Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je adaptací stejnojmenného autobiografického románu Franka McCourtha, v němž vzpomíná na své nelehké dětství, které strávil v chudinské čtvrti irského města Limerick. Vydání románu provázel v USA menší skandál, neboť autorova rodina se od něj distancovala a zpochybňovala pravdivost vzpomínek F. McCourtha. Film samotný poměrně věrně kopíruje dějovou linii knihy, avšak místy vyznívá poněkud chladněji. Děj se převážně odehrává v Limericku, kde Frank vyrůstá se svou matkou Andělou a otcem Malachym, jenž svým sklonem k alkoholismu ožebračuje celou rodinu. Frank ztratí hned několik sourozenců ze své početné rodiny a jediné východisko postupně spatřuje v odchodu do Ameriky. Matka Anděla trpně snáší osud a pro své potomky je ochotná udělat téměř cokoliv, co by bylo v jejich silách. Snímek zaujme svým naturalistickým zachycením dobového života v chudém a deštivém Limericku. Film získal cenu diváků na 35. MFF v Karlových Varech 2000. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který (úžasné) předloze nedělá sebemenší ostudu, což je u všech adaptací obecně vzácná záležitost. Obzvlášť bych chtěla pochválit výkon Roberta Carlyleho, ale i všechny mladé Franky. Angela´s aches je má nejoblíbenější kniha - a tenhle film si z ní vzal všechnu tu atmosféru, lásku i bídu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimava rodinna drama vypravana dospelym Frankom od jeho detstva, pricom mi vobec nevadila jeho dlzka. Takmer vsetky postavy vo filme boli prilis chladne a mal som pocit, akokeby sa im cely svet za ich situaciu vysmieval a nenasiel sa tam ani jeden clovek, ktory by im s laskou a nie s nenavistou pomohol. Hudba Johna Williamsa do filmu velmi dobre sadla. Reziser Alan Parker natocil napriklad EVITU (1996) s Madonnou alebo zatial posledny film ZIVOT DAVIDA GALEA (2003) s Kevinom Spaceym a Kate Winslet... 08.01.2010 ______ Emily Watson - (Angela McCourt) +++ Robert Carlyle - (Malachy) +++ Joe Breen - (Malý Frank) +++ Ciaran Owens - (Mladý Frank) +++ Michael Legge - (Dospelý Frank) +++ Ronnie Masterson - (Stará mama Sheehan) +++ Pauline McLynn - (Teta Aggie) +++ Alan Parker - (Dr. Campbell) +++ Produkcia: Alan Parker +++ Hudba: John Williams +++ ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má obrovský problém, není v něm snad ani jedna jediná pozitivní scéna, i když vhození sešitu se jmény dlužníků do řeky by se za pozitivní možná označit dalo. Proto tento snímek bude určen jen úzkému okruhu diváků, kteří jsou ochotni dvě a půl hodiny sledovat bezútěšnou sociální sondu do života irského hocha. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre stvárnená doba a beznádej odľahčená nezvyklým humorom a to všetko podfarbené krásnou hudbou Johna Williamsa, ale celkovo film aj postavy pôsobia veľmi chladno, a tak si diváka táto rodinná dráma získa len veľmi ťažko. "Od priemerne strašného detstva je ešte horšie priemerne strašné detstvo v Írsku. A čo aj od toho je horšie je strašné írske katolícke detstvo", ktoré však prinieslo do rozvláčneho príbehu veľa úsmevných okamihov. Podobný film: Ahoj, Terezka, ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Očividně do filmu kecali víc Irové než Amíci, a tak tu, naštěstí, máme silné drama zcela prosté jakéhokoliv hollywoodského plačtivého balastu. Ten film je tvrdej jak pěst irskýho boxera, nelítostnej jak jejich počasí, přesto, nebo právě proto, opravdovej jako Irsko samotné. Není nad to si jej v jednom upršeném podzimním dni vychutnat jako doušek Guinnesse... oukej, už těch přirovnání nechám :-) Krásný film, u kterého jsem si po celou dobu říkal, jak moc skvělá musí být i knižní předloha, přestože bych se musel obejít bez Roberta Carlyla nebo Emily Watson, a to by byla škoda. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Po svém odjezdu do Ameriky pracoval Frank v hotelu za 25 amerických dolarů týdně. Pravidelně posílal 10 dolarů své rodině do Irska. Jeho bratři a posléze i matka jej brzy do USA následovali. Frank nakonec vystudoval v USA vysokou školu v oboru angličtina. Zemřel v roce 2009 na rakovinu a zanechal po sobě dceru Margaret, pojmenovanou po své jediné zesnulé sestře. (Riley)

Reklama

Reklama