTY či NESMRTELNÁ TETA, z hlediska hlavní postavy takhle funguje i většina verzí POPELKY. Vlastně je to tradice rozvíjena od antiky, kde lidské osudy řídily rozmary bohů... Nikde se v jeho celkové aplikaci a dovedení do důsledku podle mě (co jsem viděl) nedošlo v českém filmu tak daleko jako tady. ___ Nejde přitom o chybu a tu pozoruhodnost nemyslím jako sarkasmus, film tento koncept - Jitka Rudolfová byla obklopena dětmi, tak jsem se nemohl zeptat, jak moc vědomé to bylo - s postupným vývojem osnovy (ne postav) důmyslnými způsoby ozvláštňuje: (1) Za prvé mění aplikovaná inovativní schémata (včetně spirálového!), jimiž hrdina prochází na svém podivném kvestu za hodinkami, jež varují před smrtí. (2) Za druhé od pětadvacáté minuty intenzivně využívá sebepodporující síly vyprávění celého filmu v křížovém střihu, kdy se obě prostorově oddělené linie dění vzájemně umocňují - jedna soustavně rozvíjená, druhá epizodická. ___ Vezmeme-li navíc v potaz flashbacky, sny, příběh v příběhu, montáže, poctivě se vším všudy filmařsky realizovaný model záchrany na poslední chvíli a hru s funkcemi určitých postupů (světlo, široké objektivy, inscenování figur v rámu, zvukové efekty), navzdory určité repetitivnosti je HODINÁŘŮV UČEŇ vlastně mnohem chytřejší film, než by se na první pohled zdálo - a to zdánlivé popření základních dramaturgických pouček je na tom pro mě osobně nejvíc fascinující. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších vánočních pohádek. Předně díky skvělému harpagonovskému Preissovi, na jehož záporáka jsem se výtečně těšil. Pak dalším plusem je o něco vážnější ladění tohoto příběhu, který se nevyhýbá i tématice smrti, kterou nelze vzít zpět. Jitka Rudolfová používá osvědčené pohádkové postupy ze staré školy, přičemž vždy se soustředí na své hlavní postavy a jejich aktivitu dosáhnout svých cílů. Díky tomu - a oproti pasivní vánoční pohádce O vánoční hvězdě - celý příběh nemá čas nudit, naopak odsýpá, s postavami soucítíme, fandíme jim, chápeme je a doufáme, že - i když jde o pohádku - šťastně skončí. Za mě velký palec nahoru. 75% ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Pokud jste u toho večeřeli nebo rozbalovali dárky, tak kulisa je to náramně vhodná. Příběh není komplikovaný, postavy vás nezahltí sáhodlouhými dialogy a vtipů je tak málo, že si ani nevšimnete, že nějaký minete. V kontextu vánočních pohádek je Učeň ucházející film, ale pozor, tohle není papundeklová studiovka, ale kinofilm! Při pozorném sledování vychází najevo, že děj je řídký jako průjem, hlavní dvojice je extrémně necharismatická a trikaři si zvolili příliš náročné objekty na animaci. Zklamání. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprostý šok. Celý rok opěvovaná kinopohádka a takový nudný blábol bez jakéhokoliv nápadu, pointy, vtipu, prostě prachsprostý podvod, sterilita, nezajímavost, blábol! Měla jsem velký problém to dokoukat - např. scéna v hostinci s kukačkou, to nebylo k vydržení, pořád jsem čekala, co z toho vyleze a ono vůbec nic. A dobrá hudba? Mě tedy neskutečně lezla na nervy. Jediný, kdo mi připadal zajímavý, byla Jana Plodková, ale i to mě během filmu omrzelo a začlo mi to její pitvoření a hnědý zuby lézt na nervy. Už nikdy více! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (17)

  • Ústředním motivem filmu jsou smrt a život znázorněné dvěma motýli. Smrt vystupuje jako lišaj smrtihlav (Acherontia atropos), život jako bělásek zelný (Aporia crataegi). (Thanoris)
  • Natáčení začalo v září 2018 u Kamenického Šenova. Dále se točilo na Luční boudě v Krkonoších, zámku v Uherčicích u Znojma či v Mikulově a Podyjí. Točilo se také na Kokořínsku. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama