Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

55% - U M*A*S*He jsem se nikdy pořádně nezasmál. Nebýt Alana Aldy, jehož Hawkey mi vždy imponoval svou bezprostředností a pozitivním, někdy švejkovským přístupem ke všemu špatnému... Nevim nevim. Mé tři hvězdičky se tu netýkají humoru, ale spíše hereckých výkonů, a pár těch moralit, které nebyly vždy úplně od věci. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Inteligentní člověk by neměl být vojákem, neboť nedokáže tupě plnit nesmyslné rozkazy a radši bojuje humorem proti válce. Přesně takový je MUDr. Hawkey Pierce, kterého pouze sarkasmus, vtípky, chlast a svádění sestřiček dokázali udržet při zdravém rozumu, když jeho práci neustále ničily kulky rozmanitě si poletující po Koreji. Hawkeymu se sice měnili skvělí nahravači na smeč (Trapper, B. J.) i oběti vtípků (Frank, Charles) zmateného velitele Henryho vystřídal v průběhu války ironik Potter, ale na zábavě se to nijak neprojevilo. Korejci bojovali proti Korejcům a kverulanti Hawkeyova typu se prostě museli ptát, proč tento poloostrov navštívila US Army, nutí je řeznickým způsobem zachraňovat životní funkce uniformovaných pacientů a posílat je někam, kde budou mít lékaři čas na jejich celkovou opravu. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se nehodnotí jednoduše. Každopádně musím vycházet z originálního filmu, který je prostě někde úplně jinde. Sitcom je jasně protiválečný jaksi "na měkko", zatímco ve filmu a hlavně v předloze občas probleskne, že tahle válka byla jednou z těch potřebných, což není na škodu jednou za čas připomenout. To, co pak tato verze provedla s původními postavami, je již neprominutelné. Speciálně nikdy neodpustím naprostou degradaci a "superarbitraci" skvělé postavy Roberta Duvalla. Výtek na adresu M.A.S.H.e bych jistě snesl celou hromadu (někdy až neskutečné moralizování), ale dobře cítím, že se jedná pouze o víceméně vykonstruované rozumové důvody a, že se na M.A.S.H. dívám rád a nikdy mě nenudil. Nemohu strhnout více než hvězdičku za nesoulad rozumu s citem, ale dělám to nerad. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Franku, strčil jste si stetoskop moc hluboko do uší. Poškrábal jste si mozek." Není mi ctí, když k nebi stoupá vlajka s hvězdamy a pruhy, ale dost mne baví, když kapitáni v bílých pláštích berou válku z té humornější stránky, na kterou vojenská propaganda obvykle nepochopitelně zapomíná. Vždyť výzva „I ty se pojď zasmát při ochraně světového míru v Koreji (Vietnamu, Afganistánu, Iráku, Iránu)“ by jistě dokázala do uniformy navléct spoustu cool týpků, kteří by jinak neprojevili odpovědný zájem nechat se zastřelit pro zvýšení ceny akcií zbrojařských firem. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od většiny mě zas tak nesedly většinou humornější epizody první poloviny tohodle seriálu, ve kterých účinkoval Kuní Ksich Frank Burns. Aź s příchodem "Bídžeje" a Charlese jsem se tenhle seriál naučil milovat a s odstupem času ho už neberu ani jako sitcom. Ale jako drama s životní rolí Alana Aldy. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (971)

  • Radar (Gary Burghoff) počas celého seriálu nosí čiapku, dokonca aj v sprche, až na výnimky, keď je napríklad v posteli. Zložil ju iba v jednej jedinej epizóde, a to v časti Sbohem Radare (2), aby poukázal na svoju postupujúcu plešinu ako symbol dospelosti. (Piri)
  • Radarova (Gary Burghoff) pletená kšiltovka, kterou celý seriál nesundá z hlavy, nese vojenské označení M1941. Byla standardní součástí uniformy pro poddůstojníky americké armády od roku 1942. Byla vyrobena z vlny s krátkým kšiltem vpředu a s klapkami, které se daly sklopit, aby zakryly uši v chladném počasí. Čepice byla mezi vojáky oblíbená, ale důstojníci ji neměli rádi, protože ji považovali za nedbalou, a tak byla od roku 1943 postupně nahrazována tzv. „Military Fatigue Caps“. V době korejské války už „Radarova“ čepice nebyla standardním vybavením, ale byla ještě dostupná. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama