Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (639)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha spojující atmosféru starých gotických hororů s dobrodružstvými Julese Verna, zápasí v zahraničí o přední příčky s Harrym Potterem. Film se nachal inspirovat prvními třemi knihami (z 12) .Nesoulad s knižní předlohou je asi jediným velkým problémem snímku. Jinak se režisérovi Bradu Silberingovi (Město Andělů, Casper) podařilo obdařit film černým humorem, krásnými obrazy a skvělým hereckým obsazením. Tomu vévodí Jim Carrey v roli Olafa, skvěle mu sekundují Meryl Streep, Billy Connoly a hlavně dobře obsazení dětští herci. Myslím, že v případném pokračování by bylo co vylepšovat, ale nemění nic na tom že Řada nešťastných příhod je dobrý film. I když nemá šťastný začátek ani konec... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Počínaje nechutně roztomilou pohádkou o nejmenším elfovi a následným ujištěním, že nic podobného nás během nastávajících dvou hodin nečeká, jde o sympaticky „jiný“ rodinný film. Inspirovaný prvními třemi ze třinácti dílů rozverně morbidních knižních příhod sourozenců Baudelairových (jiná postava nese příjmení Poe) a netradičně mající závěr knihy první. O knižních předlohách autora vystupujícího pod pseudonymem Lemony Snicket si můžete myslet leccos. Samotnému mi trvalo několik knih (čtou se na jeden zátah), než jsem záměrnému opakování stále stejných schémat přišel na chuť. Pro černý humor, mnohovrstevnatost příběhu a nečekané odkazy k jiným (uměleckým) dílům se až chce radostí vykřiknout nad protřelostí těchto dětských knih, jež si paradoxně více vychutnají dospělí. O filmu platí totéž. Nebýt pár grimas Jima Carreyho, který je po letech opět v ďábelsky dobré formě, marně přemýšlím, co by diváky mladší dvanácti, spíše patnácti let pobavilo. Brad Silberling dokázal přesným castingem a ponurou vizuální stylizací zachytit Snicketův specifický, zdánlivě nepřenosný cynismus. Tři ústřední hrdinové již během expozice přijdou o oba rodiče, aby záhy skončili ve slizkých pazourech „třetího bratrance ze čtvrtého kolena“, který jim v pozměněných podobách usiluje o životy až do (ne)uspokojivého konce. Leč - ani množství Carreyho mimoňských hlášek a vtípků pro znalé nedokáže zabránit zmíněnému sklouznutí ke schématičnosti. Nebýt plejády slavných herců (mj. v titulcích neuváděný Dustin Hoffman), hravé morbidity při vymýšlení rozličných zákeřností a zapojení vypravěče, tedy samotného autora (s hlasem Judea Lawa), film by malinko nudil. Nevím, jak to vypadá s pokračováním, zda-li tento ambiciózní projekt naplnil očekávání, přesněji pokladničky producentů, ale přinejmenším kvůli možnosti opět pohledět na Emily Browning, lehce připomínající mladou Scarlett Johansson, bych jím nepohrdnul. Apendix: Dlouhé, přesto až do konce fascinující závěrečné titulky doporučuji zhlédnout už pro to množství známých jmen herců i ostatních členů štábu. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, k212, Vitason, T2, Fr , PALINO, El Loco ()

Reklama

MISSha 

všechny recenze uživatele

Když začíná fantasy snímek rozjuchanou infaltivní pohádkou o nejmenším elfovy, která je následně přerušena medovým hlasem Jude Lawa, ujištující nás, že nás nic podobného rozhodně nečeká, tak už jsem začínala větřit že tohle se mi asi bude líbit. A taky líbilo, hodně. Burtonovská poetika, streampunková atmosféra a jemná Newmanova hudba, dělají z tohohle tragikomického příběhu tří osiřelých dětí, velmi poutavou podívanou, kterou mírně kazí na konci lehce nevyužitý potenciál. Ale gumový ksicht Carreyho a jeho chameleonstvý si zde užijete plnými doušky, děti jsou výtečně zahrané, potěší ve vedlejších rolích Billy Connolly, Timoty Spall, Catherine O'Hara či Meryl Streep. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Namiesto niektorej klasickej sviatkovej rozprávky si odteraz budem púšťať túto pohodovú fantasy odpočinkovú baladu. Čarovná rodinná zábavička s pohodovou dávkou dobrodružného napätia a krásnych farebných škál, či kostýmových doplnkov. Mohli by natočiť pokračovanie. Hlavne kvôli Carreymu, ktorého chcem vidieť len v takýchto a vážnejších úlohách. 90%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Atmosféra i morálka super, trochu křiklavé přehrávání, které jsem neměla ráda už jako dítě, a stejné výhrady bych zvlášť jako malá vznesla proti slabší logice nevyhnutelnosti (děti se nechávaly příliš snadno okřiknout a manipulovat, i když věděly, že jim nebo jejich pečovatelům jde bezprostředně o život, a jejich vynalézavé úniky z pastí by byly reálně příliš okatě nefunkční. *** Do třináctiminutových (!!) titulků je vsazen bonusový animovaný film, což mě bavilo i iritovalo zároveň. *~ ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Oproti knižke tu môžeme nájsť viac odlišností v charakteristických vlastnostiach sirôt: Klaus (Liam Aiken) nosí okuliare len pri čítaní, v knižke by bez nich nevidel. Sunny (Shelby Hoffman) má na sebe väčšinou ružové šaty, hoci v knihe ružovú farbu nemá rada. Violet (Emily Browning) mala zväčša zopnuté vlasy, no v predlohe si ich nebola schopná upraviť, lebo jej nedržali spolu. (Karush)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama