Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Někde na hranici pseudohistorického, mysteriózního a dětského filmu (i když to jen trochu). Výborná Kudláčková. Výborné figury - kromě sedláka, co vezl peníze na splátku dluhu, jsou to všechno křiváci a prospěcháři, schopní pro pár zlatých udělat komukoli cokoli. Jen Ivan Vyskočil mi tu nějak leze na nervy, ale to mi leze asi v každém filmu, kde hrál... ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Naturalistický, historický film, s perfektní dobovou atmosférou a tajemnou, až pohádkovou zápletkou. Nebezpečná středověká atmosféra na člověka přímo dýchá, jako by měl pár pasovských přímo za krkem. Bitvy jsou sice poměrně malé, ale za to na místní poměry krvavé a propracované. Pohádkový předmět dodává na tajemnosti a dává nám ochutnat i trošku víc, než jen středověký příběh. Protože špinavé a syrové prostředí, tu protíná druhá, snad až pohádková linie filmu s dětskou hrdinkou. Za povšimnutí stojí určitě hudba a herecké výkony, především pak Michaela Kudláčková a také vykreslení postav, kdy není nikdo v zásadě dobrý, ani zlý, stejně, jako tomu je v reálném životě. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek nemá s pohádkou pro děti navzdory kouzelné lahvičce rozhodně nic společného, je správně drsný, temný a řekla bych, že dost dobře vystihuje atmosféru doby, o které vypráví. Všechny postavy do jedné jsou ale nesympatičtí bídáci a malou Kudláčkovou jsem pro její uječenost nemusela ani v My všichni školou povinní. V rámci české kinematografie se ale rozhodně jedná o neotřelou záležitost. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Málo platné, Ludvík Ráža uměl vytvořit atmosféru ve filmu jako málokdo (z českých režisérů mne napadá snad už jen Juraj Herz blahé filmové paměti nebo Oldřich Lipský). Tenhle středověký historický film má skutečně prvky hororu, výborně je použitá i hudba a ústřední duo v podání Vyskočila a Kudláčkové (plus Bruno O'ya) dostatečně charismatické. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě Crocutův komentář a tak jsem si to sehnal. Po pravdě, nic moc, historický film (mám takové tušení, že autor to několika detaily vecpal do pohádkového žánru jen proto, aby se v tom nehledaly nějaké protisovětské metafory) o vpádu pasovských, který bych dětem rozhodně nepouštěl. Je výborně obsazen (Rösner, Munzar, jeden z nejzajímavějších a nejpřehlíženějších herců minulého století Augustin Kubán v malé roli kata) a zajímavě natočen (tím myslím skvělou vizuální stránku celé věci a její ponurou a drsnou atmosféru), i historické reálie jsou asi vystiženy věrně. Celý film, vizuálně a atmosféricky precizní, ale kazí nevýrazný a nezajímavý děj. Ovšem kdyby všechny pohádky vypadaly takhle, byl by svět mnohem zajímavější. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Strunný nástroj vihuela, na kterou hraje/drnká Matouš Psík (Ivan Vyskočil), pochází ze Španělska a byla hojně používaná v Itálii v 15. a 16. století. Jde o předchůdkyni barokní kytary. Filmaři splnili autentičnost muzikanta, který ji na počátku 17. století mohl opravdu používat, na rozdíl od naší známé kytary, která přišla později. (horskejvlk)
  • Žobrákov si vo filme zahrali členovia divadelného spolku Jablonský. Dali im staré handry a vyváľali ich v blate, ale režisérovi sa aj tak zdali málo špinaví, a tak maskérka jednej divadelníčke poliala vlasy a nechty olejom. (Raccoon.city)
  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama