Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tess McGillová není příliš spokojená se svou současnou prací. Její nadřízený David Lutz jí dohodí možnost pracovat pro jistého Boba v oddělení arbitráží. Jak se ale ukáže, opilý Bob hledá spíš holku do postele než asistentku. Rozzlobená Tess rozešle všem o Lutzovi nelichotivý mail … a  musí si hledat novou práci. Nakonec sežene místo sekretářky oddělení, které právě dostalo novou šéfku, Katharine Parkerovou, stejně starou jako Tess. Katharine se chová velmi přátelsky, dá Tess několik dobře míněných rad a na oplátku vyslechne Tessin nápad na výhodnou obchodní transakci. Pak ale Tess oznámí, že příslušný klient nemá o transakci zájem. Brzy nato odjíždí Katharine na víkend na hory. Zlomí si tam ale nohu a zdá se, že si několik týdnů pobude na lůžku. Tess ji má zastupovat a postarat se též o její byt. A právě tam Tess v počítači najde, že se Katharine zcela bezostyšně chystá prodat její nápad klientovi. Hodlá transakci uskutečnit spolu s jistým Jackem Trainerem. Tess ani minutu neváhá: rozhodne se, že transakci uskuteční sama… (TV Prima)

(více)

Recenze (189)

waska 

všechny recenze uživatele

Skutečně povedená romantická oddechovka s přehršlí hereckých hvězd, tehdy ještě hvězdiček. Melanii Griffith to tenkrát opravdu slušelo a Harrison Ford byl prostě kouzelný. Tess je někdy trochu naivní "podnikavá dívka", ale je roztomilá a jde si tvrdě za svým cílem, no Harrison jí v tom vehementně pomáhá a nepřekazí jim to ani Sigourney se svojí "kostnatou prdelí" :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podnikavé dievča bolo asi pre Nicholsa skôr štúdiovou zákazkou, ako nejakým osobným projektom. Vzhľadom na jeho režisérsku a rozprávačskú zručnosť ale nie je v rámci žánru sa na čo príliš sťažovať. Dnes by sa do podobného scenára pridali hysterické scény napríklad jačiacej Cameron Diaz a film by bol o stupeň nižšie. Problémom je tak trochu morálne vyznenie filmu, pretože Tessino správanie nie je až tak úplne košér a konečné utriedenie postáv do čiernej a bielej sa odohrá až v samotnom závere. Ten ale zbavuje film väčšej ambivalentnosti a divák tak nedostáva veľa podnetov k zamysleniu. Proste nenáročný, ale príjemný osemdesiatkový mainstream s fajn sympatickými hercami. ()

Reklama

Falcor 

všechny recenze uživatele

Vrchol osmdesátých let a vše, na co si člověk pamatuje. Oblečení, hudba, průbojné a inteligentní ženy na vzestupu, obsazení kvalitních herců (i Melanie se snažila a sošku si vysloužila) tehdy ještě zaručoval kvalitu snímku. A MIke Nichols, jenž nedokáže ani komedii natočit, aby šlo o pouhé jednoduché odlehčení. Naštěstí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když se pod dohledem režiséra Mikea Nicholse (např. Absolvent, Vlk) sešla opravdu hvězdná herecká sestava v čele s Harrisonem Fordem a Sigourney Weaver, nemohl vzniknout špatný film. A taky, že ne. Pohodová a příjemná komedie z konce zlatých 80. let a možná trochu nenápadný, ale o to lepší oscarový (!!) snímek. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Co měl být ten poslední záběr? SPOILER: Tess (M. Griffith) získá svůj vysněný kancl a celá šťastná telefonuje kamarádce. Najednou se kamera, co ji snímá zvenku přes okno, začne vzdalovat, díky čemuž se objevují další lidi ve spoustě dalších oken všude okolo, až ten mrakodrap vypadá jako králíkárna (mraveniště, chcete-li). Dost možná tím režisér nic nezamýšlel (vzhledem k popelkovsky naivnímu příběhu), ale mně se zdá, jako by tím říkal: "A takhle u nás žijí miliony dalších lidí. Každý den usilují o to stát se těmi nejlepšími a dosáhnout tak amerického snu. I ty můžeš být jedním z nich!" - Ne že bych toto tvrzení zpochybňoval. Spíš mě zaráží to nekritické zaujetí americkým snem na sklonku 80. let, kdy už začínalo být jasné, že jde o přežitek minulých dekád. A že na každého (snaživce) ten americký sen prostě nezbyde. O tom tvrdém procitnutí se právě tehdy začaly točit filmy: Grand canyon, Volný pád, Hra, Americká krása. Krásně je ten přechod mezi chválou a kritikou kapitalismu/individualismu vidět na filmech Sigourney Weaver: v roce 1988 hrála jak v této honbě za kariérou, tak v Gorilách v mlze - filmu o tom, jak si Afričani ničí svoji přírodu, aby za to shrábli prachy a mohli si koupit dům s výhledem do přírody. Zajímavé komentáře: Renesco, gidzitka, Wolvie, slunicko2, Matty. (K jejich rychlému nalezení klikněte dole na "zobrazit všechny komentáře" a pak stiskněte Ctrl+F.) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (24)

  • Siqourney Weaver i Melanie Griffith se obě účastnily několika pracovních porad obchodnic a sekretářek v rámci přípravy na natáčení. (don corleone)
  • Scéna z Traskovy svatby je lehce nelogická a chaotická. Když Jacka (Harrison Ford) a Tess (Melanie Griffith) při příchodu osloví žena v šedém kostýmku a klobouku, vymluví se Tess na Phyllis (Barbara Garrick). Když pak Jack hovoří s Tess na toaletě, že nejsou na oslavu pozváni, jsou pod dveřmi v prostřední kabince vidět bílé dámské střevíce a nad dveřmi část klobouku s růžovou kytkou a zeleným listem. Tato dáma patrně zaslechla jejich hovor a je důvodem jejich prozrazení a úprku ze svatby. Když Tess tančící s Traskem zaznamená rozruch, označí ženu s šedém kostýmku za Phyllis. Ta na toaletě nebyla, ale slovy: „Támhle je drahoušku, vidíte ji,“ evidentně označuje Tess a Jacka jako vetřelce. (kenny.h)
  • V původním scénáři byl asistentem Tess (Melanie Griffith) v nové práci muž. To bylo změněno na ženu (Amy Aquino), aby se ukázalo, jak se Tess chová k jiné ženě, když se její role obrátila. (kenny.h)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama