Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Thomas McCarthy si nasadil svým prvním režisérským počinem laťku tak vysoko, že by i Sergej Bubka měl ve svých nejlepších letech co dělat. Finbar je lilipután. Shodou nešťastných událostí má možnost opustit město, kde je spíše atrakcí než člověkem a tak okolnostmi introvertní jedinec využije šanci a rozhodne se odstěhovat na samotu, kde bude jen sám se sebou a jen sám sebou. Život však nenechá nic náhodě a přihrává Finovi ukecaného jihoameričana, který se bojí samoty a životem utrápenou ženu. McCarthy nás pak nechá pomalu a nenásilně vplout do jejich životů a okusit fakt, že samota se nejlépe tráví ve společnosti. A pokud možno i ve společnosti tohoto filmu. Asi nejlepší nezávisláček který jsem měl tu čest vidět. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Chcete vidět film, který je absolutně o ničem? Přednosta. Chcete vidět film, který je absolutně o všem? Přednosta. Pohladí dušičku a zahřeje srdce.Stačí k tomu jedna opuštěná menší nádražní budova s přistavěným vagónem, kterou zdědí trpaslík, jeden temperamentní mladý Kubánec, který jezdí za nemocného tatínka s dodávkou s občerstvením, jedna žena středního věku, která vás čas od času přejede svým autem a jedna mladá knihovnice, ze které se vyklube nastávající maminka.Peter Dicklag je tak jako vždy úžasný a pokud máte rádi vlaky....nádhera a plný počet hvězd. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vskutku MALÝ film... :-) A jestli si myslíte, že "trpaslíci končí dřív", tak jste pěkně vedle. To tak leda snad "jen ti líní trpaslíci"... A to Fin (skvěle opravdově civilní trpaslík Peter Dinklage) není... . . . Výrazově střídmé, mírně úsměvné a vlídné drama o věcech lidských, jen tak plynoucí jako život a ty projíždějící vlaky, co jsou přece stejně tak dobré, jako vzducholodě ;-) . . . O >vypilovaně< brnkané hudbě Stephena Traska nemluvě... To si tak prostě jeden herec a pár herců a lidí kolem natočí skvělý malý film... To snad z toho i nakonec museli mít všichni radost. Tak jako každý, kdo se díval na tenhle film... :-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

To nejlepší z amerického nezávislého filmu v podobě nostalgického krasosmutnění nad zašlou slávou železnice, ale především nad sílou lidskosti. Novodobý přednosta stanice z pionýrských časů americké železnice s podobou lidského trpaslíka je skutečně prazvláštní a neobvyklý hrdina. Svou zranitelností otevírá v druhých lidech jejich třinácté komnaty, neboť bolest i smutek ukrývaná někde hluboko uvnitř zjevně potřebuje nějaký ventil, kudy se může a musí z vědomí dostat ven, a Finbar McBride s poruchou růstu jím bezesporu je víc, než kdokoliv jiný... Silný režijní debut amerického herce Thomase McCarthyho je oslavou toho humánního v nás a pokládá skutečně ošemetné otázky - Kdo je vlastně větší freak - lilipután s citlivou duší nebo vidláčtí burani s off-roadem? Podobné filmy: Nezvaný host, Zlomené květiny ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Pokud vybíráte, jaký film si pustíte zrovna v ten večer, kdy si chcete odpočinout od všeho, na chvíli utéci a přijít na jiné, příjemnější myšlenky, určitě si pusťte právě tenhle film. Všechno je v něm krásně a lehce pospojováno, všechno má svoje místo, svůj řád a jako celek to působí přirozeně a vyváženě. Nemohl jsem si pomoci, ale ve filmu se mi chtělo za Fina pořád mluvit. Tak nějak jsem ho z pohodlí domácího křesla popoháněl k nějakým souvislejším a delším větám, než bylo jeho ano, jistě a ne.... P.S. Film byl pro mě o to zajímavější, protože mezi mnou a Finem je rozdíl přesně 56cm :) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)

Reklama

Reklama