Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Efektný horor, ktorý by bol aj efektívny, ak by ústredná téma viac ladila s hororovým žánrom. Ono tá téma hororom je, ale nie tým v zmysle štylistických prostriedkov žánru, ale v realite. Ale ako metaforu "skrývania sa neustále v tme" bez odvahy niečo povedať sa to prijať ako výpoveď v hororovom háve dá. No a podľa mňa je The Power nakrútené skutočne skvostne, atmosféra, interiéry nemocnice aj samotná tma sú uhrančivé a občas divák ani nedýcha. Škoda, že hlavná téma je nám už od začiatku vtĺkaná do hlavy príliš explicitne a vo výsledku nás tak už nemá ani čo prekvapiť a tým pádom aj finále nezaujme tak ako výborná prvá hodina. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Až jsem byla překvapená, že tohle točí žena. Ne, že by to tam nebylo cítit, ale zručnost a zpracování mě fakt příjemně překvapilo. Je to naprosto dokonale atmosferické a dobové, k čemuž přispívá jak prostředí, tak kostýmy, tak mluva postav a navíc je to poučné i z politicko historického hlediska. Herci byli neokoukaní a slušní, okamžitě jsem se s hlavní hrdinkou zžila. Ač duchařiny poslední dobou tolik nevyhledávám, tohle pro mě byl netradiční zážitek. Tak nějak to dýchalo úplně zvláštní atmosférou a co se týče hororových scén byly občas taky svým způsobem až komorní. Lekačky ušly, ale co musím vyzdvihnout je scéna tzv. "posednutí", kdy jsem opravdu po X měsících měla u něčeho husí kůži a byla jsem šokovaná kamerou i střihem. Někdo by tomuto filmu mohl vytknout jeho příběh, protože u duchařin se s tímto typem děje už tolik nesetkáváme a pro někoho to může působit třeba i příliš doslovně. Mně to tentokrát nevadilo, The Power si mě kolem sebe zkrátka nějak omotal už na začátku a hodně na mě zapůsobil. Corinnu Faith budu pečlivě sledovat, protože za mě dokázala udělat milník v novodobé historii ženského hororu. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Začátek mne příliš nebavil a tak jsem měl o filmu velké pochybnosti. Zprvu totiž nešlo o nic víc, než o uťáplou jeptišku bloudící v noci po chodbách nemocnice za doprovodu pravidelných, i když nepříliš účinných lekacích scén a nezajímavých rozhovorů s protivnými kolegy. Naštěstí hororové prvky se postupem filmu zlepšovaly a i když se příběhově nejednalo o nic převratného, tak to nakonec byla celkem úctyhodná duchařina. 55% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

The Power je jeden z těch filmů, u kterých je potřeba tři věci - noc, sluchátka a vžít se do hlavní postavy. Jestli bude něco chybět, pravděpodobně půjde divák s hodnocením o hvězdu níže, protože tohle zde dělá velkou část konečného výsledku. Retro sestřičky, stará nemocnice a noční výpadky proudu, to jsou podklady pro horor jako dělané. K tomu fajn creepy hudba v pozadí a přesvědčivé herecké výkony spolu s hutnou, temnou nemocniční atmosférou a ve finále i trochu nakousnutí společenského podtextu autoritářského postavení a výsledek je (na prvotní debut tvůrce) solidní horor, který po dlouhé době dává slušnou porci lekání a bubání, nicméně pořád mám pocit, že mi ve filmu chybělo něco více, co by jej mohlo řadit k "těm lepším" hororům a kvůli kterého bych si na něj za dva týdny vzpomněl. Takhle je to slušný nadstandart, kterému může někdo těžko úplně co vytknout, ale na prdel mě to vyloženě neposadilo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vždy som tvrdil a aj tvrdiť budem, že kto to vie s hudbou (zvukom), pričom zároveň dokáže vyťažiť z práce so svetlom, tmou a tieňom, je v polovičke úspechu v prípade kvalitnej duchariny. S hororom tohto subžánru je to ako s lobdou pri fodbale. Pri práci s ňou rozhodujú detaily, ktoré dokážu urobiť výsledok. Keď je takýto počin obohatený o vhodné prvky, pričom to vyslovene nemusia byť masky či gore, ba práve naopak, úplne drobnosti, vykľuje sa zo snímku FILM, ktorý bude mať všetky predpoklady uspieť. No a presne taký je “The Power” i keď podľa mňa sa z daného prostredia starej, ošarpanej nemocnice dalo vyťažiť ešte viac, pričom aj od záverečnej pasáže som očakával väčšie grády, keďže prvé 2/3 boli z pohľadu atmosféry naozaj výborné. Každopádne, vďaka za zážitok “kráľovna Alžbeta” .. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)
  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)

Reklama

Reklama