Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoli zpráv o blížícím se konci války rychle přibývá, v táboře mobilní polní nemocnice 4077 má personál plné ruce práce. S uprchlíky, válečnými zajatci a raněnými vojáky, kterých je velké množství, jak se obě strany snaží před uzavřením příměří nabýt co největší převahy. Hawkeye se po smrti svého přítele nervově zhroutil a byl poslán na psychiatrii, kde se mu snaží pomoci dr. Sidney Freedman. Také ostatní mají v posledních dnech války plno starostí. B.J. je odhodlán vrátit se zpět tak, aby stihl narozeniny své dcery, Klinger si dělá starosti se Soon-Lee, která se pokouší najít své rodiče. Život tábora navíc naruší tank, který vrazí do tábora a zničí napůl postavenou latrínu. Proto si musí jít Charles ulevit do lesa a díky tomu narazí na skupinu čínských hudebníků, které zavede do tábora. Vzápětí je nemocnice kvůli tanku ostřelována nepřátelským dělostřelectvem. Otec Mulcahy je při obětavém zákroku otřesen blízkým výbuchem a ohluchne. Zatímco Charles seznamuje čínské hudebníky s Mozartem, vrací se k jednotce Hawkeye a Klinger požádá o ruku Soon-Lee, která jeho nabídku ráda přijme. A pak to přijde. Válka končí. V táboře se oslavuje a všichni mluví o tom co budou dělat až se vrátí domů. Plukovník Potter těší, že se po odchodu do výslužby stane venkovským doktorem, Charles se chystá nastoupit do nemocnice v Bostonu, Klinger chce zůstat v Koreji, ale Hawkeye uvažuje o tom, že nastoupit na chirurgii ve velké nemocnici, po čemž vždy toužil, možná nebude tím pravým. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

nithiel 

všechny recenze uživatele

Závěr výtečného seriálu nebyl tolik, narozdíl od předchozích dílů, o humoru, ale loučení a sentimentu v něm obsaženém na mě bylo příliš mnoho. Díky Hawkeyho zhroucení (jednoho z mála zajímavých momentů ve scénáři) dostal hodně prostoru psychiatr Sydney a to rozhodně ne na škodu, pro mě si tím upevnil místo nejlepší vedlejší postavy celého seriálu. Velmi se mi líbila Winchestrova linie s hudebníky, škoda jejího smutného konce. Zakončení série se asi jinak udělat nedalo, ale padesáté loučení už jsem prostě nezvládl a tu hvězdičku jsem musel ubrat. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Ani po třetím shlédnutí nemůžu změnit názor, že jde o nejlepší červenou třešničku na tom nejúžasnějším zeleném dortu satiry, humoru, pravdy, tragédie i komedie - dort, který nezvládli udělat pejsek s kočičkou, zvládl vytvořit Larry Gelbart spolu s Alanem Aldou, jenž s veškerou možnou grácií zakončil seriál, který se snad nikdy sitkomem ani nestal. Převelice děkuji Alanu Aldovi, že nakonec nebyl schopen z filmu vystříhat půl hodiny materiálu, aby dostál původně naplánované délce, protože dle mě není ve dvěstěpadesátšestce ani jedna minuta zbytečná či navíc. Seriál MASH nikdy nebyl pouze o humoru, vždy měl něco víc, jak může potvrdit každý, kdo sledoval více jak jeden díl. Humor byl vždycky prostředek, nikoliv cíl, proto ta dojemná a melancholická atmosféra na konci jedenáctileté práce je více než na místě. Jedna z nejdojemnějších věcí ve filmu bylo sledovat, jak Čínané hrají Mozarta na pozadí probíhajicího příjmu raněných, a Winchestrův pohled, který se v průběhu seriálu stal velmi osobitým a svým způsobem velmi citlivým člověkem. ("Jsi taky hluchý?" ptá se otec Mulcahy Boha. ;"Vždyt víte, jaké jsou armády, kdy se jím snažíte sebrat jejich válku..." říká B.J. ; Víte, jak zní mír?-tichem. ) Blázinec, Hawkey, rozhlas, mír, tank, Sidney Freedman, oheň, stěhování, otec Mulcahy, B.J., Margaret a Charles, ... - všechno na svém místě i dlouhé závěrečné loučení, koneckonců Goodbye, Farewell and Amen! ()

Reklama

maoc 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl srovnat s literaturou, tak bych seriál přirovnal k povídkám Raye Bradburyho. V nich byl neporazitelný, ale romány mu nikdy tak nešly. Film je příliš roztříštěný a některé scény jsou vyloženě odbyté. A ten patos na konci byl už příliš. Takhle by to probíhalo v reálu, prostě konec jedné strašné, ale vlastně báječné životní etapy. Já se ale nechávám filmy raději unášet někam do nereálna. ()

CGP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ale Pohrobku, za prvé se ten seriál stal legendou, za druhé myslíš si snad, že po X letech společně strávených ve válce si všichni řeknou jen:"Tak čau, dík a naneviděnou"? Ne, jakkoli se nám to mohlo zdát emotivně přemrštěné, myslím si, že to bylo adekvátní tomu, co očekávali diváci, a hlavně tomu, jak by to asi bylo v reálu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy jsem nebyl velký příznivec Mashe, neustálé přepínání mezi nuceným humorem a ještě nucenější melancholií mi vždy vadilo, ale kdybych příznivcem byl, přesně takový konec bych u něj chtěl vidět. Stejně jako jsem ho ocenil u Lost a Scrubs (konec osmičky, devítku neberu jako Scrubs). Nehraje se na příběh ani vysvětlování, jen rozloučení s hrdiny. Zavzpomínání na ty roky s nimi strávené. Film MASH dal svým fanouškům přesně to... 70% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (28)

  • Tank, který se v tomto díle objeví, je Cadillac M24 Chaffee z roku 1944, avšak tank s kterým „Hawkeye“ (Alan Alda) vyjede z úkrytu a odveze ho na skládku, je Ford M4A3(75) Sherman. (Maulincio)
  • Loretta Swit (Margaret) uvedla, že si často dobírala Davida Ogdena Stierse (Charles Winchester), že je samotář a že nezná ani jeho telefonní číslo. V epizodě Winchester dává Margaret knihu poezie. Když Swit během natáčení knihu otevřela, byl na ní papírek se Stiersovým telefonním číslem. Emoce herečky, které následovaly, byly opravdové. (sator)
  • Všech 256 dílů seriálu začínalo vždy přilétávajícím vrtulníkem. V posledním záběru seriálu je odlétající vrtulník. (sator)

Reklama

Reklama