Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Táto psychologická snímka Alana Parkera jasne a prvoplánovo demonštruje autorov odpor voči trestu smrti. Formou úderných medzititulkov a melodramatického citového vydierania, sa stáva zreteľnou politickou agitáciou. Nie je dôležitá povrchnosť a (ne)realita chovania postáv. Do popredia sa dostáva politický apekt. Dramatický oblúk príbehu zakončuje už obľúbené „nečakané" pointové vyvrcholenie. Ako mimoriadny bol označený herecký výkon Laury Linney, ktorej sa podarilo nekompromisne zatieniť rovnako vynikajúcu hereckú kreáciu Kevina Spaceyho a Kate Winslet. Pokiaľ sa zaujímate o problematiku trestu smrti, poprípade obdivujete herectvo Kevina Spaceyho či šokujúce pointové vyvrcholenie, budete z filmu Alana Parkera asi celkom uspokojení. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film u kterého jsem se nemohla dočkat konce, ale zároveň jsem nechtěla, aby skončil. Od začátku jsem s napětím očekávala každou další scénu, lepila k sobě každý další střípek, který mi Parker nenuceně předhodil. Spacey podává jeden ze svých geniálních minimalistických výkonů, Kate Winslet a Laura Linney mě neuvěřitelně překvapily a nadchly! Tematika kolem morálnosti trestu smrti je navíc stále aktuální a přitažlivá a Parker si s ní pohrává v dost naturalistickém stylu, jehož krutou atmosféru podtrhuje vynikající hudba a zvuk celkově. Pro mě prostě a jednoduše vynikající. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S tím bych souhlasil, to jsem řekl kdy?" "To řekl Hitler!" Čím víckrát ten film vidím, tím víc se stává mou srdcovou záležitostí a to jak zpracováním, tak i obsahem. Ano, průběh a zápletka jsou možná trochu překombinované a v daném časovém a zpracovaném rozsahu ne zcela uvěřitelné (např. zde není vůbec zmíněn případný motiv Galea k jeho činu, za nějž byl odsouzen - to se přece u soudu řeší taky, ne? - a tato absence může celej příběh házet trošku do nerealistična). I přesto, vynikající práce ukazující, že i ve světě DNA testů není problém vytvořit "falešné" důkazy a odsoudit nevinného člověka, a taky sílu médií ovlivňovat a vytvářet veřejné mínění ("V televizi říkali, že znásilnil a zabil ženu, tak by ho měli popravit!"). A ano, možná to je jen účelová agitka, ale jsem za ní rád. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celý čas som bol na vážkach. Keby to nemalo takú výbornú atmosféru, tak dám o hviezdu menej. Našťastie Alan Parker to v tomto smere vie na jednotku, to mi dokázal už pri Angel Heart. Príbeh je pomerne pútavý, na druhú stranu sa mi však zdal málinko nereálny a nasilu trocha prekombinovaný s jasným cieľom ohromiť diváka svojou záverečnou pointou. No áno, také "naoko" príbehovo náročnejšie filmy si K. Spacey vyberá veľmi rád. Je ťažké hodnotiť, či sa to aj podarilo, čo sa týka mňa, tak snáď len tak na polovicu. 70/100 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Herecké galapředstavení trojice Spacey-Winslet-Linney a k tomu příběh se silným poselstvím. Od absolutního hodnocení ho však odtahuje místy zmatečná režie a tempo vyprávění, kdy zvraty chvílemi přicházejí jeden za druhým a jindy se celé drama jen líně válí na místě. Nevadí to, ale z dojmu ucelenosti mě to zbytečně vytrhává. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama